reklama

Aj dôchodcovia musia byť solidárni

Každý dôchodkový systém je a musí byť zákonite solidárny. Základné zákony trhu, zhmotnené napríklad v rozprávke o Troch grošoch, nezmení žiadna finančná technológia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (245)

Takzvaný „kapitalizačný" 2.dôchodkový pilier je vo svojej podstate rovnako priebežný, ako pilier prvý. Aby si dôchodca užil svoje úspory z 2.piliera, musí sa v budúcnosti nájsť dosť pracujúcich ľudí, ktorí budú tieto úspory chcieť odkúpiť. Za reálne hodnoty, ktoré vytvoria a ktoré bude budúci dôchodca potrebovať. Z papiera, na ktorom budú vytlačené sľuby vlády (štátne dlhopisy) a ktoré budú obsahom dôchodkového účtu 2.piliera budúceho dôchodcu, sa v kapitalizačnom systéme najete úplne rovnako, ako z papiera, na ktorom budú dôchodkové sľuby vlády popísané ako váš zákonný nárok na dôchodok z piliera prvého.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Často sa hovorí, že priebežný pilier je pyramídová hra. To však nie je pravda. Pyramídovou hrou sa priebežný systém stáva až vtedy, keď sa z neho vytratí solidarita dôchodcov s pracujúcimi. Keď sa dôchodcom ponúka a dáva oveľa viac, ako do systému vložili. Ako práve v dnešných časoch. Keď dôchodok nie je vrátený groš, ktorý dôchodca kedysi dávno požičal svojim deťom, ale je to úplatok disciplinovanému voličovi, dôchodcovi. Aby o ďalšie obdobie predĺžil agóniu keynesiánskeho socializmu bezbrehej spotreby na dlh.

Základnou chybou v úvahe dnešných dôchodcov je to, že by z dôchodkového systému chceli dostať nominálne toľko (ak nie viac), ako do systému vložili. To by bola pravda vtedy, keby sme sa bavili o kapitalizačnom systéme (ktorý je ale úplne nereálny), nie o systéme priebežnom. V priebežnom systéme totiž „dostať toľko, koľko som vložil" znamená niečo diametrálne odlišné. Ak sa vrátime k rozprávke o Troch grošoch, späť od svojich detí môžem dostať len toľko, koľko dokážu vyprodukovať. Koľko mi dokážu vrátiť tak, aby im zostal groš na vlastné živobytie a groš, ktorý požičiavajú svojim deťom. Ale dnešní dôchodcovia žijú aj z toho druhého a hlavne tretieho groša.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spravodlivý dôchodok z priebežného systému sa môže vypočítať len a práve podľa jednoduchého vzorca. A to tak, že vydelíme sumu (prvých grošov) všetkých dôchodkových príspevkov pracujúcich ľudí za nejaké obdobie (napr. rok) počtom dôchodcov, ktorí majú na dôchodok nárok. Žiadne predvolebné valorizácie, žiadna pevná, dopredu sľúbená suma. Priebežnosť dôchodkového systému je hlavne o tom, že dôchodca môže mať nárok len na podiel z prostriedkov, ktoré sa na dôchodky podarí vyprodukovať aktívnej generácii.

Solidarita a zodpovednosť dnešného dôchodcu je v tom, že zožne len to, čo si zasial. Že ak 40 rokov budoval vyspelú komunistickú (mečiarovskú, ficovskú, dzurindovskú ...) spoločnosť, tak aj dôchodok musí zodpovedať výsledku tohto snaženia. Všetko naviac je strovené z taniera ich vnukov.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu