reklama

Čo má spoločné Rakúska cisárska rodina a Jaromír Nohavica

Je priam zázrakom, ako jedno malé vidiecke mesto môže mať tak uznávaných umelcov. Síce svoje diela tvorili v iných storočiach a jeden z nich bude, dúfam, svoje diela tvoriť ešte veľmi veľmi  dlho, majú predsa  jedno spoločné: sú to rodení malačania a hlavne, známi fotografi. Zatiaľ čo bratia Angererovci boli  dvornými fotografmi Rakúskej cisárskej rodiny za čias Franza Jozefa, ako aj vtedajších rakúskych i zahraničných prominentov, tak Vladimir Yurkovic bol osobným fotografom pesničkára Jaromíra Nohavicu a mnohých ďalších umelcov z Čiech i Slovenska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Dizajnér, grafik, ale hlavne fotograf Vladimir Yurkovic je držiteľom mnohých ocenení za svoju dizajnérsku i grafickú tvorbu, avšak ako fotograf je jedinečným. Okrem toho, že bol osobným fotografom pesničkára Jaromíra Nohavicu, tak na svojich fotografiách zvečnil i osobnosti umeleckého života ako Petra Lipu, Pavla Hammela, Sisu Sklovskú, Mariána Vargu, či Sabinu Laurinovú, Kulyho a mnohých ďalších umelcov našej doby. Zo zahraničných umelcov spomeňme také mená ako Bobby McFerrin, Paco de Lucia, Mike Stern, Chick Correa, Andreas Vollendender, Matt Bianco, Living Colors atď. Jeho zaujímavým projektom bolo vytvorenie celistvej kolekcie hrajúcich hercov pre Alexeja Pyška v období 2006 – 2009 v Divadle Palace (http://yurkovic.sk/divadlopalace/).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No jeho tvorba nie je zameraná iba na umelcov, ale na jeho fotografiách zachytáva aj ľudí z bežného života - zvárača, kňaza, pôrodníka .... Fotografie umelcov, ako aj bežných ľudí, zachytil vo svojej kolekcii čierno–bielych fotografií „Men after Work“. Cieľom bolo zachytiť autentické pocity ľudí po práci prejavené len gestom a výrazom tváre, odrážajúcej eufóriu, spokojnosť či naopak.

Bol nazvaný ako „Osamelý Bežec“, ale tento bežec svojou tvorbou strháva na svoju cestu krásnej fotografie umenia chtivých ľudí. Svoju tvorbu si nenecháva iba pre seba vo vlastných zbierkach, ale jeho výstavy si bolo možné pozrieť i vo všetkých väčších mestách Slovenska. Jeho fotografie boli prezentované aj vo svetových mestách, ako Praha, Moskva, Rostov na Done ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi malackými rodákmi Yurkovicom a bratmi Angererovcami je možné vidieť v ich tvorbe určité spoločné rysy. Ludwig Angerer (1827, Malacky – 1879, Viedeň) okrem toho, že sa v roku 1860 stal c.k. dvorným fotografom a preslávil sa netradičnými fotografiami cisárskej rodiny, jeho fotografia Franza Jozefa sa stala podkladom pre monarchov jazdecký portrét. V jeho tvorbe sa nájde aj séria 24 obrazov zo života valašských roľníkov predavačov zeleniny, cigánov, ako aj iných skupín vtedajšieho obyvateľstva, kde zachytával pokojnú tvár krajiny. Mladší brat Viktor Angerer (1839, Malacky – 1894, Viedeň) bol tiež preslávený portrétny fotograf rakúskej cisárskej rodiny. Tento fotograf, obchodník a vydavateľ ako prvý založil v roku 1880 litografickú dielňu a fotografické vydavateľstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za všetko, čo títo naši malackí rodáci v oblasti fotografia urobili, im patrí veľká vďaka. A samozrejme, od bratov Angererovcov sa už nová tvorba neočakáva, ale Vladimir Yurkovic určite nepovedal posledné slovo a jeho dobré meno, ako aj dobré meno mesta Malacky bude šíriť naďalej.

Váš Robo, hrdý malačan

http://www.yurkovic.eu/

Róbert Peťko

Róbert Peťko

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Malačan, ktorý je hrdý na svoje mesto a už ma prestalo baviť to, čo sa o svojom meste dozvedám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu