reklama

Likvidácia organizovanej turistiky na Slovensku (doplnený text).

Po príprave likvidačnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá ak prejde, tak významne obmedzí možnosti živobytia turistických sprievodcov na Slovensku (pozri môj blog tu), pripravilo tentokrát ministerstvo pôdohospodárstva ďalšiu fatálnu ranu turistike na Slovensku. Táto je ešte horšia, týka sa miliónov Slovákov a významne obmedzuje pešiu turistiku v slovenských horách.Doplnené: Do textu som doplnil možnosť podporiť hromadnú pripomienku k novele lesného zákona.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

------------------------------

Doplnené na základe diskusie pod blogom: Ako v diskusii pod blogom uviedol prispievateľ junako, existuje zákon 479/2008 o organizovaní verejných telovýchovných podujatí, športových podujatí a turistických podujatí, ktorý v prípade, že bude v zákone o lesoch citovaný, pravdepodobne vyrieši niektoré moje obavy, uvedené v tomto blogu, pretože by obmedzil povinnosť písomného súhlasu vlastníka alebo užívateľa iba na akcie, na ktorých sa zúčastní viac ako 500 ľudí (čo je samozrejme oprávnená požiadavka). Ďakujem prispievateľovi junako za túto informáciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

------------------------------

Doplnené dňa 27. mája 2013:

Pripravili sme hromadnú pripomienku k novele lesného zákona, o ktorej je tento blog. V hromadnej pripomienke navrhujeme zmeny, ktoré eliminujú ohrozenie organizovanej turistiky a komerčných akcií na lesných ppzemkoch

Pripomienku môžete podporiť tu: http://www.ekoforum.sk/peticia/lesny-zakon. Ďakujem.

------------------------------

Do 30. mája je v pripomienkovom konaní návrh novely Zákona 326/2005 o lesoch. Predkladateľ zákona v tejto novele bez akýkoľvek ďalších súvislostí navrhuje:

„Organizovať telovýchovné, športové alebo turistické súťaže a podujatia alebo vykonávať komerčné aktivity na lesných pozemkoch možno len po písomnej dohode s obhospodarovateľom lesa.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niekoľko slov, ale pre pešiu turistiku, aktivitu, ktorej holdujú milióny Slovákov, to znamená smrteľnú ranu. Čo tento návrh znamená v praxi?

Napríklad fakticky koniec legálnej spolkovej činnosti Klubu slovenských turistov a desiatok jeho miestnych organizácií. Dnes vyrážajú každý víkend a počas prázdnin tisíce členov klubu na spoločné túry po slovenských horách. Po prijatí tejto novely zákona o lesoch na to budú musieť žiadať písomný súhlas obhospodarovateľov lesov. Toto je mimoriadne komické nariadenie. Toto je jednak samo o sebe úplne nezmyselné – viete si predstaviť, ako predseda turistického klubu v Hornej Dolnej píše riaditeľovi lesného závodu: „Dovoľujeme si Vás požiadať, aby sme dňa 14. júna mohli prejsť po červenej značke z Uhrovca na Rokoš. Za porozumenie ďakujeme.“ Jednak je to nerealizovateľné, pretože (ak už teda odhliadneme od nezmyselnosti celého tohto nariadenia) taká 10-20 kilometrová túra na Slovensku môže kludne prechádzať cez les v správe dvoch, troch či trebárs piatich obhospodarovateľov lesa. To akože ten predseda klubu turistov v Hornej Dolnej má písať každému z nich?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prijatie takejto novely zákona o lesoch bude de facto znamenať koniec školských výletov do slovenskej prírody. Veď čo iné, ako „organizované turistické podujatie“ je školský výlet na Sitno?

Prijatie takejto novely zákona o lesoch bude de facto znamenať koniec skautských aktivít v prírode. Veď čo iné ako „organizované turistické podujatie“ je skautský výlet na Kojšovu hoľu či skautské hry na lúke na Kamzíku?

Prijatie takejto novely zákona o lesoch bude znamenať koniec turistických produktov, ponúkaných cestovnými kanceláriami v slovenskej prírode. Veď čo iné ako „komerčnou aktivitou“ je hrebeňovka Polonín, ponúkaná cestovkou?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prijatie takejto novely zákona o lesoch bude znamenať zdraženie horského vodcovstva v Tatrách. Veď aj na ten Gerlach sa ide najprv cez les a tak bude treba súhlas obhospodarovateľa. Myslíte si, že ho dá zadarmo?

Hádam len v mojej domnienke bude prijatie takejto novely zákona o lesoch kludne znamenať koniec umeleckej fotografie v prírode. Veď čo iné, ako komerčnou aktivitou je odfotenie krásnej slovenskej krajiny a potom predaj takejto umeleckej fotografie?

Kvôli nikým nevysvetlenému rozmaru predkladateľa zákona budú tisíce ľudí v slovenských horách nútené denne porušovať zákon, pretože je jasné, že zákon bude nevymožiteľný a každý bude na získanie takýchto písomných povolení obhospodarovateľa lesa kašlať. Kriminalizácia organizovanej a komerčnej turistiky je samo o sebe obrovským prúserom.

Lenže natíska sa ďalšia otázka: Čo má toto znamenať? Čo chce štát dosiahnuť takýmto drastickým obmedzením pešej turistiky, teda pozitívnej voľno časovej aktivity miliónov obyvateľov? Kto vlastne navrhol takýto nezmysel do zákona? Náš štát?

Hneď prichádza na um ešte jedna otázka: Nie je to nejaký omyl? Nechcel štát dosiahnuť niečo iné a skrátka to „iba“ nedomyslel? A nie je v takom prípade namieste na hodinu vyhodiť štátnych ľudí, ktorí to tam navrhli?

Dozvieme sa to niekedy? Uráči sa nejaké štátnemu potentátovi vysvetliť svojim poddaným, že čo mal autor na mysli? Alebo na nás zvysoka kašlú a po obmedzení bicyklovania a jazdy na koni v lese, po obmedzení sprievodcovskej činnosti je to ďalší krok k tomu, aby sme nevideli, ako sa drancujú naše lesy? Vysvetlí to niekto? Zamyslí sa niekto?

Doplnené: Predmetné pripomienkové konanie zákona o lesoch je na tejto stránke.

Ján Roháč

Ján Roháč

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  189x

Prostý občan Slovenska, ktorého zaujíma udržateľná mobilita, turizmus, ochrana prírody a pamiatok a všetko okolo toho. A popri tom ešte amatérsky fotografujem :-) Zoznam autorových rubrík:  FotoblogySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu