
Ok. Poďme na to. Idem citovať z rôznych stránok. Toto stelesnené zdravie údajne: · Zrýchľuje metabolizmus.
· Znižuje chuť do jedla.
· Dodáva energiu, čím máte aj po náročnom dni chuť cvičiť.
· Podporuje odbúravanie tukov a nárast svalovej hmoty
· Zlepšenie sexuálnej výkonnosti
· Zlepšenie trávenia
· Detoxikácia organizmu
· Protizápalové vlastnosti
· Zlepšenie vzhľadu pokožky
· Zlepšenie zdravia srdca
· Zlepšenie spánku
· Zníženie hladiny cholesterolu
Moment, moment...po prečítaní týchto reklamných propagačno-úderných sloganov som si na Acai berries jednoducho musel posvietiť. Keď sú také dobré, chcem aj ja. Šiel som hľadať štúdie, články....
Hádajte čo konkrétne som našiel na potvrdenie účinnosti ACAI??
Skoro veľké nič. Presnejšie. Nič dostatočne signifikantné a unikátne čo by nedokázali naše „OBYČAJNÉ" a ľuďmi zabudnuté ČUČORIEDKY (a ostatné bobuľoviny). Nie, žiadna super tajná látka, ktorú nikde inde v ničom inom na svete nenájdete a tvorí sa iba v Acai "pod dohľadom" amazónskych pralesov. Na druhej strane, áno, o mega anti-oxidačných schopnostiach Acai ovocia nemôžeme polemizovať. Tiež sa nehádam - aj keď to nie je potvrdené- že vďaka svojmu zloženiu môžu mať pozitívny vplyv aj na vyššie uvedené body (no na ten úbytok tuku mám veľmi skeptický pohľad - profesionálna deformácia).

No rovnako silno naložené sú naše čučoriedky. Konkrétne podľa nižšie uvedenej štúdie (1), ktorá analyzovala obsah čučoriedok (a iných berries) pomocou vysoko-účinnej kvapalinovej chromatografie (frajerujem, že viem čo to je, lebo som mal nedávno skúšku z toxikológie, heh) je evidentné, že čučoriedky obsahujú rôznu škálu fenolových kyselín a flavonoidov. U čučoriedok prevláda najmä vysoký obsah proantokyanidínov a antokyanídínov (vďaka nim má ovocie svoju farbu). Tieto vo vode rozpustné farbivá polyfenolovej štruktúry môžu byť priamo zodpovedné za ich silnú antioxidačnú aktivitu a znižovanie poškodenia DNA (5,6,7,8). Na svedomí majú dokonca aj znižovanie tlaku (2).
A niečo pre športovcov. Dokonca existuje štúdia (3), ktorá poukazuje, že pitie čučoriedkového "smoothie" po intenzívnom excentrickom tréningu znižuje hladinu biomarkerov zápalu a urýchľuje regeneráciu sily. Rovnako konzumácia čučoriedok môže pomôcť pri znižovaní oxidačného stresu spôsobeného cvičením v horúcom prostredí (4).
NUTRIČNÁ POROVNÁVKA:

„OBYČAJNÉ" ČUČORIEDKY - 1 hrnček (cca. 140 gramov) poskytuje 84 kalórii, žiaden tuk, 21 gramov sacharidov (z toho 4 gramy vláknina) a 1 gram proteínu. Čo sa týka vitamínov v čučoriedkach nájdeme v malých množstvách vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B-komplex. Z minerálov okrem malého množstva zinku, draslíka, medi a železa, dominuje najmä prospešný mangán, ktorý telo využíva ako kofaktor antioxidantu „superoxiddismutáza" (ide o enzým, ktorý regeneruje bunky, chráni ich od rozpadu a neutralizuje najbežnejší a najnebezpečnejší voľný radikál peroxid).
„SUPER OVOCIE" ACAI BERRIES - 1 hrnček (cca. 140 gramov) poskytuje okolo 125 kalórii, 2,4 gramu tuku (predovšetkým kyselina olejová a linoleová), 28 gramov sacharidov (z toho 4 gramy vláknina) a 0,8 gramu proteínu. Z vitamínov u nich nájdeme podobne ako u čučoriedok vitamín A, C a skupinu B-komplex (najmä niacín, B6, riboflavín). Zastúpenie minerálnych látok je tiež podobné: malé množstvo zinku, draslíka, medi, železa a mangánu.
CENOVÁ POROVNÁVKA:
Za liter čučoriedok zaplatíte cca. 2,5 euro.
Za kilo mrazených Acai berries zaplatíte 12 euro.
AKÝ JE TEDA ZÁVER?

Bohužiaľ. Nepoteším propagátorov Acai berries. Viem, že tie billboardy nestáli korunu no ja naozaj v dostupných štúdiách, logických súvislostiach a pohľadom do peňaženky nevidím nič extra prečo by som mal doplácať cca. 9 euro za imaginárne niečo, čo poskytuje takmer rovnaký efekt ako u nás reálne bežne dostupné SUPER OVOCIE pod názvom ČUČORIEDKY.
To čo vidíte na obrázku je plná mraznička čerstvých tohtoročných čučoriedok. Robím to takto už druhým rokom. Takže rada nakoniec (preto vlastne to celé píšem). Počas ich sezóny (júl, august) stačí si nájsť dobrý zdroj/kúpiť, či naoberať, potriediť, očistiť (ďakujem mamke), vložiť do kelímkov, zamraziť a celý rok sa s nimi „antioxidovať" :)
P.S. Vedieť čítať je jedna vec. No vedeiť čítať a porozumieť tomu čo čítam, druhá. Takže pre zopakovanie - tento článok nie je o neúčinnosti Acai, či účelnom degradovaní ich potenciálneho účinku a znižovaní zárobkov ich propagátorov. Pamätajte, že musia splatiť billboardy :)
Tento článok je teda skôr o minimálne rovnakej sile našich čučoriedok, čo sa týka pozitívneho vplyvu na zdravie a ktorých účinky sú navyše ďaleko viac študované (viď nižšie).
Referencie:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22302422
(2) http://ajcn.nutrition.org/content/93/2/338.long
(3) http://www.jissn.com/content/9/1/19#B14
(4) http://www.nrjournal.com/article/S0271-5317(03)00250-1/abstract
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23507228
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17602170
(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22733001
(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22111516
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693743
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061839
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569436
http://agricola.nal.usda.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?&DB=local&v2=1&CNT=20&CMD=3325467&STARTDB=AGRIDB
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20546390
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16053243
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21391608