reklama

Ako sa štát zmenil z dobrého pána na výpalníka

Prvotná myšlienka bola dobrá: mať na čele štátu múdrych ľudí, ktorí budú viesť túto krajinu k vysneným zajtrajškom. Aký skvelý nápad! Vyberieme si pár šikovných hláv, ktorým pôjde o naše blaho a dovedú Slovensko k rozkvetu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

A tak už roky volíme a dúfame v zmenu. A hoci máme demokraciu, a pri každých voľbách si volíme nové múdre hlavy, zmenu, ukázalo sa, že v skutočnosti máme len malú moc niečo zmeniť. Ako plynú roky, stále sú u nás slabé platy, so zdravotníctvom a školstvom je to iba horšie. Za tie roky volieb sme napokon zistili, že bez ohľadu na to, koho zvolíme, sa nič nemení.

Hlavnou úlohou múdrych hláv by malo byť pomáhať nám občanom: my zaplatíme, aby sme mali lepšie cesty, aby sme mali nápomocných úradníkov, ktorí nám pomôžu, aby sme mali lepšie zdravotníctvo, školstvo, bývanie. A štát zariadi, aby to tak bolo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kdesi v priebehu rokov sa však štát zmenil z dobrého pána na výpalníka. Nehľadá cesty, ako občanom pomôcť (alebo len ojedinele). Prvoradým sa pre neho stala snaha mať viac peňazí: čo ešte zdaním? Odkiaľ zoberiem viac peňazí? Aké nové poplatky zavediem? Kde im môžem ešte zobrať? Starosti občanov sú druhoradé. 

Štát potrebuje viac! Viac peňazí na úradníkov! Viac eur na rozkrádanie, viac na lepšie platy pre múdre hlavy. A na občanov sa sypú nezmyselné zákony, nelogické poplatky a dane na dane, ktoré ľudí len rozčuľujú.

Pár príkladov za všetky?
- pôjdete diaľnicou dve hodiny, ale zaplatiť musíte za desať dní, lebo štát nechce zaviesť jednodňovú známku (rečičky, že pri tlačenej verzii známku sa ju neoplatí tlačiť, ale že sa zavedie, keď bude elektronická diaľničná známka - máš ho vidieť, zase šlo len o rečičky)! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- hoci dopravné nehody len z veľmi malého percenta zapríčiňuje zlý stav vozidla, aj tak musíte ísť každé dva roky na STK a zaplatiť "štátovi" do vačku poplatok

- zaplatil si dane načas, ale kvôli sviatku si poslal daňové priznanie poštou neskoro? Nevadí, že si zaplatil, pokuta ťa neminie aj tak. Lebo papier je dôležitejší ako to, že si zaplatil...

Niet divu, že sa ľudia za tie roky cítia roztrpčení, sú nevrlí, a závidia susedovi aj kozu, ktorá zdochla. Celé dni robíme za almužnu, ale lepšie nám nie je. A najhoršie je, že nikto nevie, čo robiť, aby sa niečo zmenilo.

Možno je to preto, že štát ani politici sa svoje skutky nenesú zodpovednosť, a to disponujú veľkou mocou. Či urobia zlý alebo dobrý zákon, je to jedno, výplata im ide. Nie sú potrestaní, keď sa zdravotníctvo a školstvo prepadajú hlbšie do krízy a čoraz viac zadlžujú. Akoby to nikto neriešil..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj štát a múdre hlavy by mali mať nad sebou kontrolu. A mal by prísť trest, ak niečo neurobia tak, ako majú. Kým sa toto nezmení, tak sa žiadneho zlepšenia nedočkáme. A môžeme si zvoliť, koho chceme.

Príklad? 

Nedávno som šla na motorke a skoro som sa zabila na obrovskom výmole, do ktorého mi vbehlo predné koleso. Prečo neexistuje niečo také ako STK na cesty? Je cesta rozbitá? Treba ju nahlásiť na úrade a štát by mal mať lehotu na jej opravu, do ktorej je povinný ju opraviť. Bez diskusie! Veď platíme cestné dane, dane za palivo, aj dane za autá. 

Idete na stavebný úrad, na ktorom máte žiadosť už asi 60 dní, a hoci úradník má lehotu na jej vybavenie 30 dní, smeje sa vám do očí a povie, že to urobí, keď bude mať čas. Keby dostal pokutu za to, že žiadosť nevybaví do 30 dní, určite by sa snažil o to, aby všetko do danej lehoty stihol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koľko káuz sme videli v televízii a žiadna nebola potrestaná? Koľko úplatkov vzali politici a neboli za to potrestaní? A to vidíme len špičku ľadovca... Ale skúste raz vy nezaplatiť dane, aké kontroly sa na vás znesú.. A to ľudí veľmi hnevá, tento dvojitý meter.

Za zlý čin by mal prísť trest a ľudia by mali jasne vidieť, že zlý skutok múdrej hlavy, ktorú si zvolil, alebo úradníka, ktorý mu má slúžiť, bol potrestaný. Je to podobné ako s výchovou: Ak nie sú žiadne tresty, žiadne hranice, dieťa si robí čo chce a nič mu nebráni robiť zle a ešte horšie. 

Myslím si, že pokiaľ niekto, kto má v rukách moc, nebude mať hranice a nebude niesť zodpovednosť za svoje činy, nič sa u nás nezmení. Všetko sa prekecá v televízii, utrasie, zmizne do stratena...

A môžeme si voliť zmenu, akú chceme...

Soňa Rebrová

Soňa Rebrová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spisovateľka, bývalá novinárka, aktuálne sa už osem rokov venujem charite - plním sny ťažko chorých detí. Občas veselá, občas rezignovaná. Ale vždy s úsmevom, lebo ŽIJEME LEN RAZ a preto život treba žiť naplno, aj keď sa nedarí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu