reklama

Doba "ťažká"

Čoraz častejšie sa vo svojom okolí stretávam so slovným spojením „dnes v tejto ťažkej dobe". Ako však môže byť dnes doba ťažká, keď každému bez rozdielov sú vraj zaručené práva vyplývajúce z demokratického a právneho štátu, ktorým vraj Slovenská republika nepochybne je. Ako môže byť doba ťažká, keď človek je súčasťou tak prepracovaného a férového sociálneho systému, ktorý vraj každému zabezpečí, to čo mu patrí? Sme obklopení nespočetným množstvom techniky, ktorá má na prvý pohľad zjednodušiť život v takej miere, aká nemá obdobu v celej histórii ľudstva. Tak ako a prečo sa nad nami vznáša oblak ťažkej doby?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tzv. „doba ťažká" je produktom moderného spôsobu života. Má zmysel každý deň sa neustále snažiť zachovať si vlastnú tvár a prehĺtať horké pilulky, ktoré sú cenou za pokus o slušný a plnohodnotný život? Je jednoduchšie vzdať sa pod tlakom okolia, zaradiť sa do stáda a slepo nasledovať novodobé ideály a falošné modly, ktoré sú výsledkom konzumnej spoločnosti. Vzniknuté pesimistické prostredie, v ktorom žijú ľudia zdeformovaní pod vplyvom médií a zábavného priemyslu sa stáva prostredím, v ktorom ľudia prestávajú chápať súvislosti a racionálne rozmýšľať. Spoločnosť, kde sa jednotlivec stáva slepou a hluchou, ľahko ovládateľnou trhovou jednotkou je výbornou príležitosťou na zneužitie a profit z ľudskej hlúposti. Tento potenciál, je skutočne veľmi efektívne využívaný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To posledné, čo našu spoločnosť udržiavalo zdravú - tradičné hodnoty, sú systematicky ničené a závratným tempom padajú na špinavé dno. Spoločnosť ich prestala nasledovať, pretože ich miesto drastickým spôsobom zaberajú nové „instantné" hodnoty, vyrábané na objednávku následujúc heslo „chlieb a hry". Sú jednoduché, priam až primitívne, ľahko stráviteľné a v neposlednom rade umelé - ale pre naivné publikum, ktoré tu vzniklo, veľmi lákavé a postačujúce. Vytvorenie dojmu ťažkej doby, spôsobuje v ľuďoch pocit, že sa nemajú dobre a jediným východiskom z tejto situácie je obklopiť sa rôznymi hmotnými statkami - pretože vo svete reklamy to funguje. Po tŕpkom zistení, že v skutočnom svete to jednoducho takto nefunguje, sa pocit ťažkej doby prehlbuje až do bodu, keď sa znechutený jednotlivec prestáva kriticky zaujímať o dianie v jeho okolí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia prestávajú veriť v tradičné hodnotové rebríčky, ktoré po stovky rokov určovali základné „pravidlá hry" a ich výsledkom bola zdravá spoločnosť očistená od zhubných vplyvov. Práve úroveň, na ktorú sa spoločnosť dostala vďaka tradičným hodnotám, odlišovala ľudské spoločenstvo od ostatných živočíšnych druhov na tejto planéte. Tieto hodnoty sa vytvárali postupne a sú overené časom. Plynutie času, je skutočne objektívnym meradlom správnosti. Pretože čas nestojí na nikoho strane, nedá sa podplatiť a nikdy sa nemýli, plynie si svojim tempom stále s rovnakým metrom pre všetkých. A preto hodnoty, ktoré bez chyby fungovali tak dlhú dobu, jednoducho nemôžu byť zlé. Prečo by sme ich teda mali meniť alebo nebodaj úplne zavrhnúť ? Prečo by sme mali nasledovať hodnoty iných, ktoré nám sú každodenne podsúvane až pod nos na pozlátenej tácke a prispôsobovať sa im? Pretože niekomu takýto stav ohlúpnutej spoločnosti vyhovuje. Z akého dôvodu by sme sa mali zmieriť s tým, že tradičná spoločnosť postupne chradne, upadá až na úroveň stoky ? Prečo to, čo niekedy bolo cnosťou je dnes terčom výsmechu a to čo bolo v minulosti považované za prejav slabosti je dnes vzorom pre mnohých mladých ľudí? Pretože niekto nám ponúka utopický svet ktorý vidíme v reklamách, ktorý by sa mal stať predlohou a vzorom nášho života so zaručeným účinkom - samozrejme ak si za to zaplatíme. Vytvoril sa gigantický monopol s nárokom na neomylnosť, prenikajúci do všetkých oblastí života. Systém fyzickej a psychickej kontroly a sledovania s cieľom preskúmať potencionálny trh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia sa dostali do štádia, keď prestávajú o veciach premýšľať, ale chcú všetko a hneď. Už nespoznávajú skutočnú hodnotu vecí okolo seba. Emočne chladnú a rezignujú a aj napriek možnostiam, ktoré majú, zadúšajú svoj talent, svoju chuť do života, svoju jedinečnosť a stotožňujú sa so spomínanou ťažkou dobou. Prehliadajú potenciál okolo seba a naozaj začínajú veriť v to, že ich život je neznesiteľný a nemá žiadnu perspektívu. Pod vplyvom týchto myšlienok, sa vytvárajú masy vyhorených ľudí, ktorých už prestáva zaujímať svet okolo nich, strácajú zdravý úsudok, prestávajú si vytvárať vlastné názory a stotožňujú sa s názormi ktoré sú im predkladané. Proti osobnému postoju sa dostáva postoj skupinový. Ľudí už vôbec nezaujíma od koho pochádzajú názory, ktoré príjmajú za svoje, kto ich ovplyvňuje a s akým cieľom. Strácajú imunitu vočí vyloženým hlúpostiam a stávajú sa ovládateľnými. Jedinec sa stáva súčasťou davu a ako súčasť davu má pocit relatívneho bezpečia, no opak je pravdou, pretože daňou za falošný pocit bezpečia je strata slobodného rozhodovania sa. Každý čin v dave je natoľko nákazlivý, že jednotlivec obetuje svoj osobný záujem v prospech záujmu ovládajúceho monopolu. V tom momente prestáva existovať ako jedinečná ľudská bytosť.

Roman Bendík

Roman Bendík

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

absolvent Právnickej fakulty UPJŠ, Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu