reklama

Zdá sa, že občianska iniciatíva 99 % zneužívala osobné údaje

Je zvykom, že v období pred voľbami sa na svetlo dostanú rôzne kauzy a vyťahujú sa všelijaké prešľapy politických strán a hnutí, ktoré sa uchádzajú v predvolebnom boji o hlasy voličov. Veľa z týchto „káuz" nemá oporu v skutočnosti, niektoré sú umelo vykonštruované, aby konkurenčným subjektom uškodili, niektoré sú v momente zmietnuté pod koberec. Dnes som sa však dozvedel o skutočnostiach, ktoré sa týkajú „tzv. občianskej iniciatívy 99 %". Som rád, že oficiálny názov tohto politického subjektu je práve takýto,  pretože v tomto blogu budem písať o ich údajnej občianskej iniciatíve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Podľa zákonov platných na území Slovenskej republiky, vzniká politická strana dňom zápisu do registra strán po tom, čo Ministerstvu vnútra predloží návrh na registráciu spolu so zoznamom občanov, ktorí súhlasia s tým, aby takáto strana vznikla. Tento zoznam, musí ako prejav súhlasu vlastnoručne podpísať aspoň 10.000 občanov, s uvedením svojho mena, priezviska, adresy a čísla občianskeho preukazu. To všetko vyplýva z §6, zákona 85/2005 Z.z. o politických stranách a politických hnutiach.

Pred pár minútami som sa prostredníctvom môjho známeho - zhodou okolnosti takisto kandidáta za politickú stranu NAS Ing. Petra Mariňáka, dozvedel veľmi zaujímavé informácie. Peter mi vravel, že ho dnes navštívili traja príslušníci Policajného zboru s otázkou, či je členom občianskej iniciatívy 99 % alebo či svoje údaje uviedol vo vyššie spomínanom zozname, ktorý sa prikladá k návrhu na registráciu strany. Je pochopiteľné, že ak je členom strany NAS, nemôže byť aj členom inej politickej strany a bolo by prinajmenšom veľmi nerozumné, ak by konkurenciu podporoval pri zakladaní inej politickej strany, takže jeho odpoveď bola v oboch prípadoch negatívna. Prekvapenému známemu následne policajti predložili petičný hárok a vysvetlili mu, že vykonávajú šetrenie pre podozrenie z falšovania a zneužívania osobných údajov zo strany 99 %, pri zbieraní potrebných 10.000 podpisov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na predloženom hárku bolo meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu - avšak s chybným PSČ, správne číslo občianskeho preukazu môjho známeho a niečo, čo sa ani zďaleka nepodobalo na jeho podpisový vzor. Takisto bolo veľmi podozrivé, že všetky údaje na konkrétnom hárku boli pravdepodobne písané jedným človekom, keďže podobnosť medzi jednotlivými riadkami v písme bola veľmi zreteľná.

Na základe tejto policajnej návštevy a šetrenia, ktoré vykonáva PZSR je pravdepodobné, že existuje viacero ľudí, ktorých osobné údaje sa objavili na zoznamoch strany 99 %, čo je prinajmenšom nemorálne. No tieto informácie predznačujú aj oveľa väčšie dôsledky - a to, či vznik občianskej iniciatívy 99 % bol v súlade so zákonom a takisto vzniká aj otázka zodpovednosti tohto subjektu, za zneužitie osobných údajov zrejme väčšieho počtu ľudí. S týmito otázkami sa však musia zaoberať orgány činné v trestnom konaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bude prinajmenšom zaujímavé sledovať vývoj v tejto veci. Momentálne zvažujeme spolu s predsedníctvom NAS právne kroky a ďalší postup. Nie je predsa akceptovateľné, aby sa o hlasy voličov uchádzala politická strana, ktorá možno ani nevznikla. Sám som zvedavý, akým smerom sa uberie vyšetrovanie a možno sa raz dočkáme verdiktu, že 99 % podpisov na petícii za založenie strany 99 % je výsledkom „práce" zvyšného 1 %.

Roman Bendík

Roman Bendík

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

absolvent Právnickej fakulty UPJŠ, Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu