reklama

Ako centrálne banky zväčšujú bohatstvo obyvateľov

Keby ľudia pochopili, ako funguje existujúci finančný systém, to by bola iná mela, môžete mi veriť. A že ľudia skutočne nechápu dokladá aj to, že napríklad takéto správy prejdú médiami bez povšimnutia. Ja sa pokúsim túto správu rozobrať na drobné a okomentovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Takže pekne postupne, vetu za vetou:

Hodnota čistého majetku domácností ve Spojených státech v prvním čtvrtletí stoupla o tři biliony dolarů na rekordních 70,3 bilionu dolarů

Čo myslíte, bol za ten štvrťrok vytvorené nový, dovtedy neexistujúci majetok v súhrnnej hodnote 3 bilióny (3000 miliárd) dolárov? Pretože to mohlo byť aj celkom inak. Sumár majetku v držaní domácností sa vôbec nemusel zmeniť. Stačilo, ak sa na relevantný trh (nehnuteľností, akcií) dostali nové, predtým neexistujúce peniaze, napríklad z rotačiek centrálnej banky. Vzrástla cena, či aj skutočná hodnota majetku? Čo poviete?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyšší hodnota majetku posiluje spotřebitelskou důvěru a usnadňuje domácnostem přístup k úvěrům.

Nuž a o tomto to celé je. Treba zmeniť vaše pocity, aby ste následne zmenili priority a chovali sa podľa manuálu. Vo vlastníctve máte stále tie isté akcie, nehnuteľnosti, či iný majetok, ale zrazu sú ocenené vyšším virtuálnym číslom. A vaša ochota sa zadlžiť pre úplne zbytočnú spotrebu sa zvyšuje. A to je hlavný cieľ dnešnej hospodárskej politiky. Zvyšovanie HDP.

Někteří ekonomové však varují, že další redukce dluhů by domácnostem mohla omezit množství peněz k utrácení, což by mohlo zpomalit hospodářský růst.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno, tu je to napísané úplne bez obalu a na rovinu. Ak poctivo splácate napríklad svoju hypotéku, môžete ohroziť hospodársky rast. Splácaním hypotéky zapríčiňujete zvyšovanie nezamestnanosti, vytvárate hladové doliny. Proste splácanie úveru je asociálna činnosť. Že sa vám to zdá postavené na hlavu? Nie, to sa vám nezdá, to JE postavené na hlavu.

Druhý rozmer „zväčšovania majetku" občanov v réžii centrálnej banky je v tom, že tie nové peniaze neprichádzajú na nejaký jeden jednoliaty trh. Nič také totiž neexistuje. Existuje kapitálový trh (akcie a dlhopisy), trh nehnuteľností, trh komodít a rôzne iné trhy, kde sa obchoduje s majetkom, ktorého hodnota sa pričinením centrálnej banky zvyšuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Selektívne zvyšovanie hodnoty majetku na konkrétnom trhu znamená zmenu relatívnych cien. Ak máte v majetku haldu nehnuteľností z nedávnej bubliny nehnuteľností a tie sú nepredajné, „oživenie na trhu nehnuteľností" v réžii centrálnej banky vám isto príde vhod. Ale presne naopak to bude vidieť človek, čo si potrebuje nehnuteľnosť na bývanie kúpiť, alebo prenajať. On to bude vidieť tak, že klesla cena jeho práce, vyjadrená v nehnuteľnostiach. Že na kúpu, či prenájom nehnuteľností bude musieť pracovať viac, ako pred „oživením trhu nehnuteľností".

No a o tom to celé je. Chlapci z kasína potrebujú nakupovať vašu prácu čo najlacnejšie. Potrebujú znížiť hodnotu vašich úspor v peniazoch, ak ste si ich nebodaj naškrečkovali asociálnym prístupom, t.j. nezadlžovali sa, ale sporili. A keďže majú školy, ktoré generujú jedného nobelovkára za druhým, tak to celé vedia zariadiť aj tak, že zníženie reálnej hodnoty vašej práce predajú publiku ako zvyšovanie hodnoty majetku občanov.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu