reklama

Prečo je dobré zvoliť Kotlebu práve teraz.

Môj hlavný dôvod na založenie blogu je, že sa chcem so svetom podeliť o mojej stopárskej ceste do Porta. Postupne spisujem jednotlivé stopovacie dni, už mám polku hotovú, avšak medzičasom sme mali na Slovensku voľby a ja rozbehnutý spisovateľ som svoje pocity po prvom kole volieb spísal. Uverejňujem to až teraz, lebo mi väčšinou veci trvajú dlho a nejak sa mi to nepodarilo nikde zavesiť skôr. Snažil som sa to upraviť tak, aby to aj po druhom kole dávalo zmysel. A je to môj prvý článok aj preto, lebo najbližších osem (možno viac) by malo byť o stopovaní do Porta, tak nech nie sú prerušované politikou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Som z Banskej Bystrice, snažím sa sledovať politiku, ale Kotlebov úspech ma prekvapil. Teda, ten po prvom kole. Očakával som Kaníkov postup do druhého kola a tam jeho porážku. Pred druhým kolom som čoraz viac začal premýšlať o tom, prečo by bolo fajn, keby Kotleba vyhral. To sa aj stalo. Chcem teda prispieť mojim názorom na vzniknutú situáciu.

Že som bol prekvapený ja, nie je až také podstatné ako to, že Kotlebov zisk prekvapil aj Maňku. Ako niekto napísal - to, že Kotlebov vysoký zisk prekvapil Maňku svedčí (aj, hlavne?) o jeho nevedomosti/nezáujme o vlastný kraj. Nejde len o to, že (zrejme) väčšinu času trávi v Bruseli. K Maňkovi sa ešte vrátim.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujala ma tá celoslovenská mediálna mobilizácia - všetci proti Kotlebovi. Ako si zrazu všetci všimli, že máme na Slovensku Adolfa. Bystričania, riadne ste klesli, sklamali, toto snáď nemyslíte vážne. Vy ste vždy volili jak hovädá, najprv Mečiara, potom Fica. Teraz tohto fašistu. To akože reakcie z diskusií.
Ja tú mobilizáciu chápem. Ani mne sa nepáčia manévre Kotlebových chlapcov v bomberách a vyholených hlavách. V uniformách Hlinkovej gardy, alebo do čoho sa to obliekajú. Pár krát som aj na vlastnej koži zažil, aký má človek strach, keď pred nimi musí utekať. Bolo to hlavne preto, že som stredoškolské roky (čiže aj alkoholické piatky) prežil v BB, centre „Kotlebovcov". Alkohol vraj ľudí spája, nás väčšinou rozdeľoval.
Ten alkohol je malá pomôcka, ktorou som chcel (asi chabo) obhájiť konanie týchto ľudí.

Článkov, blogov, statusov prečo je táto situácia zlá, bol internet plný už po prvom kole. A teraz pribúdajú už aj v zahraničných médiách. Vo mne chtíč spísať môj názor vyvolalo to, že drvivá väčšina ho stavala/-ia do pozície, že je najväčšie zlo, čo tu máme. Treba ho čím skôr odstaviť. Ľudia, nebláznite.

Neviem (nechcem) sa vyjadrovať k tomu, či je zlý, alebo dobrý. Natoľko ho nepoznám. (Osobne som sa s ním stretol asi tri krát.) Zrejme by sme našli dosť ľudí, ktorí o ňom povedia, že je zlatúšik (hlavne rodina), že je dobro (jeho voliči), atď.
(Pozn.: je dosť možné, že ho veľa ľudí (hlavne v prvom kole) volilo z recesie, ako trucpodnik, náhodou... Ja si ale skôr myslím, že na Slovensku sa nájde ešte o veľa viac ľudí, ktorí by o ňom povedali, že je dobro. Teraz to mali šancu povedať len ľudia v BB kraji). Nechcem teraz hľadať kritériá pre rozlíšenie dobra a zla. Ide však o to, že Kotleba je realita.

Pred štyrmi rokmi získal o polovicu menej hlasov ako teraz. A teraz ešte okrem toho získal najväčší počet hlasov pre poslanca VÚC na celom Slovensku (či druhý najväčší?). Toto svedčí hlavne o tom, že posledné štyri roky využil na veľmi efektívnu kampaň. Kotleba je inteligentný. Podľa dvoch titulov pred menom medzičasom vyštudoval druhú vysokú školu. Nepoznám štatistiky, ale predpokladám, že formálnym vzdelaním preští väčšinu Slovenska.
Ako povedal Kaník tesne po voľbách. „Kotleba si týmto výsledkom vypýtal pozvánku do parlamentu". Až ma zamrazilo, keď to povedal. Resp. zamrazilo ma vtedy, keď som si uvedomil, že je to realita.

Vrátim sa k Maňkovi. Nech sa na mňa „môj bývalý" župan nehnevá (teda, v minulých voľbách som ho nevolil, ale žijem v „jeho" kraji), ale pochybujem, že za najbližšie štyri roky by niečo v BB kraji rozhýbal. Proste pochybujem, že by niečo „spravil". Samozrejme, školy, nemocnice a ostatné organizácie v pôsobnosti samosprávy by určite fungovali, platy by šli. Zrejme by sa aj nejaké cesty opravili. Ale či by bolo viac práce, či by na Slovensku bolo lepšie, o tom pochybujem. Jasne, to zrejme nie je v silách nikoho ako župana. Dalo by sa možno diskutovať, či je v Maňkových silách ako Europoslanca niečo ovplyvniť. Europarlament je však príliš vzdialený.
Priamo ovlyvniť dianie na Slovensku je však v silách „jeho" strany (pozn. SMER - SD). Nech sa na mňa však celá SMER - SD nehnevá, alebo, nech sa aj hnevá, ale pochybujem, že sa na Slovensku vďaka nim niečo za najbližšie tri roky rozhýbe. (Jasne, ako pri tom kraji - úrady, školy, nemocnice, policajti, atď. fungovať budú, platy pôjdu.)
Obávam sa však toho, že sa tí, čo nám tu vládnu, budú viac zaujímať o záujmy svojich známych, alebo tých, čo ich držia za gule.
Aby som ich však takto nepriamo neobviňoval z korupcie. Proste si podľa doterajších skúseností myslím, že naše politické elity nie sú natoľko schopné, kompetentnté, aby sa niečo zmenilo oproti zabehnutým koľajám. Načo by aj. Ľudia sa nebúria, ľudia sa vlastne vo väčšine majú dobre. Teda, na výnimky. A tých začína pribúdať...

Tu prichádza priestor pre Kotlebu. Ak pochopí (a on už určite pochopil) aký úspech dosiahol, aký ma potenciál, tak určite začne kampaňovať na parlamentné voľby. Vlastne, on začal už dávno. Už len pravideľné pochody jeho chlapcov sú veľmi efektná a musím žiaľ povedať, aj efektívna kampaň. Kúpenie pozemkov pri Krásnej hôrke. A pod.

Vyššie som spomínal hejterské statusy, články, blogy na Kotlebu. V mnohých (všetkých?) sa píše niečo v zmysle „ľudia, preberte sa, on je iba populista (poprípade fašista) a žiadne riešenia vám neponúka". Je v tom však jedna zásadná chyba. Nie je pravda, že Kotleba neponúka riešenia. Kotleba riešenia už dokonca dáva. Chlapci z Pospolitosti, resp. t.č. LSNŠ sa silou mocou snažia, aby ich nespájali len s cigáňmi. Oni predsa majú reálnu agendu. K nej sa vyjadrovať nejdem (bolo by na nej proste treba ešte popracovať :).

Väčšina spoločnosti ich spája hlavne (iba?) s cigáňmi. Ale to im stačí. Nepreceňujme racionalitu (slovenského) voliča. Keď žijem niekde, kde mi sústavne znepríjemňuje život niekto neprispôsobivý a štát mi s tým nevie pomôcť, tak začnem byť zúfalý. Z môjho zúfalstva ma však niekto vytrhne. Nabehne (to je možno zlé slovo, nabehnutie mi evokuje násile a Kotleba to nerobí otvoreným násilým), príde niekto s bandou drsne vyzerajúcich ľudí a zdrží sa u mňa v obci deň, dva. Nechcem, aby to vyznelo, že tie manévre schvaľujem, treba sa však pozrieť na ich výsledok.
Po jednom takomto manévri bol na SME rozhovor s domácim, ktorému cigáni pravidelne kradli z dvora (úrodu, náradie). Ukončoval to tým, že „odkedy sem Kotleba chodí, z dvora mi nič nezmizlo". A toto je podľa mňa hlavný bod, na ktorý sa treba zamerať.
Kotleba reálne tým ľuďom, čo bývajú blízko osád, zlepšil kvalitu života. Tí ľudia si to uvedomujú a odvďačili sa mu za to. Teda to, čo by mal spraviť štát, spravil jednotlivec so svojimi kamarátmi.

Z pohľadu Kotlebo-voliča, bývajúceho pri cigáňoch - štát nám nedá prácu, iba nám berie peniaze a okrem toho všetci „tam hore" kradnú. Keby nás aspoň pred tými cigáňmi chránil.
Do toho príde Kotleba, ktorý síce asi tiež nevyrieši problém s nezamestnanosťou a k nemu a kradnutiu sa vyjadriť neviem, ale vyriešil problém tých ľudí s cigáňmi. 1:0 Kotleba vs. Štát.
Ja viem, že on „ten" problém nevyriešil. Ale vysvetlite to človeku, ktorému z dvora kradli a už nekradnú. Preňho je problém vyriešený.
(Pozn.: aby sme ešte neboli prekvapení, keď jeho nápad s pracovným názvom „krompáče a lopaty", ak sa teda uskutoční, bude mať úspech. Dlhodobo nezamestnaní začnú robiť, budú sa mať lepšie, lebo za to dosatnú peniaze, atď. A možno ostane len pri tom, že to bol vtipný nápad. Neviem.)

Takže k meritu veci. Keďže je Kotleba župan teraz, stal sa politikom. Nebude mať toľko času na „kampaňovanie", ale musí začať riešiť reálne veci. V predvolebnej diskusii na TA3 navrhol dosť svojich nápadov, teraz uvidíme, nakoľko sú reálne a aký je schopný.
Ak je neschopák, odpíše sa hneď a o tri roky pred parlamentnými nebude mať až takú moc (čo si celá tá mediálna kampaň želá). Ja si však myslím, že on nie je až taký neschopák (čo ukazuje aj tým, ako drží na uzde svojich chlapcov, ktorí na výzor nepôsobia dva krát inteligentne). Ak je schopný, tak dokonca budeme môcť byť radi, že pohne veci dobrým smerom.
Ako verejne činná osoba bude viac pod kontrolou a jeho momentálne skôr „podzemné" hnutie bude musieť trošku obmedziť. Ako župan bude kontrolovaný verejnosťou, ktorá síce na Slovensku nemá zatiaľ veľký vplyv (jeden z najväčších vplyvov, čo sa týka verenosti, má paradoxne Kotleba). Je dosť možné, že Kotleba ako župan ľudí zmobilizuje, takže v BB kraji sa obyvatelia začnú zaujímať o verejné záležitosti. A ako župan sa musí „spovedať" aspoň zastupiteľstvu.

Preto je podľa mňa vhodné Kotlebu zvoliť teraz. Do funkcie, ktorá neponúka až tak veľa možností, ale predsa v nej môže (musí?) ukázať, čo v ňom je. Buď sa verejne odpíše, alebo niečo zmení. Ale hlavne bude pod verejnou kontrolou. Je možné, že ako župan bude rásť. To by však asi aj bez toho. A možno až tak, že o tri roky ho máme na celoštátnej úrovni. A moc mení človeka. Ak tá mediálna kampaň o ňom má pravdu, tak len vtedy budeme mať vážny problém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte pár dodatkov - tento text som napísal po prvom kole volieb, len sa mi ho nikde nepodarilo uverejniť pred druhým kolom. Strávil som s ním pár hodín, tak by mi bolo ľúto, keby neuzrel svetlo sveta. Preto ho uverejňujem samozrejme s malými úpravami, aby dával zmysel aj po druhom kole.

Ja som voliť nebol, keďže tento semester trávim v Portugalsku a tieto voľby sa nedali voliť poštou (by ma zaujímalo, či niekto kompetentný počul o takom vynáleze, ktorý sa volá internet a že by sa dal použiť pre účely volieb). Keby som však voliť šiel, presvedčil by som sa jedným politickým prirovnaním, ktoré dám takto do dodatku, lebo v pôvodnom texte už veľký zmysel nedáva:

Dovolím si politické prirovnanie, ktoré sa mi na túto situáciu hodí. Sulíkovci povalili vládu na eurovale. Nebudú predsa hlasovať proti svojmu svedomiu. Myslím si však, že to robiť nemali a mali ísť „proti sebe". Lebo to, čo prišlo potom je o veľa horšie ako to, že oni by si „nasrali do huby".
Nebudem voliť Kotlebu, lebo je fašista, fuj. Tento názor má veľa ľudí. Keď ho však teraz „nezbrdíme" na poste župana, aby sa o tri roky nestalo, že bude „celoslovenský župan". Lebo on bude rásť. Politika je žiaľ o tom, že niekedy treba hlasovať proti svojmu presvedčeniu, aby sme zabránili ešte väčšej katastrofe.

Posledný dodatok - najvtipnejšie/smutnejšie(?) z celých týchto volieb je, že náš premiér si neuvedomil, že Kotleba berie voličov len a len jemu. Vlastne, ešte smutnejšie je, že neviem, či je to dobre, alebo zle.

Rasťo Valent

Rasťo Valent

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Vyštudovaný učiteľ psychológie a občianskej výchovy, žijúci už niekoľko rokov s rodinou v DE. Momentálne pracujúci v korpo. Už niekoľko rokov som žiadny blog nepridal, tak je načase to zmeniť. Pred pár rokmi na VŠ som erazmoval v Porte (Portugalsku). Došiel som tam stopom, čo je vlastne dôvod, prečo som založil blog. Aby som sa o ceste podeliť so svetom. Prevažujú teda stopárske blogy, ale postupne dám aj niečo iné. Zoznam autorových rubrík:  Stopovanie do Porta 09/2013SúkromnéNezaradenéŠportZdravieCestovanie

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu