Dorazil som do Depa a instantnú kávu vysypal do koša

Ak ju raz ochutnáte, k instantnej sa už nevrátite. Hovoríme o ďaleko kvalitnejšej káve, než o tých rozpúšťadlách.

Dorazil som do Depa a instantnú kávu vysypal do koša
(Zdroj: ZDROJ:OPTIMUMCOFFEE)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Viete čo pijete ?

Ráno sa zobudíte, rituál vás núti si ísť spraviť kávu. Na návšteve sa vás opýtajú, že akú kávu si dáte? "Jasne klasicku "jennú" neskúú" Pridáte cukor aj mliečko ? Asi vám to teda samotné nechutí ? Viete teda čo pijete ? Prepáčte za tón irónie.

Výhody medzi zrnkovou a instantnou ? Alebo v akom ukazovateli vedie instantná ? Hmm asi v čase prípravy, priemerne ju máte do dvoch minút hotovú. To je žiaľ všetko, viac vám toho nemám čo povedať. Žiadny iné plus nie je.


Konzument - milovník tej rannej kávy, nikdy presne nevie akú kávu vlastne pije – aká je krajina pôvodu, farma, odroda, spracovanie a pod. Shity shity, na výrobu instantných káv sa používajú najmä lacnejšie a menej kvalitné kávové zrná, ktoré bývajú často nesprávne skladované, tým dochádza k plesniveniu samotných zŕn. Nevieme, kde bola pražená, no plesne treba zakryť. Dobré tmavé praženie poslúži ako photoshop. Pri takomto „necitlivom“ pražení často dochádza k spáleniu kávy, čo priamo súvisí s tvorbou akrylamidov – chemických látok, ktorých nadmerné množstvo môže poškodiť nervový systém či zvýšiť riziko rakoviny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Chuť - chutí vám instant káva ? Keď do nej sypete cukor a dávate mlieko ? Zaujímavá otázka zamyslite sa prečo to robíte. Káva je ovocie, vieme v nej hľadať tóny kvetov, sladkosť, komplexnosť a variabilitu chuti. Instantná nemá žiadnu ničím zaujímavú chuť. Kvalitná zrnková kávadokáže ponúknuť skutočne gurmánsky zážitok. Správne a odborné praženie dokáže zabezpečiť chuťovú kvalitu kávy.


Prémiová zrnková káva v sebe skrýva obrovskú komplexnosť a variabilitu chuti, a keď je dobre upražená, môžete v šálke objaviť zaujímavé tóny čokolády, orechov, ovocia či korenín. A to vám žiadna instantná káva nedá. Nikdy a nikdáj.

SkryťVypnúť reklamu


Ešte máte chuť na instatnú kávu ?

Cítite vôňu kávy v supermarketoch ? Skutočne veríte podsúvaným reklamám na Ededušo, ďžejkops, PPradská (používame takéto názvy pre komerčné značky). V poriadku okrem toho, že každý jeden obal skrýva lacnú komoditnú kávu častokrát až podradnej kvality. Čerstvo upražená káva povedzme aj týždeň dozadu, ktorú dostanete aj u nás v "šope" Optimum. Trebárs navštívite aj pražiarne, ktoré máte poblízku. Mimochodom na Slovensku je ich vyše 100. Káva z pražiarne vonia, zamorí vám auto, kuchyňu, špajzu. Áno až tak ! Takže to čo cítite v obchode je slabý odvar a keby ponúkali naozaj kvalitu, tak ľudia chodia do obchodu iba kvôli tej vôni.

SkryťVypnúť reklamu

PS. namletú smradľavú pôdu čo predávajú v obchodoch. Tak tá je už po smrti a kedy zomiera ? 15 minút po jej zomletí. To teda ešte neopustí ani továreň na výrobu kávy. Ale o mletí kávy neskôr.


Tá cena to nie je normálne...

Poďme teda počítať. Napríklad 200g balenie Dneska Cofféé ZLatá stojí okolo 6 eur. Na prípravu kávy stačia cca 4 gramy instantnej kávy, v prepočte suma za jednu šálku vychádza na smiešnych 0,12 €. Balenie prémiovej kávy Guatemaly Antigua stojí 10 €. Na prípravu espressa je potrebných 7 gramov kávy, čo cenovo vychádza na 0,30 € za šálku. Za kilové balenie je to iba 23 centov. V prepočte teda miniete o 11 centov viac na kvalitné espresso než si dávať do seba odpadové balenia a tým si zvyšovať riziko choroby.

SkryťVypnúť reklamu


Ale však ja nemám peniaze na nejaký kávovar za 300 evri...

Keď chcete profi kávu, choďte do kaviarne. Doma stroj nepotrebujete, existujú aleternatívne metódy na pripravu kávy. Napríklad Mokka konvička aj hľa tu. Pôžitok z kávy bude gradujúci, nútiaci vás ochutnávať viac a viac rozličných chutí.


Depo Café v Telgárte robí najlepšie ristretto

Obrázok blogu
(zdroj: ZDROJ:ARCHÍV RL)

Tu nejde o žiadnu platenú promo či blog-článok. Každý niekde musí objaviť dobrú kávu. Ristretto v taliančine znamená: hustý, obmedzený, silný a corto jednoducho krátky. Takáto káva má sotva 20 ml a pije sa naozaj jedným dúškom. Kávičkári ju milujú, pretože má výraznejšiu chuť, zaguľatené, olejové, niekedy až likérové telo.

Hľadali sme teda to pravé orechové. Našli sme ho až pod Chmarošským viaduktom v Telgárte, kde vo vagóne pripravujú kávu.

Optimum kávy pre nás znamená pokoj, pohladenie na srdiečku, duši a na jazyku. Vychutnávanie si len 20ml kávy znamená testovanie v troch fázach. Horúcej, vlažnej a studenej.

Ristretto malo správnu farbu cremy, s výraznou chuťou a ohromujúcimi sladkými tónmi. V závere na jazyk vystúpila acidita, ktorá bola v zlatej strednej ceste. Áno, možno si teraz poviete, že to je neobjektívne. Takto to v optime máme radi. Cesta do Depa spôsobila to, že instatná káva sa už nikdy medzi optimum kávičkármi na stole nesmie objaviť.

Róbert Lešš

Róbert Lešš

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Športovo založený novinár. Analytik, bloger a komentátor s prezývkou Roby. Šéfredaktor a zakladateľ portálu tennisnetradicne.sk Redaktor SITA Kávový fajnšmeker - owner of - optimumkavy / blog Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

273 článkov
SkryťZatvoriť reklamu