reklama

Pálffy nechal srdce v Malackách !!

Väčšinu čitateľov určite napadne jeden z najlepších slovenských hokejistov - Žigmund Pálffy. Ale ten určite, ak by si mal vybrať, tak by nechal svoje srdce v Skalici. Ja však nemyslím srdce myslené obrazne, ale srdce po smrti vybraté z tela. Preto už určite chápete, že sa jedná o niekoho iného, spojeného s históriou Malaciek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tým, kto vo svojej záveti žiadal, aby jeho srdce vyňali z tela a uložili v rodinnej krypte pod kostolom v Malackách, bol Pavol IV. Pálffy. Tento uhorský palatín (uhorský župan v r. 1649 – 1653) a prvý malacký zemepán z rodu Pálffyovcov, ktorí panovali v Malackách viac ako 300 rokov, daroval svoje srdce po smrti Malackám.

To, že vyjadril vôľu, aby po jeho smrti (zomrel v r. 1653) bolo jeho telo pochované v Bratislave, ale srdce v Malackách, znamenalo, že bol človek, ktorý si musel veľmi obľúbiť Malacky a jeho okolie. Je však i mnoho záhad okolo srdca Pavla IV. Pálffyho. Už len to, ako sa jeho srdce do Malaciek dostalo, je záhada, pretože podľa dochovaných dokladov malo byť srdce uložené vo Viedni. Ale za akých okolností sa ocitlo v Malackách, sa nevie. Isté je len to, že v roku 1679 bolo srdce uložené vo Františkánskom kostole v rodinnej hrobke Pállfyovcov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So srdcom sa taktiež spájali povery. Vždy pred blížiacou sa vojnou začalo krvácať a zároveň sa mu pripisovala zvláštna moc. Ale práve tak, ako záhadne sa ocitlo v Malackách, tak záhadne sa i stratilo počas prvej svetovej vojny.

Ja by som však záhadu ocitnutia sa srdca v Malackách nebral tak vážne, čo dokazuje i druhé srdce Pálffyovcov , ktoré sa ocitlo v rodinnej krypte Františkánskeho kostola, nakoľko ten istý počin zopakoval i syn Pavla IV. a to Ján III Anton Pálffy. To už nemôže byť náhoda a pozitívny vzťah sa k nášmu mestu dedil J. Ján III zomrel v roku 1694 a svoje srdce uložené v striebornej schránke v tvare srdca venoval Malackám. Na rozdiel od otcovho srdca sa to jeho do dnešného dňa nachádza v pôvodnom stave vo Františkánskom kostole v Malackách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo záverom dodať? Skúsim ako som začal - hokejom. Síce Malacky hokej nemajú, ale aj tak nad Skalicou na srdcia vyhrávame 2:1 J

Váš Robo, hrdý Malačan

Róbert Peťko

Róbert Peťko

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Malačan, ktorý je hrdý na svoje mesto a už ma prestalo baviť to, čo sa o svojom meste dozvedám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu