reklama

Dobrý Kauf ZMOS-u

Všetci chceme, aby sa nám v našom regióne žilo dobre, ak nie vynikajúco. Je len prirodzené, že k tomuto cieľu vedie množstvo ciest.  Každému je jasné, že súčasný zlý vývoj v samosprávach môže mať, ak už v niektorých obciach či mestách nemá, fatálne dôsledky. Máme viac ako 3000 samospráv na území SR (2 891 obcí a 138 miest) a aby som nezabudol 8 VÚC - iek. Počet privysoký na takúto malú krajinu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Všetky obce a mestá sú zastúpené v ZMOS – e. V združení, ktoré má hájiť záujmy, práva miest a obcí!
Vnímal som veľmi pozitívne zastúpenie ZMOS – u v Rade Solidarity a rozvoja. Predčasne. :( Výsledkom však je moje sklamanie. Na čo som sa vlastne dohodol ZMOS a vláda? Na poslušnosti. Dohoda na zmene 2 zákonov (zákon o verejnom obstarávaní a info zákon) je len chabá náplasť.

Hlavne preto, že väčšina primátorov a starostov kandidovala pod hlavičkou jednej politickej strany SMER – u (celkovo 599, v koalícii so SMER – om 332 ) , teda druhé najsilnejšie zastúpenie starostov či primátorov na Slovensku a neotrasiteľné prvenstvo v rámci politických strán. Preto to „zlepšenie“ komunikácie medzi Vládou SR a ZMOS - om? Výsledkom je zmena 2 zákonov? Netrápi samosprávu viac?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A áno trápi, Premiér SR prisľúbil predstaviteľom ZMOS - u 2 miesta v Slovenskom pozemkovom fonde a jedno v Monitorovacom výbore operačných programov. Akosi sa mi potom stráca zmysel existencie ZMOS - u. Tým by malo byť riešenie problémov samospráv na Slovensku, nastavenie parametrov medzi štátom a samosprávami. Audit kompetencií a financií je potrebný, a mal by sa spraviť v spolupráci s už spusteným programom ESO, ktorý takúto ambíciu nemá, aspoň zatiaľ.


Na samosprávu sú kladené čoraz väčšie nároky, množstvo kompetencií a málo financií je len špička ľadovca. Úlohy sú teda jasné, audit kompetencií a zmena kompetencií po racionalizácii štátnej správy, stabilizácia financovania samosprávy, nedá mi tu spomenúť mix daní – o podobe sa musí diskutovať. Daň z príjmu je volatilná, ako sme mali a máme možnosť vidieť. Nerozumel som teda povyku samospráv proti. Dnes sa javí tento mix ako krok správnou cestou. Nezamestnanosť stúpa a podielové dane z príjmu budú klesať. Samosprávy tak dostanú menej peňazí na chod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použité zdroje:

[1] portal.statistics.sk/showdoc.do?/docid=2213

[1] App.statistics.sk/kv2010/sr/tab3.jsp?lang=sk

[1] www.ta3.com/clanok/14909/zurnal-zo-17-maja.html od 12: 40 min.

Ján Raclavský

Ján Raclavský

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  118
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Odborník na verejnú správu, štátnu správu a samosprávu. Zaujímajúci sa o dianie, problémoch a procesoch na ministerstve vnútra. Nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2010-2018.Raclavský JánPropagujt Zoznam autorových rubrík:  Verejná správaDolný KubínPolitikaSpoločnosťNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu