Jadranská zmrzlina bývala na Orave „TOP“

Oj oj, kdeže sú tie časy, keď sa v Dolnom Kubíne - vtedajšom okresnom meste celej Oravy objavil mladý muž z vtedajšej Juhoslávie, ktorý prevádzkoval zmrzlinový stánok na nástupišti ČSAD. Neviem teda, ako to bolo možne z legislatívneho hľadiska, keďže to bolo ešte za bývalého režimu, ale chýr o tejto zmrzline sa niesol celou Oravou ako v rozprávke. Ľudí jadranská zmrzlina tak očarila, že keď niekto z rodiny či známych cestoval do Kubína, prosili priniesť niekoľko kôpok v termoske. Dnes by sa vtedajšiemu zvyku iste mnohí čudovali, veď zmrzlinu máme na každom kroku. V podstate aj vtedy v hlavnej letnej sezóne boli po dedinkách malé zmrzlinové stánky. Ale na „jadranskú" nemala ani jedna z nich.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

...a prešlo viac ako dvadsať rokov...

Čo sa za ten čas zmenilo? Pán z Juhoslávie tu zostal, ale čo sa stalo s „jadranskou“? Aj jej názov zostal, ba sa dokonca rozšíril po všetkých dedinkách už dnešných troch okresov....čo sa však stratilo je jej obsah. Vytratila sa podstata veci ...princíp výroby a možno aj určité zanietenie. Niet sa však čomu čudovať, taký je trend našej doby. Už ani Orava nie je výnimkou globalizovanej Európy. Aby mohlo byť „všetko“ rovnaké, treba to „trošku“ upraviť....no a takto sme začali vytvárať veci okolo umelo. Veď koľkože to všetko má výhod!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prestalo sa„oplácať“ produkovať mlieko, veď si ho do tetrapakov dokážeme namiešať zo sušeného prášku, ktorý si dovezieme. Že aké plus?...mliečko sa nám takto nepokazí, šetrí nám čas a peniaze. Koľko to všetko obsahuje emulgátorov a stabilizátorov a ako to vplýva na naše zdravie, to už nás ani moc nezaujíma. Vyhráva cena a niekedy to nešťastné „zjednodušovanie si života“...a paradox : „na úkor života“.

No a podobne zrejme dopadla aj „naša jadranská“. Určite sa „neopláca“ zháňať čerstvé mlieko s kvalitnou smotanou, náročne ho pasterizovať a udržiavať, aby sa nepokazilo a následne si miešať zmrzlinu. Nehovoriac o tom, že budeme mať denne na krku Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Určite je oveľa jednoduchšie namiešať si zmrzlinu z „nepokaziteľnej“ práškovej hmoty. Jednoduchšie to iste je, ale pre mňa to už dlho nie je tá „jadranská zmrzlina“, ktorá mi utkvela v pamäti z autobusovej stanice v DK.

Jozef Rošťák

Jozef Rošťák

Bloger 
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...som obyčajný človek, ktorého zaujímajú veci aj "za vlastným plotom"... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

144 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

233 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu