reklama

Skvost Slovenska

V júli 2007 Výbor svetového dedičstva UNESCO rozhodol o zápise národnej prírodnej rezervácie Stužica, Rožok a Havešová do Svetového zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Lesopoľnohospodársky majetok Ulič– sa nachádza na území Východných Karpát, ktorý je jedinou rezerváciou na svete, ktorú tvoria spojené územia troch štátov – Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Je to kraj bohatý na jedinečné a prekrásne prírodné prostredie so strmými stráňami, hlbokými lesmi a pramenitými horskými bystrinami. Územie pokrývajú lesy s dominantným zastúpením buka. Zachovali sa tu lesy s pralesovitou štruktúrou, ktoré nemajú na Slovensku obdobu a dnes sú prísne chránené ako prírodné rezervácie. Nachádza sa tu sedem národných prírodných rezervácií – Riaba skala, Stužica, Stinská, Rožok, Havešová, Pľaša, Pod Ruským a dvanásť prírodných rezervácií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes štátny podnik obhospodaruje 24 759 ha lesného pôdneho fondu, z ktorých je vo vlastníctve štátu 18 457 ha a 2 384 ha poľnohospodárskej pôdy, z čoho 617 ha je ornej pôdy. Takmer celé obhospodarované územie podniku sa nachádza na území Národného parku Poloniny, z čoho vyplývajú obmedzenia lesnej, poľnohospodárskej činnosti a nedotknutej prírody. V súvislosti s výstavbou Vodárenskej nádrže Starina bolo vysťahovaných 7 obcí a podnik v pásmach hygienickej ochrany vodného zdroja Vodárenskej nádrže Starina obhospodaruje 3 600 ha lesnej a takmer 900 ha poľnohospodárskej pôdy.

Lesnatosť regiónu a jedinečné prírodné prostredie predurčujú toto územie na zachovanie prirodzenej biodiverzity a dobré životné podmienky mnohým živočíchom čo do počtu i druhového zloženia. Stálym obyvateľom lesov je medveď hnedý, vlk obyčajný, rys ostrovid a mačka divá. Populácia vlka sa zachovala v tunajších podmienkach aj v období, keď vlk bol v celej Západnej Európe vyhubený. Z raticovej zveri najlepšie podmienky na chov sú pre karpatského jeleňa. V poslednom období sa zvýšili stavy srnčej a diviačej zveri a najmä u diviačej zveri sú výborné genetické predpoklady na dosahovanie špičkových trofejových hodnôt. V súčasnom období sa tu objavujú aj los európsky a zubor hôrny, ktorí sa k nám dostali zo susedného Poľska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súčasnej dobe podnik obhospodaruje dva poľovné revíry o celkovej výmere 8 814 ha. Úroveň chovu a starostlivosti o zver je na veľmi dobrej úrovni. Ulič má vybudované ubytovacie zariadenia v prekrásnom prírodnom prostredí, ktoré ponúka návštevníkom prekrásne zážitky i mimo hlavnej poľovníckej sezóny. V blízkosti horskej chaty Grófske chyžky v Novej Sedlici a lokalite chaty Roveň v Kalnej Roztoke sú vybudované vodné nádrže, ktoré sú súčasťou krásnej scenérie ich okolia a domovom rozmanitých vodných živočíchov a vodného vtáctva.

Zásluhou lesníkov z Uliča, ako aj ich blízkemu vzťahu k prírode sa na tomto kúsku Slovenska zachovalo územie so vzácnymi prírodnými hodnotami, na ktoré môže byť Slovensko hrdé. Na území obhospodarovanom podnikom Ulič bolo vyhlásených sedem národných a dvanásť prírodných rezervácií. Najväčšia je národná prírodná rezervácia Stužica, ktorá má výmeru 761 ha, nachádza sa v katastrálnom území obce Nová Sedlica a bola vyhlásená za účelom ochrany ojedinelého komplexu pralesovitých bukových a jedľovo-bukových lesov s pralesovitou štruktúrou. V tejto rezervácií sa vyskytuje jedľa biela s mimoriadnym hrúbkovým a výškovým rozpätím, ktoré je ojedinelé aj v medzinárodnom meradle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobitnú pozornosť si zaslúži geologicky vzácny zosuv pod vrcholom Riabej Skaly s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Z Riabej Skaly je prekrásna vyhliadka na rozsiahle lesné spoločenstvá troch krajín - Poľska, Ukrajiny a Slovenska, ktoré sa tiahnu niekoľko desiatok kilometrov na všetky svetové strany.

Na vrcholoch Pľaše, Ďurkovca, Zbojského Beskyda a Stinskej sa nachádzajú vzácne poloninské lúky. Práve podľa nich bol v roku 1997 vyhlásený Národný park Poloniny. Národný park má výmeru 29 805 ha a jeho ochranné pásmo 10 973 ha. V júli r. 1998 mu bola udelená prestížna cena DIPLOM RADY EURÓPY za mimoriadne prírodné hodnoty a starostlivosť o územie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dobách raného uhorského štátu bola táto oblasť veľmi riedko osídlená. K podstatnej zmene dochádzalo v súvislosti s kráľovským rozhodnutím Karola Róberta, ktorý v roku 1317 daroval rodu Drughetovcov rozsiahle majetky na severovýchodnom Slovensku a Podkarpatskej Rusi. Drughetovci na svojom neobývanom území začali postupne usadzovať valašských gazdov - kenézov. Hlavnou živiteľkou tunajšieho obyvateľstva bola pôda a jej produkty či už z poľnohospodárskej výroby alebo z lesov.

Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, ktorý spravuje takéto prekrásne prírodné bohatstvo si zaslúži právom prezývku " SKVOST SLOVENSKA". 

Ingrid Šabíková

Ingrid Šabíková

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o dianie v spoločnosti Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu