reklama

Z návštevy gymnázia v Aténach

V novembri minulého roku som počas pobytu v Aténach navštívil na predmestí Trakomakedonia tamojšie gymnázium. Gymnázium v gréckom školskom systéme zodpovedá škole s ročníkmi 7 až 9 našej základnej školy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Gymnázium v Trakomakedonii je štátna škola. Okrem štátnych škôl existujú v Grécku aj súkromné a tzv. polosúkromné školy. Pod pojmom polosúkromné sa skrývajú síce štátne školy ale s výrazným sponzorstvom. Gréci nám vysvetlili, že v podstate tento polohybrid zotrval z čias začiatkov budovania škôl v novovekom Grécku, keď neexistovala žiadna štátna podpora školstvu a aj po neskoršom zoštátnení si udržali pôvodne neštátne školy priazeň sponzorov.

Teraz pár dojmov z mojej návštevy. Samotný vstup do budovy nebudil vo mne pocit útulnosti. Zamrežovaný vchod ani tak nevadil, budova možno z osemdesiatych rokov silne pripomínajúca architektúru panelového typu našich sídlisk tiež našinca nezaskočí. Skôr mi vadila neútulnosť vo vestibule bez akýchkoľvek obrazov, mozaík, kvetov či čohosi podobného. Bielo namaľované triedy boli v zariadení ešte strohejšie ako vestibul. Jediný inventár v nich pozostával z ošarpaných lavíc, stoličiek, vyvýšenej katedry, tabule na stene a jedinej výzdoby – neveľkej ikony voľne položenej na tabuli. Každé ráno pred vyučovaním sa totiž všetci žiaci školy spoločne pomodlia na nádvorí a v prípade zlého počasia sa modlia v triede. Zaujímavé, že ikona nepatrila do inventáru školy. Zrejme si ju tam doniesli žiaci sami.

V počte používateľov vysokorýchlostného internetu je podľa posledných štatistík Grécko na úplnom chvoste Európskej únie, tesne za Slovenskom. Pripojenie na internet na škole v Trakomakedonii bolo realizované jedným počítačom v kabinete prostredníctvom ISDN spojenia. Žiadnu počítačovú učebňu som tam nevidel, či ju vôbec majú, neviem.

Po príjmovej stránke plat učiteľa na štátnej škole nestačí na životný štandard strednej príjmovej triedy. Väčšina ľudí v Aténach žije v prenajatých, zrejme štátnych bytoch, pričom mesačné platby za byt v lepšej štvrti sa pohybujú okolo 1.300 eur. To je o čosi viac ako príjem učiteľa. Napriek tomu si takýto byt s rozlohou okolo 140 štvorcových metrov môže dovoliť aj on. Ako je to možné? Príjem z pôsobenia na škole nie je zrejme jediným príjmom učiteľa v Grécku. Čo žiaci nepochopia v škole, to sa snažia dobehnúť na súkromnom doučovaní po vyučovaní. A žiakov, ktorým doobedňajšie vyučovanie nestačí, vraj nie je málo.

Rastislav Polcer

Rastislav Polcer

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

fanúšik histórie Zoznam autorových rubrík:  cestovanieekonomikaNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu