Na Horehroní sa kedysi piekol hlavne zemiakový ražný, ovsený a jačmenný chlieb. Keďže tu boli chladnejšie klimatické podmienky, pšenici sa tu nedarilo. Spolu s návštevou však z regiónu v okolí Vršatca, kde sa pšenici darilo lepšie, prišiel na Heľpu aj starý recept na zemiakovo-pšeničný chlieb. Keďže chlieb u nás naposledy piekla pred rokmi starká, testovali sme finálny produkt aj na jej chuťových pohárikoch. Prešiel na výbornú. S malými obmenami je tento recept určite dobre známy po celom Slovensku.
Recept starých mám oprášte, ak ste odpovedali "áno" aspoň na jedno z týchto tvrdení:
chcem cestovať v čase
chlieb z obchodu mi nechutí
chcem chutný chlieb aj na štvrtý deň
pri pohľade na nasledujúci obrázok mi tečie slinka

Na kilový chlebík budete potrebovať (dá sa násobiť podľa požadovanej finálnej veľkosti bochníka, na fotkách je z dvoch kíl múky):
1 kg pšeničná hladká múka (650)
1 kocka droždie
3 čajové lyžičky rasce
3 čajové lyžičky soli
3 čajové lyžičky octu
3-4 väčšie v šupke uvarené nastrúhané zemiaky
vlažná voda
Múku preosejeme, pridáme zemiaky, soľ, rascu, ocot a kvások (droždie rozrobené vo vlažnej vode). Rukou intenzívne a usilovne spracujeme cesto, miesime aj 20 minút, kým nás nebolí ruka. Cesto by malo byť redšie a nadýchané, takže ak je husté a ťažké, treba si doliať vody podľa potreby. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť približne 45 minúť. Cesto premiestnime do formy na pečenie – najlepšie hlinená forma na pečenie chleba (tu je potrebná dávka z 2 kg múky), ale aj kovový plech/pekáč. Formu pred upečením dobre vymastiť masťou, alebo olejom. Pečieme najskôr na 250° – 280°, keď začne červenať zvrchu, stiahneme 180°- 200° a pomaly dopečieme. Čerstvo upečený chlebík vyberieme z formy a prikryjeme vlhkou utierkou.
