Dieťa moje, čo ti ja dám na desiatu? (+naše menu na týždeň)

V škôlke sa o to postarali za mňa. Keď sme doma, niečo si pripravíme, podľa toho, čo máme aktuálne v chladničke a na čo máme aktuálne chuť. Čo však mám pripraviť tomu môjmu malému drakovi na desiatu? Kedy ju budem robiť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu

Kdeže sú tie zlaté časy príkrmov, kedy som zúfalá rozmýšľala, či mrkvu nakrájať, nastrúhať alebo rozmixovať a či už zaradiť karfiol, alebo brokolicu? Teraz by som ich chcela späť. Vlastne, chcela by som ich späť, lebo už viem, ako na to. Teraz by som to zvládla ľavou zadnou. Lebo som si cez to už prešla. Dvakrát. A prežila som. Ja aj všetky mnou kŕmené deti to prežili. Prežijeme aj toto.

Takže, vykasajme si rukávy a hor sa do boja s novým nepriateľom- DESIATA a OLOVRANT. A nie hocaká desiata a olovrant, tieto musia prežiť transport, teplo školskej tašky a aspoň s prižmúrením oka sa tváriť racionálne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Analýza

Nech už tomu môjmu výhonku zabalím na jedenie hocičo- musí to prežiť v požívateľnom stave do 9:35 cca a dokonca do 14:30. Veľká výzva. Takže asi vyhrabem nejaký vhodný obal, ktorý sme k niečomu dostali, alebo nádobku, veľkosti prekrojeného krajca chleba (lebo toľko asi zje) a malého strapca hrozna. V zásade by to mohla by hocaká, aj neikeácka nádoba, hlavne k nej musím nájsť vrchnák. Ak mám dosť veľkú nádobu, budem do nej baliť hneď aj olovrant. To bude asi najlogickejšie. Takže všetko dvojmo. Keď tak rozmýšľam, som zvedavá, či sa vôbec ešte niečo do školskej tašky zmestí, ak tam už bude takýto „desiato-olovrantárik“. A fľaša vody k tomu.

SkryťVypnúť reklamu

Je viac ako pravdepodobné, že sa nádoba stratí. Na túto možnosť sa zatiaľ pripravím len psychicky. Poprípade zbežne pozriem, či by som našla ešte jednu nádobu, ktorá má aj vrchnák, aj za cenu, že na nej nebude vyobrazený žiaden hrdina ani rozprávková postavička.

  1. Ide sa na to

Nápoje

Pri téme nápoja pre deti sa mi v mysli vynorí ten obrázok, čo koloval po FB: ak zalievame kvety vodou, prečo chceme liať do detí všakovaké žbrndy?

Nápoje netreba kupovať. Pokiaľ máme doma čistú vodu, máme vyhraté. Nie je žiaden dôvod na to, aby dieťa pilo sýtené nápoje alebo minerálni obohatené vody. A najmä nie sladené. Nápoj má uhasiť smäd- taká je jeho úloha. Nemá to byť prezlečená sladkosť. Nie sme na maškarnom plese. Ak chcem dať dieťaťu niečo sladké, tak mu hrdo pribalím čokoládu. Ale nebudem sa skrývať za sladený nápoj alebo sirupovú vodu slovami: „Aspoň sa napije“. Takáto tekutina nespĺňa úlohu. Namiesto toho aby dieťa povzbudila, keďže voda pomáha mnohým procesom v tele, skôr utlmí, pretože telo sa musí zapodievať cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

A neráta sa, ani keď nápoj pripravíte z bio-eko-domáceho sirupu. Stále je to len ochutený cukor. Tým sa blysnime pred susedou alebo svokrou, dieťaťu je to jedno a učiteľka sa nám nepoďakuje. Apropos- vyliata sladká voda sa lepí- na papuče dieťaťa- celý deň- papuče sa lepia- celý týždeň- láka osi a iné potvory- atď.

Obchody sú plné nápojov, ktoré sa tvária, že sú určené pre deti. Lákajú obrázkom, príchuťou, dokonca hračkou. Niektoré sa tvária ako zdravá voľba a prezentujú sa samotným názvom, teda že sú „vodaaa“ a že sú určené na šport. Chvália sa pridanými vitamínmi. Nabudúce, ak vás to bude zvádzať kúpiť niečo takéto, zamyslite sa, či je to naozaj to najlepšie pre vaše dieťa. Výrobcovia čestne priznávajú zloženie „akože vody“. Medzi iným sacharóza: napr. 134g. Jedna malá zarovnaná lyžička cukru má hmotnosť 4 gramov. Prečo má vaše dieťa zjesť viac ako 33 lyžičiek cukru? Naozaj je vrcholový športovec a potrebuje toľko bleskurýchlej energie?

SkryťVypnúť reklamu

Ak dieťa nevypije nič, čo nie je sladké, je to len o zvyku. To sa dá zmeniť. Už je načase.

Druhá vec je, že voda šetrí peniaze.

Takže nápoj: odpustená voda z kohútika, poprípade čaj (vrecúško čaju, o ktorom viem, že dieťaťu chutí, zalejem deci horúcej vody, kým vypijem rannú kávu vrecúško sa vylúhuje- prelejem do fľaše a doplním studenou vodou- pre mňa hotovo).

Jedlo:

Niečo zlepené niečím:

Niečo- celozrnný chlieb, grahamový rožok, pita, keizerka, polka malej bagety, asi už aj tak máte vyskúšané, čo deťom chutí, lepšie je vždy experimentovať doma ako zabaliť do školy a chúďa dieťa ani nebude vedieť, čo to je, takže to bude určite fujkakable

Existujú aj iné pekárske výrobky ako zemiakový chlieb. Celozrnné dodávajú energiu postupne a na dlhší čas. Takže drobec zvládne v pohode matiku, výtvarnú, písanie aj vylomeniny cez prestávku.

Niečo, čím to zlepím- maslo (milujem maslo, kľudne ma zastreľte), nátierka, syr a jeho obdoby

Kým som nemala deti, matne som vedela, že existujú nátierky, ale nie veľmi som mala predstavu, ako sa robia. Teraz však už poznám ich čaro a ich príprava ani zďaleka nepripomína zostrojenie raketoplánu. Princíp je jednoduchý- ak sa to nedá popučiť natoľko, aby sa to dalo rozotierať, tak to potrebuje zložku, ktorá zabezpečí aby sa to dalo rozotierať (avokádo, maslo, roztierateľný syr, cotty cheese...). Druhá zložka je pre chuť a dobrý pocit, u nás napr. strúhaná zelenina.

Nie vždy musí byť niečo niečím natreté. Osvedčili sa mi kukuričné placky, ku ktorým len nakrájam syr a zeleninu. Poprípade ich dieťa zje len tak (aj keď pri slove kukurica mi hlavou prebehne výkrm kačíc, ale mojim chutia a stále sú lepšou voľbou, ako biela múka).

Tuning:

Ak mám chuť, tak k tomu pridám šunku, ak nie tak bez šunky. Keď sa tak zamyslím- so šunkou jeden druh, bez šunky druhý druh desiaty- takže mám vybavené na dva dni.

Skvelé sú šaláty a napr.kukurica. Rukola, baby špenát a iné šaláty kupujem balené vo vrecku v supermarkete. Kukuricu v konzerve. Moje deti sú schopné zjesť misku šalátu bez akéhokoľvek dressingu a zálievky. Asi je to zo zvyku, lebo im ho vždy strčím pod nos a jem ho aj sama. Veľmi sa teším, že im chutí. Mne nie.

Do „desiatárika“ šupnem aj pár kúskov cherry paradajok, alebo nakrájanej mrkvy, či inej zeleniny alebo ovocia. Osobne som rada, že vôbec namáčam krájanú zeleninu a ovocie v citrónovej vode aby nezhnedli (zeleninu asi ani netreba, takže robím aj niečo navyše, bod pre mňa).

Do malého téglika ešte chrumky, čo sa predávajú do mlieka, na raňajky, ale u nás fungujú ako mňamka.

Na nete je množstvo inšpirácií ako povykrajovať postavičky, zvieratká...ľutujem, ja na to nemám ani čas ani chuť ani kreativitu. Mám formičky na vykrajovanie cesta, takže na „Halloween“ vykrojím zo syra netopiera a na Vianoce soba. A tam to asi končí. Teším sa na každý kreatívny nápad v komente.

Veľkým plusom prípravy desiaty pre školáka je, že takú istú pripravím aj pre seba. Ak by som nemala školáka, tak si dám len kávu. Veď predsa, čo by som to bola za matku, keby som sa opovážila myslieť sama na seba a pripraviť si do práce jedlo bez toho, aby som ho pripravovala aj inému, však?! Žartujem. Takže robím niečo aj pre seba a starám sa o svoje zdravie.

Naše desiatové a olovrantové menu na týždeň:

 

Desiata

Olovrant

Nápoj

P

Biela bageta ½, syrová nátierka (lyžička mäkkého tvarohu zmiešaná so strúhaným syrom),rukola

Mrkva a jablko nakrájané na kúsky, vrecúško s praclíkmi

Detský čaj na kašeľ (lebo mu chutí)

U

Celozrnná keiserka, cícerová nátierka, šunka, baby špenát, kaleráb na hranolčeky

Tvrdý syr nakrájaný na hranolčeky, cherry paradajky

Voda

S

Celozrnné oblátky, francúzska nátierka (normálne celá, vyhryzne dierku a vycucká ju), zelená paprika

Cereálne guličky (tak za hrsť; mlieko kúpi v mliekomate, alebo aj nie)

Jablkový čaj

Š

Grahamový rožok s medom (normálne sa to robí tak, že sa maslo vymieša s medom, môj syn si však dáva len med), za hrsť hrozna

Grahamové tyčinky, nakrájaná broskyňa

Voda

P

Rožok so sardinkovou nátierkou, kukurica (z konzervy, odsypaná do malej nádobky, pribaliť lyžičku!)

Celozrnné vankúšiky (pôvodne do mlieka), nakrájaná hruška

Medovkový čaj

Hlavu hore, bude to super. Ak som niekoho inšpirovala teším sa a teším sa aj na komenty a skúsenosti, ktoré ste ochotní zdieľať.

Michaela Ravaszová

Michaela Ravaszová

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Matka. Dvojnásobná. Po ukončení štúdia na bohosloveckej fakulte som sa venovala antropológii, lebo človek a jeho myslenie, konanie a správanie je pre mňa fascinujúce. Doktorát som získala z teologickej antropológie, pohľadu na dušu človeka. Môj život obohatil pobyt v Amerike aj semináre v Nemecku. teraz má môj život nový rozmer. Rodinu. Venujem sa deťom na vyučovaní besiedky, aj keď mám pocit, že sa toho viac učím ja od nich ako oni odo mňa. Angažujem sa v Matici slovenskej, lebo byť Slovenkou v Dunajskej Strede je niekedy ťažšie ako byť Slovenkou v zahraničí. Kategoricky však odmietam akékoľvek národnostné rozbroje. Mojim úsilím je navzájom sa zdieľať a tešiť zo svojej inakosti. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu