Krabičkové diéty

Včera kolegyni priniesol kuriér krabičky s jedlom na tri dni...a ja mám pocit, že ľudia začínajú naozaj blázniť.Priateľstvá udržujú cez sociálne siete, vôňu domácej kuchyne menia za komerčné stravovanie, nechávajú si nosiť krabice aj s niekoľko dní vopred uvareným jedlom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Krabičkové diéty
Krabičkové diéty (zdroj: Lena Rákoši)

Na čo si už nájdeme čas,ak nie na varenie a jedlo? Generácia krabičkových občanov nevyrastala na žiadnych krabickach,ale pri starostlivých mamách, ktoré pracovali od rána do večera, potom doma behali okolo detí, prali 20 plienok denne, žehlili, obšívali diery na pančuchach, z obchodu vláčili ťažké tašky a napriek tomu kuchyňa voňala každý večer domácimi dobrotami, každu sezónu inými koláčikmi...a deti v kuchyni uždibovali tu z cesta, tam niečo vylizovali z hrnca...

A čo detstvo detí krabičkovych občanov? Nebude miesto pečeneho kuriatka a slepačieho vývaru u nich doma voňať akurát tak elektrický osviezovac vzduchu? Budu si v budúcnosti kupovať mixér, domácu pekáreň,odšťavovač? A budú si vôbec zriadovať kuchyňu? Či len veĺké chladničky na menej jedla ale viac plastovych krabic...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jedlo, jeho príprava aj samotná konzumácia neovplyvňuje len naše telo, ale aj psychiku. A jedlo, ktoré si pripravíme sami a podľa chuti, znamená aj pozitívnu energiu, ktorú nám pokrm dodá. Už tisíce rokov dozadu vo východných krajinách ľudia verili, ža ak má mať pokrm potrebnú energiu, treba ho pripravovať s láskou a tak, aby okrem výživovej hodnoty predstavoval aj hodnotu duchovnú, ulahodil očiami, aj žalúdku.Aj porekadlo ,,jeme aj očami, je pôvodom z Japonska.

Ludia, ktorí nevaria s láskou, ale pod časovou tiesňou v stresujúcom prostredí vo vývarovniach, kde varia stovky porcií denne, prenášajú negatívne vibrácie do energie jedla, ktoré my potom jeme. A my hľadáme príčinu pretrvávajúcej únavy, sme večne ospalí a bez energie. Jeme jedlo, ktoré bolo vyvárané na kvantá, nie najlepšiej kvality /lebo pre tých, čo ho pripravovali to je len biznis/ a ani je tak chutne, akoby sme si ho pripravili doma...

SkryťVypnúť reklamu

Stále narážam na tých občanov, ktorí jedia ,,krabice" z dovodu časového deficitu s ambíciou jesť pravidelne a zdravo. Sama mám dve deti a niekedy som časovo zaneprázdnená natoľko, že ráno vyrážam z domu v čase, ked väčšiina ľudí ešte spí a večer sa vraciam neskoro. A neraz po práci sa ledva stihnem prezliecť do teplákov, lebo ma čaká cvičenie so ženami. Ale aj potom večer sa teším, ako si s dcérkou upečieme zdravé palacinky, či chlebík na raňajky. Vychutnávame si spoločné chvíle, keď o ona leje cesto na panvicu a ja palacinky obraciam, pripravuje kokosovú čokoládu, či melie semienka na chlebík. A ráno rada vstanem skôr, aby som pripravila smoothie pre seba do práce a pre dcéru do školy. Nikdy nemám pocit, že by som nemala dostatok energie aj na tieto milé povinosti. Je to taký kruh..keď jeme zdravo, prekypujeme energiou a ked jej máme dostatok, nikdy si nie je treba posúvať budík na úkor vlastnej stravy do školy či práce. A tak vždy jem len to, čo mám rada, čo mi chutí a hlavne viem, čo jem. A moje deti hrdo hlásia presne to, čo som vravela ako dieťa ja:,, Naša mamina varí najlepšie".

SkryťVypnúť reklamu

Pozrime sa bližšie na obsah krabičiek z jednej zo spoločností, ktorá sa hlási ako jediná profesionálna krabičková diéta na slovenskom trhu. Na energetickú hodnotu krabičiek, na akom princípe sa menu zostavuje a čo všetko sa pri nich zohľadňuje, pretože polovica konzumentov tohto skoro kozmonautického jedla žije na krabičkách, aby sa zbavili nadváhy.

Priemerná energetická hodnota krabičkového jedla u jednej z najznámejších firiem tejto futuristickej stravy je 5000kJ pre ženy a približne 7000kJ pre mužov. Pridajme však trochu viac matematiky. Ak by som nezohľadňovala faktory ako váha, náročnosť zamestnania, zdravotný stav, dlžka spánku, podiel svalstva, kostnej hmoty a tuku v tele, by som mohla tvrdiť, že priemerne by žena do 35 rokov mohla spáliť cca 9-11000 KJ. Žena do 55 rokov už len okolo 8500KJ a žena staršie len okolo 8000KJ alebo menej. Muž do 35 rokov môže mať dennú energetickú potrebu až okolo 11 -14 000KJ, okolo 55 je to okolo 9 – 10 000KJ a u starších menej a ko 9000KJ. Ešte raz zdôrazňujem, že je to veľmi široký priemer a ak by som brala do úvahy, či ide o 25 ročného mladíka, ktorý behá celý deň po rebríku alebo 58 ročnú dôchodkyňu, ktorá strávi väčšinu dňa háčkovaním, tak sa tieto hodnoty ešte podstatne zmenia smerom nahor a nadol.. Logicky...je teda energeticka hodnotna adekvátna pre všetky ženy a všetkých mužov? Je v poriadku, ak rovnakú papierovú tašku plnú plastového odpadu a smiešnych porcií jedla dostanú všetci? Bude sa cítiť rovnako nasýtená drobná pani v stredných rokoch sediaca za priehradkou na pošte rovnako ako vyťažená mladá manažérka, ktorý sa celý deň nezastaví a po práci si dopraje hodinu squash?

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, že nie. Pre pani, ktorá má energetickú potrebu pod 8000KJ budú krabice oveľa menším utrpením, ako pre aktívnu mladú ženu s vysokým podiel svalovej hmoty, ktorá ma energetickú potrebu 11 0000kJ. Ak začne žiť o strave s 5000KJ na deň, jej metabolizmus je vážne v ohrození, nehovoriac, že celé dni bude hladovať. Jej váha pôjde rapídne dole rovnako, ako energia a vitalita. Unava a psychicka nepohoda ide ruka v ruke s oslabením imunitného systému a večnými zdravotnými problémami. Na rýchly ubytok váhy organizmus reaguje adaptovaním sa na úsporný príjem potravy a následným spomalením metabolizmu. Po dvoch troch mesiacoch si organizmus bez väčších problémov bude hospodáriť s 5000KJ. Hladovka nie je vhodný spôsob na úpravu hmotnosti a už vôbec nie na získanie vitality. Všetci dobre vieme, že chudnutie nie je len o strave, ale aj o pravidelnej športovej aktivite. Človek, ktorý hladuje, nemá fyzickú ani psychickú energiu na pohybové aktivity, je malátny a unavený. Navyše pri hladovke naozaj chudneme, ale strácame predovšetkým svaly, nie tuk. To však výrobcov krabičiek veľmi netrápi, pre nich su prioritné úbytky na váhe, ktoré nevedomí klienti potvrdzujú. Výsledky o rozhádzanom a spomalenom metabolizme, ktoré klienti zistia až po čase, ked krabičky nahradí klasická domáca strava, už spoločnosti neuvádzajú. Organizmus, ktorý sa nastavil na šetriaci režim 5000KJ, dostáva denne o 2000KJ viac. Energiu navyše nepotrebuje, lebo dlhodobo funguje pri šetriacom režime. Vy priberiete 2-3 kila a dospejete k názoru, že návrat ku krabičkám je nevyhnutný...lebo len vtedy ste mali ideálnu váhu.

Pokiaľ ide o čerstvosť. Spoločnosti ponúkajúca zdravé krabičky deklaruje každý deň čerstvé jedlo. Ak sa však neviete dohodnúť pre pracovné povinosti na pevný čas pre prevziateie krabičiek, operátorky vám navrhnú možnosť vziať si krabičky na niekoľko dní vopred.......a tak kurier priniesol kolegyni vo štvrtok krabičky od piatku do nedeľe.

Na nedeľný olovrant bol banán, ktorý už bol vcelku prezretý vo štvrtok. Ak by ste si v reštaurácii objednali polievku a kuracie prsia a čašník vám povie, že im zostalo zopár porcií spred troch dní, by ste si mysleli, že si z vás robí žarty. Krabičkové firmy takto vopred navarené jedlo nazývaju čerstvo pripravené z kvalitných surovín. Nehovoriac o zelenovom minišalátiku v náleve, ktorý po troch dňoch chutí ako vymočená handra a ryža sa dá už len použiť ako náboje do vzduchovky. Biely chlieb, ktorý sa do krabičky pre zdravie dostal jedine omylom, môže byť benefitom len pri šetriacej diete, ak niekomu nesadnú spomínané kuracie párdňové kuracie prsia. Tiež je prekvapujúce, že sa do menu dostalo údené moravské mäso, tyčinky grissiny, sušienky bebe dobré ráno, sterilizovaná zelenina, kečup. Na stánke tejto spoločnosťi sa však dočítate, že strava je pripravená z výhradne čerstvých surovín, bez konzervačných látok a farbív. Mám pochybnosti o tom, že by si spoločnosť vyrábala vlastné moravské mäso, hydinovú šunku, džemy a jogurty. Ak ich nakupuje od daľších dodávateľov, môžeme tvrdiť, že napríklad moravské mäso obsahuje 75% mäsa, zvyšok tvorí škrob, voda, konzervačná látka E250, potravinársky karamel a iné prídavné látky. Zloženie pečiva, chlebu, hydinovej šunky a rôznych tyčiniek zrejme neprechádza drobnohľadom pred tým, ako sa zabalia do plastovýh krabičiek.

Chuťová kvalita jedla a jeho finálna verzia bola pri niektorých jedlách zarážajúca. Kuskus ako rozvarená kaša, krupicová kaša nevábnej chuti, suchá ryža, porcia vykosteného kuracieho stehna veľkosti jednohubky ukrytá pod červenou omáčkou, ktorá mala jemnú chuť po kečupe.

Iná spoločnosť na našom trhu, ktorá funguje ako franchisingova sieť po celom svete je známa so svojou koncepciou založenou na úplnom vylúčení sacharidov z našich jedálničkov a konzumácii výlučne proteinových jedál a jedál s nízkym glykemickým indexom sľubuje úbytok váhy až 4kg za týždeň. Vedecké výskumy o ktoré sa opiera naozaj potvrdzujú značné a rýchle straty na hmotnostii, ale lákava výzva stratiť 4 kg za týždeň nie je pre organizmus vôbec prospešná. Lekári odporúčajú chudnúť maximálne 2-2,5 kg týždenne. Uvedená spoločnosť predstavuje svoj stravovací program nie ako krátkodobá diéta, ale ako životný štýl na celý život. S tým rozhodne nesúhlasím, nakoľko rovnako ako bielkoviny a tuky, aj sacharidy tvoria základné živiny pre naše telo. Tu sa tiež zamýšľam nad tým, či nejde spoločnosti viac o expanziu do celého sveta a prostredníctvom franchisingu sa dostávať čo najvyššie na rebríček svetoznámych firiem, ako o prvotnú myšlienku zdraviu prospešnej stravy.

Tretia spoločnosť, ktorá sa nazýva číslo 1. na trhu, ponúka na svojej stránke menu s presným popisom kalorii. Krabičky najeden deň majú energetickú hodnotu 5000KJ. Objednala si ich kolegyňa, aj kolega. Prišli im obom rovnaké porcie jedla. Upútala ma zvláštna tekutá hmota v krabičke, v ktorej plávala rozmočené, resp. rozmrazene kašovité kúsky lesného ovocia. Zriednutá vyzrážaná polotekutina mal byť puding. Či kolegom chutil,som sa radšej nepýtala. Lámankový chlieb, ktorý je v podstate vyrábaný z bilelej pšeničnej múky, by som vzmenila za celozrnný chlieb. Negatívne hodnotím aj sterilizované uhorky a inú spracovanú zeleninu na úkor čerstvej zeleniny. Podobne ako u vyššie spomínajej spoločnosti dochádza zrejem aj tu inšpirácia zostaviteľom jedálnych lístkov, ked vyplňajú olovranty a desiaty kupovanými sušienkami. Zeleniny a ovocia predsa nikdy nie je dosť. Podobne tu ako aj iných krabičkových spločnostiach vidím vedím veľký deficit zdravých tukov, mastných rýb, orechov a semienok. Nuž, sú to drahé potraviny a je ekonomicky výhodnejšie zabaliť na olovrant musli tyčinky zo supermarketu, ako hrsť orechov, či sušených ďatlí.

Pravdou však zostáva, že na Slovenku sa krabičkové diéty stávajú modnym hitom a preto sa objavujú nové firmy ako huby po daždi. V susediacej českej republike prekvitá tento food business oveľa dlhšie. Denník MF Dnes si vzal na mušku 9 rôznych spoločností ponúkajúcich krabičké stravovanie.. Výsledky zhodnotil ako katastrofálne, 6 z 9 ohodnotil ako úplne nevhodné pre chudnutie, dokonca pre zdravie nebezpečné. Takmer všetky boi nastavené na hladovací režim s extrémne nízkou energetickou hodnotou. V obsahu krabičiek sa bežne našiel biely chlieb, tavený syr,sterilizovaná a konzervovaná zelenina, či pripálené jedlo.

Na úvahu stoja aj samotné plasty a zohrievanie v mikrovlnke. Pri zohrievaní jedál v mikrovlnke sa mení štruktúra molekúl potraviny, takže otázne zostáva, či nám pokrm naozaj dodáva energiu, alebo skôr zemenená štruktúra molekúl naš organizmus o energiu oberá. A to ešte nerátame s toxicitou plastou.

A na záver si neodpustím otázku. Čo robíte s tými plastovými krabicami? Skončí to množstvo plastu naozaj medzi plastami, alebo v smetiaku, ktorý bol pri vás najbližšie? Ja osobne polkadám za maximálny egoizmus a bezohľadnosť voči životnému prostrtediu, ked niekto zabalí tri tyčinky rissiny do veľkej plastovej nádoby.

Takže, nech žijú krabičky. Koniec koncov je to tiež len biznis a nikto si nezaloží firmu na podnikanie s cieľom znížiť mieru obezity na Slovensku a zlepšiť vaše zdravie, ale mať prosperujúcu firmu a vysoké zisky. Ja osobne sa zaškatuľkovať nechcem a niet mať pocit vlastnej sebakontroly nad svojim životom a zdravím

Lena Rákoši

Lena Rákoši

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žijem so svojimi dvoma dcérami vo Svätom Jure. V malebnom mestečku pri Bratislave obkopeným vinicami. Tu som sa narodila, sem som sa vrátila po rozpade našej rodiny. A tu začala plniť svoje sny....hobby sa mi stalo prácou, postavila maličký domček a snívam ďalej.... Moje krátke anekdoty reflektujú môj pohľad na každodenný život. Spätne ich vnímam ako moj denníček životnej cesty...Píšem ich aj pre vás. Na pobavenie, zlepšenie nálady...možno často s kopou chýb, ale spontánne a s ľahkosťou:-) Zoznam autorových rubrík:  jedloživotný štýl

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu