reklama

Čo zaujíma štátneho úradníka, alebo prečo sme tam kde sme?

V poslednej dobe sa mi pošťastilo, posledné slovo by som dal do úvodzoviek, komunikovať s niekoľkými vysokopostavenými a kompetenciami obdarenými úradníkmi mestských úradov. A je to zlé. Dalo by sa povedať veľmi zlé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Snažím sa "predať" jednoduchý produkt, ktorý dokáže ušetriť zaujímavé prostriedky daným úradom za vynaloženia minimálnych nákladov (návratnosť cca 30 pracovných dní, alebo menej ako jeden a pol kalendárneho mesiaca).

Daný produkt je vyrobený podľa požiadaviek súkromnej firmy (používa ho už viac ako 19 mesiacov)(okrem zadávateľa ho používa už viac ako 20 ďalších spoločností), ale s malými úpravami je možné jeho použitie aj v štátnej a verejnej správe.

Keďže nechcem aby tento článok bol reklamným článkom, tak nepopíšem produkt, ale systém, ktorý v danej inštitúcii zjednodušuje, zrýchľuje a hlavne znižuje náklady za zachovania evidencie, kto, kedy a čo urobil..

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Primárne, kto sa dostal do styku s nejakým oddelením, napríklad mestského úradu a žiadal ho o vyjadrenie, tak naštartoval približne takýto postup (mierne sa odlišuje, prípad od prípadu):

1. Zadali ste písomne požiadavku.
2. Požiadavka sa zaeviduje a pridelí "kompetetnej" osobe. (Táto kompetentná osoba je kompetentná vypracovať vyjadrenie, ktoré sa ale väčšinou schvaľuje nadriadenými pracovníkmi).
3. Kompetentná osoba "to" vypracuje, vytlačí a dá do podpisovej knihy svojmu nadriadenému. A čaká.
4. Dokument čaká na sekretariáte "kompetenta" a ten to buď schváli, alebo nariadi dopracovať, prípadne niečo zmeniť a sekretárka (dnes už asistentka) to doručí naspäť do bodu 2. (Toto sa môže aj niekoľkokrát opakovať).
5. Ak to kompetent z bodu 3. "schváli", tak to posunie na schválenie "štatutárovi", ktorý je kompetentný podpísať dané rozhodnutie, vyjadrenie a pod. (On to môže podpísať, alebo vrátiť do bodu 4. k dopracovaniu. Ak to vráti, tak to znova postupuje s pripomienkou do bodu 2.) Toto sa môže niekoľkokrát opakovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas tohto procesu sa dokument x-krát tlačí v plnej verzi a následne skartuje, neustále sa na niekoho čaká a tak sa stane, že úradník na 95% nestíha zákonnú lehotu 30 dní. (Pokiaľ si to nepriplatíte)

A tento proces vieme zjednodušiť
a funguje to
a šetrí to euráče
a štátny úradník to nechce!

A teraz ku štátnemu úradníkovi s kompetenciami a jeho otázkam k produktu, ktoré ma dorazili.

Najčastejšie otázky v poradí:

1. Dá sa v danom programe spätne meniť dátum?
2. Kto všetko vie zistiť, kto, čo a kedy vypracoval?
3. Kto môže (alebo koľko to bude stáť) ak budeme chcieť upraviť "databázu" činností?
4. Prečo by som to mal chcieť zaviesť práve u nás, keď ani ostatní to ešte nemajú?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

a jedno konštatovanie nakoniec:

Prečo by sme to kupovali, keď 10% z vašej ceny je tak smiešna suma!

Otázku, koľko to mesačne/ročne dokáže ušetriť položil jeden jediný kompetent!

Dajte aj vy svoju skúsenosť so štátnym úradníkom do diskusie.

Slavomír Repka

Slavomír Repka

Bloger 
  • Počet článkov:  593
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezaujíma ma, koľko stojí liter benzínu.Zaujíma ma, koľko zarábam ja.(kurňa, ten benzín je ale drahý)V roku 2005 (február) som na blogu SME začínal článkom PAŠTEKÁRIViac o mne a mojej práci nájdete na slavomir.skObývam krásnu časť zeme, nazývanú Slovensko. Bývam v dosahu hlavného mesta, ale aj hory a vodu mám blízko. Mimo rečou som východniar ;-), paštekár....Résumé môjho "NAJ" na blogu SME nájtete TU Zoznam autorových rubrík:  Moja profesiaZ pohľadu obchodníkaKonzultingCESTOVNÝ RUCHpostrehy z ciestosobný názorpohľadyAnalýzyAUTO - testNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu