reklama

Bez práce ani euro

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami sa na Slovensku vo volebných programoch mnohých strán objavujú body, ktoré sľubujú vyriešenie „tzv. sociálnych príživníkov" a zamedzenie situácie, keď nezamestnaný človek, ktorý sa nepodieľa na aktivačných prácach má za určitých podmienok väčší príjem, ako nezamestnaný človek, ktorý sa na aktivačných prácach zúčastňuje. Niektoré hlasy dokonca požadujú podmienenie výplaty akýchkoľvek dávok nezamestnaným povinnou aktivačnou prácou. V tejto súvislosti je zaujímavý vývoj v susednej Českej republike.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Vláda sa u našich českých susedov rozhodla prijať rozhodnutie, ktoré hovorí, že nezamestnaní môžu poberať podporu ako uchádzači o zamestnanie len v takom prípade, ak budú pre svoje mesto vykonávať verejne prospešné práce. Toto opatrenie je platné od 1. januára tohto roka a na prvý pohľad vyzerá celkom rozumne. Pri jeho uplatnení do praxe sa však už teraz začínajú objavovať prvé problémy a to dosť zásadného charakteru.

Realita je taká, že veľké percento ľudí, ktorých sa toto rozhodnutie priamo dotýka, sa povinnosti vykonávať verejne prospešné práce pre svoju obec za každú cenu vyhýba. Nezamestnaní nepreberajú úradné zásielky, od lekára si zaobstarajú potvrdenie o pracovnej neschopnosti alebo sa jednoducho v stanovený čas nedostavia na určené miesto. Navyše, české úrady nevedia nájsť zákonnú cestu, akým spôsobom týchto ľudí prinútiť, aby na vykonávanie prác nastúpili. V zákone totiž nemajú potrebnú oporu a tak poslednou možnosťou v takýchto prípadoch je jednoducho konkrétnej osobe dávku v nezamestnanosti nepriznať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z tohto kroku však vyplývajú aj ďalšie problémy. V nadväznosti na fakt, že veľká skupina osôb nedostáva žiadne finančné príspevky, vo veľkej miere vo viacerých oblastiach na severe Čiech a na Morave vzrástla kriminalita. Protizákonným spôsobom sa jednotlivci, či skupiny bez finančnej podpory štátu rozhodli, že výpadok peňažných injekcií zo strany štátu budú riešiť svojpomocne krádežami a inou pre spoločnosť nežiaducou činnosťou. V takom momente už na scénu nastupuje polícia, no tá rieši len následok a nie príčiny vzniknutej situácie.

Je preto nebezpečné ponáhľať sa s podobnou zákonnou úpravou u nás na Slovensku, kým sa neprepracuje mechanizmus, ktorý by zabezpečil, aby sa v prípade prijatia takéhoto opatrenia, nezamestnaní aktivačným prácam jednoducho húfne nevyhýbali. Ťažko si je predstaviť situáciu, keď nad každým aktivačným pracovníkom stojí policajt a dohliada na neho. Netrúfam si na tento problém podať zaručené riešenie. Určité zatraktívnenie aktivačných prác by sa však možno dosiahlo zvýšením rozpočtov miest a obcí na Slovensku, ktoré by na tieto projekty mohli vyčleniť viac peňazí. Dôležitý by bol aj prístup v určitých konkrétnych oblastiach Slovenska, pri ktorých by existovalo väčšie riziko prípadných problémov a takisto dôsledná kontrola práceneschopných nezamestnaných zo strany príslušných orgánov. Je takisto dôležité sledovať budúci vývoj v tejto oblasti v Českej republike a z prípadných chýb sa poučiť. V každom prípade, ak by u nás podobná zákonná úprava prešla nedotiahnutá, následne by bolo treba riešiť zásadný spoločenský problém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednoznačne som za to, aby človek, ktorý je nezamestnaný, ale je aktívny a snaží sa zapojiť do pracovného procesu, sa mal lepšie ako človek, ktorý je pasívny. Nehovoriac o tom, aby sa zamestnaní ľudia mali lepšie ako tí, ktorí nepracujú. Jedine týmto spôsobom sa dá dosiahnuť, aby neexistovali ľudia, ktorí sociálny systém iba zneužívajú, ale aby boli jednoducho nútení vyvíjať nejakú zmysluplnú a užitočnú aktivitu.

Roman Bendík

Roman Bendík

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

absolvent Právnickej fakulty UPJŠ, Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu