reklama

Vieme pomôcť odvráteniu dopravného kolapsu?

Dopravný kolaps v slovenských mestách sa blíži. Vieme prispieť k jeho odvráteniu? Kedy? Kto? Ako a prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Včera sa mi prihodili dve navzájom súvisiace veci. V Žiline sme organizovali seminár o budovaní infraštruktúry pre cyklistickú dopravu. Stavební a dopravní úradníci rôznych mestských úradov, dopravní inžinieri policajného zboru a projektanti sa na ňom zhodli, že je málo kapacít pre navrhovanie a schvaľovanie kvalitnej cyklistickej infraštruktúry. Situácia je zlá. Chýbajú skúsenosti, znalosti, know-how, nevie sa, ako majú a ako nemajú vyzerať dobré cyklotrasy, ako to funguje inde a ako vlastne začať rozvoj cyklodopravy (a s ňou aj pešej dopravy). A chýbajú ľudia. Ak má policajný dopravný inžinier posúdiť za mesiac desiatky dopravných projektov, tak nečudo, že nemá čas podrobne analyzovať a piplať sa s posúdením projektu cyklotrasy. Ak je mestský úradník zavalený oceánom zbytočnej byrokracie, tak hľadá (zdanlivo) jednoduché riešenia a nie sofistikované úpravy verejných priestranstiev, aby našiel miesto pre viac cyklotrás a chodníkov. Ak poslanec zastupiteľstva pozerá iba na to, čo chcú jeho voliči-šoféri, tak iste nebude súhlasiť s výkupom pozemkov pod cyklistickú cestičku a nenavrhne obmedzenie individuálnej automobilovej dopravy v prospech MHD, pešej či cyklistickej dopravy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a k tomu som bol v Žiline autom, lebo som viezol veľa vecí (inak preferujem vlak, Žilina má výborné spojenia). Keď som vyrazil domov, ihneď som ostal uväznený na hodinu a štvrť v dopravnej zápche. Dve nehody a celá Žilina bola úplne upchatá, tisícky áut bez pohybu, iba občas krok-sun-krok. Nesťažujem si, sám som do tej zápchy prispel, tak som pokorne čakal. A počúval zelenú vlnu – podobne ako Žilina úplne upchatý Prešov, dlhé čakacie doby v Bratislave, zápcha pri Hlohovci, kolóny v Košiciach ... kolaps dopravy v slovenských mestách je za dverami.

Založili sme Cykloplatfomu Slovenska. Je to organizačná aj online platforma pre výmenu skúseností, spoluprácu a koordináciu ľudí, aktívnych v rozvoji bicyklovania. Chceme projektantom, úradníkom, policajtom a aktivistom bicyklovania poskytnúť miesto, kde sa môžu pýtať a odpovedať, fyzicky či elektronicky sa porozprávať, navzájom si poradiť, zdieľať skúsenosti a informácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Včerajšok mi ukázal, že Cykloplatforma má zmysel. Asi nie je v silách nás, obyčajných aktivistov, oslobodiť mestá spod absolútnej a nepriedušnej blokády áut. To musia urobiť politici a som si istý, že k tomu v najbližších rokoch príde - či ich už k tou dotlačia voliči, ktorí sa nebudú mať ako dostať do práce alebo vďaka tlaku EÚ ako reakcie na klimatické zmeny.

Čo však my, aktivisti, môžeme robiť, je pripravovať odborníkov a spoločnosť na tieto zmeny. Učiť sa, ako vyzerá dobrá hromadná doprava, ako vyzerá mesto príťažlivé pre chodcov alebo ako vytvoriť funkčnú sieť bezpečných cyklistických komunikácií. A práve pre to posledné, pre zlepšovanie podmienok pre bicyklovanie, je tu www.cykloplatforma.sk. Takže keď príde čas a ako spoločnosť pochopíme, že autá nie sú riešením, tak budeme lepšie pripravení na bicykle! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, viete ako k tomu môžete pomôcť vy hneď tu a teraz? Podpíšte hneď a teraz hromadnú pripomienku pre lepšie bicyklovanie na Slovensku (t.j. hromadnú pripomienku k návrhu novej vyhlášky MV SR o dopravnom značení). Podpísať ju môžete na Changenete

Ján Roháč

Ján Roháč

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  187x

Prostý občan Slovenska, ktorého zaujíma udržateľná mobilita, turizmus, ochrana prírody a pamiatok a všetko okolo toho. A popri tom ešte amatérsky fotografujem :-) Zoznam autorových rubrík:  FotoblogySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu