Je tu zima a s ňou všetky typické prejavy. Krátky deň, sychravo, chladno a nevľúdne. Mnohí ľudia chytajú depresívnu náladu a nadávajú na zimu a preklínajú krajinu, v ktorej sa musí vyskytovať takéto ročné obdobie. Ako je to s rastlinami? Každý záhradník sa poteší, ak zima nastúpi s jej typickými prejavmi. Vlhká jeseň zabezpečí dostatok vlahy pre rastliny. S ochladením dôjde k zhodeniu listov zo stromov. Pre prírodu je najlepšia zima, ak krajinu zahalí snehová pokrývka a teploty sa cez deň udržujú mierne pod nulou. Sneh slúži ako tepelná izolácia proti holomrazom (mráz bez snehovej pokrývky) a zároveň ničí škodcov. Naopak po teplej zime, aké sme už mohli zaznamenať, dochádza k vysokému výskytu škodcov na rastlinách v nasledujúcom roku. Tiež sneh, keď sa rozpustí vytvára dostatočné zásoby vody pre rastliny, ktoré majú lepšie podmienky pri nástupe vegetačného obdobia. Zima slúži na oddych rastlinám a tiež záhradníkom. Je to čas, aby sme sa mohli dôkladne pripraviť na nasledujúcu sezónu.
file:///C:/Users/pc/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg
Zelenina – hurá !
Ak váhate, či ste dosť skúsený začať s pestovaním vlastnej zeleniny – neváhajte. Zelenina je krásna v tom, že nám dáva každý rok šancu začať znovu. Netreba hneď hektárové lány. Treba začať pomaly. Oboznamovať sa s ňou. Treba začať budovať pevný vzťah na celý život a nečakať, že všetko pôjde hladko od začiatku, nečakať obrovské výnosy. Rajčina, ktorú si odtrhnete z vlastnej rastliny, bude chutiť vašou láskou, snahou a nadšením. Priznám sa, že patrím do skupiny zeleninárov začiatočníkov a poradím vám, ako sa vyhnúť chybám, ktorým som sa ja nevyhla. Ale pekne po poriadku. Najskôr si treba premyslieť, kde chceme zeleninu zasadiť. Ak nemáte pozemok, záhradku a pod. môžete skúsiť pestovať rastliny v kvetináči. Zaujímavé je v záhrade si vytvoriť vyvýšený záhon ( o tom si povieme nabudúce). Podľa veľkosti plochy na pestovanie, si zvolíme zeleninu, ktorú chceme pestovať. Ak ste nikdy nič nepestovali, skúste začať pomaly, napríklad si tento rok vysaďte iba rajčiny a nejaké bylinky. Február je mesiac, kedy si treba začať kupovať semená.
file:///C:/Users/pc/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg
Cibuľa obyčajná, vhodná na uskladnenie. Cibuľka lahôdková do letných šalátov. Pór do zdravých polievok, šalátov, k mäsu a podobne. Kukurica sladká – mňam, najlepšia večera pre deti počas horúcich letných večerov. Hrášok musí byť –nenáročný, dokonca existuje taký, ktorému netreba oporu. Čo sa nezje priamo z rastliny, šup s tým do mrazničky. Baby špenát – ešte som nepestovala, bude to premiéra. Cvikla je veľmi zdravá, obsahuje množstvo železa a nájdete na ňu veľa zdravých receptov, tiež vhodná na odšťavenie v kombinácii s jablkami. Cukinu som ako zeleninu objavila minulý rok. Keďže som ju nemala zasadenú, chodila som si ju brávať k švagrovi, tento rok to skúsim doma, uvidíme. Petržlen, do slepačej polievky nesmie chýbať. Mrkva skorá na jarné mlsanie a neskorá na zimné uskladnenie. Ešte doplníme uhorkami a šalátom. Február nám ponúka široký výber, takže smelo do toho. Výber je iba na vás. Pozor, nechajte si priestor na priesady – rajčiny, papriky, kaleráb, zeler a podobne. Ak by ste predsa len na niečo zabudli, nevadí, trebárs na budúci rok.