reklama

Rusi prišli o vrtulník v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo 12.4.2016 stratu vrtulníka Mi-28H blízko mesta Homs. Obaja piloti pri incidente zahynuli a ich telá boli vyzdvihnuté ruskými špeciálnymi silami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 Následne boli dopravené na leteckú základňu Hmeimin. Ministerstvo k tomuto incidentu podotklo, že sa nejednalo o zostrelenie, ale o technickú závadu.

Vrtulník, ktorý padol pri Homs-e, bol štvrtým strojom ruskej výroby, ktorý postihol tento osud za posledných 30 dní. Pričom pri prvých troch strojoch sa preukázatelne jednalo o zostrelenie pomocou vyspelých protiledalových rakiet odpalovaných z pleca (ManPADS – Man portable Airdefense System), vystrelených bojovníkmi Al Nusra Frontu, ISIS resp. inými skupinami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O tom, že tieto skupiny vlastnia vyspelé protilietadlové systémy sa špekulovalo už dávno, ale až prípadné zostrelenie ruského vrtulníka by o tom poskytlo priamy dôkaz. A to z toho dôvodu, že tento typ vrtulníka je vystrojený najnovším pokročilým obranným systémom svojho druhu „President-S“, ktorý je odolný voči aktívnemu a aj pasívnemu rušeniu.

Tento systém, známy tiež ako L370-5, zahŕňa varovný systém inštalovaný na štyroch vonkajších bodoch vrtulníka, radar a veliacie a riadiace centrum, ktoré dokáže zachytiť, identifikovať a odkloniť raketu vystrelenú na vrtulník.

Obranný systém chráni pred raketami predošlých generácií , ako napríklad Strela 2 a 3, ale zostáva zranitelný voči posledým generáciám striel tohto typu.Vlastníctvo pokročilých protilietadlovćych systémov by vysvetľovalo, prečo boli rebeli a teroristi v poslednej dobe taký úspešní pri zostrelovaní vládnych a ruských strojov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

12.3. bol zostrelený MiG 21 Sýrskych vzdušných síl dvoma tepelne navádzanými raketami odpálenými z pleca. Odpal uskutočnili bojovníci Jaysh al-Nasr , operujúci pri dedine Kafr Nabudah, v blízkosti mesta Hama. Obaja piloti sa katapultovali, ale po dopade na zem boli zastrelení. 5.4. bol zostrelený Su-22,jednou, pravdepodobne pokročilou, raketou ManPADS vystrelenou bojovníkmi Al Nusra. Obaja piloti sa katapultovali, pričom jeden bol zastrelný po dopade a druhý bol vzatý do zajatia. Ako jedno z posledných hlásení o zostrelení sa prihlásili teroristi z ISIS k zostrelniu Su 22, ktorý vzlietol z letiska al-Dumayr. Pri zostrelení bola použitá SA-7 s navádzaním v infračervenej oblasti , ktorá sa považuje za reltívne zasratanú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ruská rozviedka zrejme zachytila informácie o dodávkach protilietadlových systémov do Sýrie. Vyplýva to z toho, že pri oznámeni o ukonční bojových akcií v Sýrii, po podpise prímeria s umiernenými skupinami, boli stiahnuté všetky lietadlá typu Su-25. Jedná sa o podporné lietadlá pechoty lietajúce v malej výške a najviac ohrozené týmto typom zbraní. Tento druh zbrane však bol obratom nahradený modernými ruskými vrtulníkmi určenými na rovnaké účely. A preto sa musíme spýtať, aký to malo dôvod. Ten je jednoduchý. Vrtulníky, na rozdiel od stiahnutých lietadiel, už mali zabudovaný systém President-S a očakávalo sa, že voči ManPADS budú podstatne odolnejšie, ako stiahnuté lietadlá. Ak, AK!, k zostreleniu naozaj došlo, ruské špeciálne sily okrem tiel určite doniesli aj mnoho zaujímavého študijného materiálu pre ruských inžinierov. A som zvedavý, či len šlo o povestnú baľšáju ťéchniku, alebo je za tým pádom niečo iné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem toho, ako to celé dopadne, ma zaujíma ešte jedna podstatná vec. Kto a ako dodal teroristom pokročilé protilietadlové systémy a kto a ako zaručí, že nebudú použité voči iným, ako vojenským cieľom, mimo Sýrie.

Rudolf Klimek

Rudolf Klimek

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ja som spokojný taký, aký som spokojný. Už nepátram... už som na to prišiel. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu