Posledné dni som zazrela nadšenú diskusiu na jednej Fb stránke ohľadne makového ,,mlieka" v krabici. Prečo píšem mlieko v úvodzovkach?
Uzrejmime si názov MLIEKO. Čo je mlieko?
Mlieko je produkt pŕsnych žliaž cicavcov, ktoré slúži ako primárna potrava mláďat. Žiaden rastlinný produkt nemá byť predávaný pod zavádzajúcim názvom MLIEKO. Takéto produkty môžu niesť iba názov NÁPOJ. Prečo hovorím o zavádzajúcom názve? Všetko, čo označíme mliekom, si spájame s chuťou kravského mlieka. Takmer všetci po ochutnaní rastlinného nápoja / sojový, mandľový,ovsený alebo makový/ zostanú prekvapený, že chuťou nemajú nič spoločné s mliekom. Nie, nemajú. Pretože mliekom, ani nie sú. Postrádajú špecifickú chuť, ktorú mlieku dáva mliečna bielkovina a mliečny cukor. Uvedené vysvetlenie a upratanie pojmom nemení nič na tom, že makové mlieko je veľmi výživné, bohaté na vápnik, fosfor, železo a ďaľšie dôležité minerály. Rovnako je bohaté na vitamíny B1, B12 a cenné tuky.
Prečo si ho vyrobiť doma?
V porovnaní s cenou kupovaného makového nápoja / od 2 do 3 eur/ vás liter domáceho nápoja vyjde ani cca 75 centov. Je zbytočné platiť za obal, za náklady výrobcu a konečného predajcu. Ako bonus k nápoju vám zostane vyluhovaný mlety mak, ktorý je zdrojom vlákniny. Ten môžete využiť na pečenie, že ho jednoducho prisypete k múke na pečenie.
Recept
Príprava maku je naozaj nenáročna. Na mlynčeku zomeliete 100g maku. Najlepší je elektricky mlynček na kávu, pretože si mak zomeliete takmer na makové maslo. Klasicky mlynček na mak nezomelie mak tak rýchlo, hlavne na kavovom to máte zomletú behom jednej minúty a bez zbytočného neporiadku. Mlynček si viete kúpiť aj v Kauflande. Stojí okolo 15 eur.
Takto zomlety mak zalejete studenou vodou /1liter/ a dáte cez noc do chladničky. Ráno obsah nádoby rozmixujte ponorným mixérom alebo mixerom na smoothie a preceďte cez jemné sitko alebo gázu.
Nie je to žiadna veda :-)