reklama

Populizmus lvl: New age

Nemecko ma vždy zaujímalo a keďže som strávil zopár mesiacov v Berlíne i v Mníchove, tento vzťah sa ešte viac prehĺbil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Teraz nebudem rozoberať, odkiaľ je táto príťažlivosť k zemi Wagnera - o tom možno neskôr, ale mojou témou bude čerstvo zverejnená štúdiaNadácie Friedricha Eberta, podľa ktorej sa zosilnili tzv. “sofistikované, alternatívne” krajne pravicové názory. Až taká obrovská senzácia to nie je, keďže strana AfD už v Nemecku istý čas pôsobí celkom úspešne, ale výsledok štúdie je vždy významnejší ako akýkoľvek volebný prieskum.

Pred pár dňami NadáciaFreidricha Eberta zverejnila štúdiu o tom, ako sa šíria populistické a krajne pravicové názory v nemeckej spoločnosti.Reč je o „sofistikovaných, alternatívnych“ krajne pravicových názoroch. Tieto názory sú faceliftovým prevedením klasických nacionalistických a národniarskych ideológií, ktoré sa ale šíria nie len v Nemecku, ale aj u nás doma.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemusíme veľa klikať (či ťukať na rôznych fónoch), aby sme natrafili na už spomínané „sofistikované“ myšlienkové pochody v novom balení. Populistické strany sú na vzostupe takmer v celej Európe, aj my máme plný internet Kotlebom a Kollárom. Podľa výstupov štúdie sú proti nacionalistickej, euroskeptickej a protiutečeneckej rétorike najviac odolní Nemci. Hoci vo všeobecnosti neznášanlivosť sústreďovaná na skupiny v Nemecku vykazuje stabilnú tendenciu, napriek tomu spoločnosť sa čoraz viac rozdeľuje a oddeľuje sa od nej jedna menšia, ale o to hlasnejšia skupina hlásajúca národnú izoláciu a návrat k národnej orientácii. 28% respondentov si myslí, že v Nemecku už nemožno vyjadriť slobodne svoj názor bez obáv a tiež 28% sa domnieva, že vládnuce strany klamú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Centrálnymi pojmami tzv. novej, alternatívnej, krajne pravicovej mentality je podľa odborníkov odpor a identita. Okrem toho medzi základnou črtou je viera v údajnej názorovej diktatúre, konšpiračných teóriách ohľadom islamu a v neoprávnene získanej moci establišmentu. S týmito názormi a myšlienkami sa podľa štúdie FES najviac stotožňujú ľudia s nižším až stredným príjmom, respektíve s nižším vzdelaním.

Podľa prieskumu agentúry YouGov, ľudia sympatizujúci s „autoritatívnym populizmom“ sú tí, ktorí sa nestotožňujú s politikou založenou na ľudských právach, odmietajú imigráciu a EÚ a sú presvedčení, že existovať má výhradne taká zahraničná politika, ktorá sa sústreďuje na národné záujmy. Pojem „autoritatívny populizmus“ (authoritarian populism) vznikol na začiatkoch 80-tych rokoch minulého storočia, keď v Amerike a vo Veľkej Británii boli pri moci Reagen a Thatcherová. Keďže v týchto rokoch už boli pri moci iné politické subjekty s inými ideológiami, termín autoritatívneho populizmu upadol do zabudnutia, až kým neprišla nová vlna populizmu pred piatimi rokmi v podaní politických strán ako AfD v Nemecku, UKIP v Anglicku, Front National vo Francúzsku či ĽSNS v našej malej malebnej krajine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je Vám to povedomé? Britská výskumná agentúra YouGov skúmala v 12 štátoch EÚ popularitu autoritatívneho populizmu. Výsledok vyzerá nasledovne:

zdroj: yougov.com
zdroj: yougov.com 

Hoci sa na Slovensku výskum nekonal, nie je ťažké utvoriť si obraz o popularite autoritatívneho populizmu u nás doma. Parlamentné voľby ukázali, že aj u nás existuje hlasná menšina hlásajúcanárodnú izoláciu, ktorá vkráčala do parlamentu rovno z bratislavskej hlavnej stanice, cestou si zahailovala a do ľudí s ”neslovanským vzhľadom” hodila aj zopár kamienkov. Ukázalo sa aj to, že existuje istá skupina, ktorá možno nie nahlas, no potajomky o to viac podporuje slovenského populo-Führera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Americké voľby nám dokázali, že autoritatívny populizmus je na výslní a môžeme sledovať, aký priestor si pre seba ukrojí vo Francúzsku a Nemecku v nasledujúcich voľbách.

 

Konrad Rigo

Konrad Rigo

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR. Roky som pracoval v kreatívnom priemysle ako managing director digitálnej agentúry. Študoval som na Ekonomickej univerzite v Bratislave na Fakulte medzinárodných vzťahov. Som ženatý a mám tri prekrásne deti. Zoznam autorových rubrík:  DigitalSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu