reklama

Acai berry - detoxikuje a očisťuje - aj peňaženky

Určite ste videli aj vy to množstvo billboardov, reklám na „super ovocie", ktoré k nám konečne dorazilo (neviem ako sme doteraz bez neho mohli žiť) cez pol sveta priamo z hlbokých pralesov Južnej Ameriky, aby nás ohúrilo svojou anti-oxidačnou schopnosťou. Premýšľal som, meralo takú cestu...musí na tom niečo byť. Či?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Ok. Poďme na to. Idem citovať z rôznych stránok. Toto stelesnené zdravie údajne: · Zrýchľuje metabolizmus.

· Znižuje chuť do jedla.

· Dodáva energiu, čím máte aj po náročnom dni chuť cvičiť.

· Podporuje odbúravanie tukov a nárast svalovej hmoty

· Zlepšenie sexuálnej výkonnosti

· Zlepšenie trávenia

· Detoxikácia organizmu

· Protizápalové vlastnosti

· Zlepšenie vzhľadu pokožky

· Zlepšenie zdravia srdca

· Zlepšenie spánku

· Zníženie hladiny cholesterolu

Moment, moment...po prečítaní týchto reklamných propagačno-úderných sloganov som si na Acai berries jednoducho musel posvietiť. Keď sú také dobré, chcem aj ja. Šiel som hľadať štúdie, články....

Hádajte čo konkrétne som našiel na potvrdenie účinnosti ACAI??

Skoro veľké nič. Presnejšie. Nič dostatočne signifikantné a unikátne čo by nedokázali naše „OBYČAJNÉ" a ľuďmi zabudnuté ČUČORIEDKY (a ostatné bobuľoviny). Nie, žiadna super tajná látka, ktorú nikde inde v ničom inom na svete nenájdete a tvorí sa iba v Acai "pod dohľadom" amazónskych pralesov. Na druhej strane, áno, o mega anti-oxidačných schopnostiach Acai ovocia nemôžeme polemizovať. Tiež sa nehádam - aj keď to nie je potvrdené- že vďaka svojmu zloženiu môžu mať pozitívny vplyv aj na vyššie uvedené body (no na ten úbytok tuku mám veľmi skeptický pohľad - profesionálna deformácia).


SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

No rovnako silno naložené sú naše čučoriedky. Konkrétne podľa nižšie uvedenej štúdie (1), ktorá analyzovala obsah čučoriedok (a iných berries) pomocou vysoko-účinnej kvapalinovej chromatografie (frajerujem, že viem čo to je, lebo som mal nedávno skúšku z toxikológie, heh) je evidentné, že čučoriedky obsahujú rôznu škálu fenolových kyselín a flavonoidov. U čučoriedok prevláda najmä vysoký obsah proantokyanidínov a antokyanídínov (vďaka nim má ovocie svoju farbu). Tieto vo vode rozpustné farbivá polyfenolovej štruktúry môžu byť priamo zodpovedné za ich silnú antioxidačnú aktivitu a znižovanie poškodenia DNA (5,6,7,8). Na svedomí majú dokonca aj znižovanie tlaku (2).

A niečo pre športovcov. Dokonca existuje štúdia (3), ktorá poukazuje, že pitie čučoriedkového "smoothie" po intenzívnom excentrickom tréningu znižuje hladinu biomarkerov zápalu a urýchľuje regeneráciu sily. Rovnako konzumácia čučoriedok môže pomôcť pri znižovaní oxidačného stresu spôsobeného cvičením v horúcom prostredí (4). 

NUTRIČNÁ POROVNÁVKA:


SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

„OBYČAJNÉ" ČUČORIEDKY - 1 hrnček (cca. 140 gramov) poskytuje 84 kalórii, žiaden tuk, 21 gramov sacharidov (z toho 4 gramy vláknina) a 1 gram proteínu. Čo sa týka vitamínov v čučoriedkach nájdeme v malých množstvách vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B-komplex. Z minerálov okrem malého množstva zinku, draslíka, medi a železa, dominuje najmä prospešný mangán, ktorý telo využíva ako kofaktor antioxidantu „superoxiddismutáza" (ide o enzým, ktorý regeneruje bunky, chráni ich od rozpadu a neutralizuje najbežnejší a najnebezpečnejší voľný radikál peroxid). 

„SUPER OVOCIE" ACAI BERRIES - 1 hrnček (cca. 140 gramov) poskytuje okolo 125 kalórii, 2,4 gramu tuku (predovšetkým kyselina olejová a linoleová), 28 gramov sacharidov (z toho 4 gramy vláknina) a 0,8 gramu proteínu. Z vitamínov u nich nájdeme podobne ako u čučoriedok vitamín A, C a skupinu B-komplex (najmä niacín, B6, riboflavín). Zastúpenie minerálnych látok je tiež podobné: malé množstvo zinku, draslíka, medi, železa a mangánu. 

CENOVÁ POROVNÁVKA:

Za liter čučoriedok zaplatíte cca. 2,5 euro.

Za kilo mrazených Acai berries zaplatíte 12 euro.

AKÝ JE TEDA ZÁVER?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Bohužiaľ. Nepoteším propagátorov Acai berries. Viem, že tie billboardy nestáli korunu no ja naozaj v dostupných štúdiách, logických súvislostiach a pohľadom do peňaženky nevidím nič extra prečo by som mal doplácať cca. 9 euro za imaginárne niečo, čo poskytuje takmer rovnaký efekt ako u nás reálne bežne dostupné SUPER OVOCIE pod názvom ČUČORIEDKY.

To čo vidíte na obrázku je plná mraznička čerstvých tohtoročných čučoriedok. Robím to takto už druhým rokom. Takže rada nakoniec (preto vlastne to celé píšem). Počas ich sezóny (júl, august) stačí si nájsť dobrý zdroj/kúpiť, či naoberať, potriediť, očistiť (ďakujem mamke), vložiť do kelímkov, zamraziť a celý rok sa s nimi „antioxidovať" :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S. Vedieť čítať je jedna vec. No vedeiť čítať a porozumieť tomu čo čítam, druhá. Takže pre zopakovanie - tento článok nie je o neúčinnosti Acai, či účelnom degradovaní ich potenciálneho účinku a znižovaní zárobkov ich propagátorov. Pamätajte, že musia splatiť billboardy :)

Tento článok je teda skôr o minimálne rovnakej sile našich čučoriedok, čo sa týka pozitívneho vplyvu na zdravie a ktorých účinky sú navyše ďaleko viac študované (viď nižšie).



RADY ACTIVE

Referencie:


(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22302422

(2) http://ajcn.nutrition.org/content/93/2/338.long

(3) http://www.jissn.com/content/9/1/19#B14

(4) http://www.nrjournal.com/article/S0271-5317(03)00250-1/abstract

(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23507228

(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17602170

(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22733001

(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22111516

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693743

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061839

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569436

http://agricola.nal.usda.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?&DB=local&v2=1&CNT=20&CMD=3325467&STARTDB=AGRIDB

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20546390

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16053243

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21391608

Radovan Gergeľ

Radovan Gergeľ

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  6x

"Jednou z prvých povinností doktorov je vzdelávať masy nebrať lieky.."(Sir William OSLER, častokrát nazývaný aj Otec Modernej Medicíny). Nie som žiaden doktor, či špičkový atlét, nerobím výskumy pre Slovenskú Akadémiu Vied, nemám plnú stenu diplomov...no mám zdravý rozum, snahu o tie najkvalitnejšie informácie a oči otvorené.Viac na: radyactive.sk. Zoznam autorových rubrík:  Logikou k zdraviu...Logikou k športu...Súkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu