reklama

Welcome back čierna diera!

Viac ako voľby do EP zaujímali Slovákov zápasy Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji  či španielske finále Ligy majstrov, ktorého strhujúci záver musel byť pre každého fajnšmekra udalosťou roka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čierna nedeľa na Slovensku

Error
Error 

Na pozadí týchto dvoch športových udalostí sa konali voľby do Európskeho parlamentu. Pre nezainteresovaného voliča nudné, nezáživné voľby do vzdialených bruselského molochu. Neustálim opakovaním, čo môže EÚ, či už pozitívne (možnosť cestovať, študovať kdekoľvek v EÚ) alebo negatívne (zákaz žiaroviek, zakrivenie banánov). Veľké témy chýbali a už vôbec nebolo počuť, čo môže ponúknuť EÚ Slovensku. Jednoducho chýbala diskusia o európskych témach – bezpečnosť či už energetická, alebo spoločná, zahraničná politika, postavenie EÚ vo svete.Dag Daniš to vo svojom komentári trefne napísal:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Hanebne nízka volebná účasť je ,,dielo" starých veľkých vyhorených strán a ich lídrov, ktorí už nemajú čo povedať. Ani Slovensku. Ani Európe.“

Prvého mája sme oslávili 10. výročie nášho vstupu do EÚ. Predchádzal mu proces, ktorý bol namáhavý a veľmi ťažký. Ozdravenie finančného sektora nás stálo viac ako 100 mld. SK, vytvorenie štandardne fungujúceho trhového systému, zníženie korupcie, zastavenie divokej privatizácie a veľa ďalších. Máme výraznú skúsenosť s prerodom a reformami v krajine. Táto skúsenosť môže byť ponúknutá novým členským krajinám, napr. z Balkánu.

Voľby ukázali dva zaujímavé momenty - klesajúcu podporu SMERU – SD a stúpajúci význam preferenčného hlasovania, „prekrúžkovali“ sa až 5 kandidáti. Aj keď pri takto nízkej účasti môže ísť o výrazne skreslené tvrdenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovensko si zvolilo 13 poslancov, ktorých čaká ťažký údel. No nie len ich, ale aj európske inštitúcie na Slovensku, aby priblížili EÚ politiku bližšie ľuďom. Nízka účasť nevyplývala len zo vzdialenosti týchto inštitúcií od bežných problémov ľudí, ale mnohokrát aj antagonistický prístup kandidátov k politikám prezentovaný na národnej úrovní oproti európskym politikám frakcií.

Hospodárske noviny - ako dopadli voľby
Hospodárske noviny - ako dopadli voľby 

Spoločné výsledky pre EÚ

Účasť na voľbách v rámci celej EÚ je totožná s tou spred 5 rokov a predstavuje 43, 09 % (2009 43%). Výsledky naznačujú potvrdenie politík dvoch najväčších platforiem EPP a S&D, ktoré získali najväčší počet kresiel. Dá sa povedať, že sa na smerovaní EÚ nezmení veľa. Bude čeliť novým výzvam v globalizovanom svete, dôležitými oblasťami sa stanú bezpečnostná politika, zahraničná politika, ale aj fungovanie vnútorných mechanizmov. O prístupe a ochote kompromisov obidvoch frakcií sa dozvieme už čoskoro pri voľbe šéfa Európskej komisie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroje:

http://www.results-elections2014.eu/en/election-results-2014.html

http://hnonline.sk/sites/default/files/images/article/201405/ako_dopadli_volby.jpg

http://komentare.hnonline.sk/komentare-hn-152/komentar-daga-danisa-trapas-slovenskej-politiky-618919

http://www.sme.sk/c/7214930/ako-sme-nevolili-europske-volby-na-mapach-a-v-grafoch.html

Ján Raclavský

Ján Raclavský

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  118
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Odborník na verejnú správu, štátnu správu a samosprávu. Zaujímajúci sa o dianie, problémoch a procesoch na ministerstve vnútra. Nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2010-2018.Raclavský JánPropagujt Zoznam autorových rubrík:  Verejná správaDolný KubínPolitikaSpoločnosťNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu