reklama

Hymnus lásky pre Mariannu a Bashkima

Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal. Marianna: Mám 25 rokov, pochádzam z obce Rudňany v okrese Spišská Nová Ves, Slovensko. Vyštudovala som hotelovú akadémiu. Som Slovenka. Katolíčka. Bashkim: Mám 27 rokov, pochádzam z Prištiny v Kosove, pracujem ako automechanik. Som Albánec. Moslim.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol.
Marianna: Spoznali sme sa približne pred tromi rokmi pri mori v Čiernej Hore. Bol iný ako chlapci, ktorých som poznala. Bála som sa, ako ho prijme naša rodina, ale dnes je všetko v poriadku. Každý si ho obľúbil.
Bashkim: Do Anglicka som odišiel v čase, keď bola v Kosove vojna. Moji bratia žili v Česku a snažili sa dostať zvyšok rodiny do bezpečia. Pomohli nám médiá, našli rodinu Dupljaku a po mnohých komplikáciách sa stretli v Českej republike, kde sa moji bratia oženili. Ja som bol v Anglicku. Nechcem Albánku, ktorá by ma na slovo počúvala a spravila by, čo len chcem. Potrebujem ženu, ktorá niečo vie, má rozhľad a vie mi aj poradiť. Ona taká je.
Marianna: Príde za mnou a pýta sa ma na môj názor. V Kosove má žena úplne iné postavenie, stará sa o rodinu a muž nosí domov peniaze. Je to iná kultúra a ja takou ženou nikdy nebudem. Všetko však závisí od kompromisu. Ja rešpektujem jeho a on mňa.
A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.
Bashkim: Otec už nežije. Bol manažérom v obchodnom centre, preto sme vyrastali inak ako ľudia na vidieku. Poznali sme svet a napriek tomu sme si udržali to najdôležitejšie, rodinnú súdržnosť. Navzájom sa podporujeme, aj finančne, lebo peniaze ktoré mám ja, sú aj peniazmi môjho brata. U nás je to tak. Nechápal som, keď som videl, ako sa správajú rodiny mojich švagrín z Čiech. Sú pohádaní a napríklad môjho druhého brata nechcú rodičia jeho ženy ani vidieť. Toto nepoznám. Rodina je dôležitá.
Marianna: Babka sa zľakla, keď počula, že si beriem moslima. Ale navzájom sa naša viera neruší. Bashkim sa každý deň pomodlí, ale nie je extrémista. Rešpektuje aj naše sviatky.
Bashkim: Moslimovia neoslavujú veľa náboženských sviatkov. Na Vianoce som si zvykol v Anglicku. Kupoval som darčeky svojim kamarátom. Dnes je to pre mňa deň, kedy som požiadal o ruku Marianny, aj keď takýto zvyk nemáme.Marianna: Nič mi nepovedal, všetkých prekvapil. Zobrali sme sa v Kosove, ale nemá problém s tým, keby sme mali sobáš aj na Slovensku.
Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa,nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
Bashkim: Momentálne sa snažíme dostať opäť do Veľkej Británie. V týchto dňoch sa pracovníci ambasády rozhodujú, či mi udelia vízum alebo nie. Ja pevne verím, že nie je dôvod, aby nás do Anglicka nepustili.
Marianna: Dnešná doba je iná, v Anglicku by sme boli obaja cudzinci, na Slovensku zase nikto nevie, že Bashkim je Albánec, lebo hovorí po slovensky aj po česky. mnohí si myslia, že moslimovia sú iba teroristi, ale takto už premýšľať nemôžeme.
Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie. Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme. Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné.
Bashkim: Chceli by sme si trochu zarobiť a potom sa vrátime na Slovensko alebo do Kosova. Táto krajina ešte nie je celkom v poriadku, ale keby ste sa prešli po Kosove, tak vidíte mnoho obrovských a krásnych domov. To je albánska pozornosť k rodine.
Marianna: Viem, že Bashkim nebude doma každý deň vysávať, ale nemá problém robiť domáce práce, poumývať okná alebo niečo podobné. Našej budúcnosti nechávame ešte voľný priebeh.
Keď som bol dieťa hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby.Bashkim: Svet je okrúhly a zlým človekom sa môžeš stať za deň. Ťažké je byť naozaj dobrý.
Marianna: My sa máme radi a preto je to ľahšie.
Teraz vidíme len nejasne, akoby v zrkadle; no potom z tváre do tváre. Teraz poznávam iba čiastočne, ale potom budem poznať tak, ako som aj ja poznaný. A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska.

pozn.: rozhovor vznikol v decembri minulého roku, autor nevie, či sa obaja manželia dostali do Anglicka a či tam pracujú. Ide o príbeh, nie o detaily.

Tomáš Repčiak

Tomáš Repčiak

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

písač, ročník 1972... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáZ DOMOVAKULTÚRANÁZORYPOLEMIKY

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu