reklama

Keď alibista spraví piruetu

Cirkusové predstavenie, inak sa nedá nazvať to, čo Robert Fico včera predviedol na výbore pre európske záležitosti. Že vraj, ak máme odpustiť Grécku časť dlhu, musí byť najprv referendum. To znie na prvé počutie pekne demokraticky, no v skutočnosti je to alibizmus toho najhrubšieho zrna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (102)

Lebo, ak má Slovensko odpustiť Grécku časť dlhu, musel najprv niekto tomu Grécku požičať. Grécko dostalo dve pôžičky, prvú v roku 2010 vo výške 110 miliárd eur a druhú koncom roka 2011 vo výške 130 miliárd eur. Tej prvej sa Slovensko vďaka SaS nezúčastnilo. Pripomínam, že jeden z našich predvolebných hesiel bolo „Ani cent do Grécka“ a toho sme sa držali aj za cenu našich stoličiek.

Pri druhej pôžičke to už také jednoduché nebolo, lebo naši vtedajší koaliční partneri v tejto zásadnej veci otočili a išli si nohy dolámať, len aby mohli v predklone prijímať príkazy z Bruselu. Avšak, druhá pôžička pre Grécko sa mohla realizovať až po navýšení dočasného eurovalu (EFSF). To sme zásadne odmietali, lebo všetkým súdnym ľuďom bolo nad slnko jasnejšie, že akékoľvek peniaze poslané do Grécka sú peniaze vyhodené von oknom a záruky rovnako.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiaľ, naši vtedajší partneri boli kvôli peniazom pre Grécko ochotní položiť aj vlastnú vládu. V októbri 2011 spojila Iveta Radičová hlasovanie o navýšení eurovalu s hlasovaním o dôvere vláde, i keď deň predtým mi napísala SMS, že tak nespraví a Posledný križiak dokonca tvrdí, že vtedajší predseda Európskej rady van Rompuy jej radil hlasovania nespájať (bod 4).

Tu vstupuje do hry Robert Fico a jeho kolesíkovia. Potom ako prvé hlasovanie neprešlo, lebo pod také svinstvo sme jednoducho odmietli sa podpísať (skúste si predstaviť, ako by hlasovalo napr. KDH, keby premiérka spojila zrušenie zákazu interrupcií s dôverou vláde), hlasovalo sa druhý krát, i keď dodnes neviem, na základe čoho bolo možné druhý krát hlasovať. Každopádne, nebyť hlasov SMERu pri druhom hlasovaní, euroval by nebol navýšený a Slovensko by pár dni neskôr nemohlo vystaviť neodvolateľné a bezpodmienečné záruky pre Grécko vo výške 1,3 miliardy eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak teda chce dnes Robert Fico referendum o odpustení časti dlhu Grécku, je to možné len preto, že on umožnil vystaviť záruky. Zrazu to Robert Fico nechce rozhodnúť sám a peniaze pre Grécko považuje za falošnú solidaritu. Toto je alibizmus par excellence a obrovská zbabelosť k tomu.

Úplne perfídny je jeho postoj, že ak k referendu nepríde dosť ľudí, on to bude považovať za súhlas s odpustením dlhu Grécku. Robert Fico prenáša zodpovednosť za svoje rozhodnutie na ľudí a tým z nich robí rukojemníkov svojej nezodpovednej politiky. Pripomína mi to podvodnícke firmy, keď v minulosti poslali ľuďom povedzme nejakú predraženú knihu a ak to príjemca nevrátil do 14 dní, bralo sa to ako súhlas a nasledovalo vymáhanie dlhu. Je na zaplakanie, k akému úbohému štýlu vládnutia sa priklonil človek, ktorý je v Bruseli príliš zbabelý na to, aby si dupol, doma robí veľké ramená a zároveň nedokáže niesť zodpovednosť za svoje činy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A na záver ešte niečo: Slovensko vystavilo záruky, ktoré sú NEODVOLATEĽNÉ a BEZPODMIENEČNÉ. Ak to niekto nechápe, to sú záruky, ktoré sa nedajú odvolať a ktoré v prípade požiadania musíme vyplatiť bez akýchkoľvek podmienok. Ak teda Gréci vyhlásia platobnú neschopnosť, nikto sa nás nebude pýtať, či chceme alebo nechceme platiť. Ostáva mi len s ľútosťou konštatovať, že na Slovensku sa riešia prkotiny typu čo som mal kedy oblečené, ale miliardové záruky, ktoré jedného dňa zo Slovenska raz a navždy odídu, sú brané ako vyššia moc, či dokonca naša povinnosť.

Richard Sulík

Richard Sulík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  156
  •  | 
  • Páči sa:  462x

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko? Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky. A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje. Sme SASKA a meníme hru. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu