reklama

Kosovo v boji o nezávislosť - časť druhá

"Jo Negociata - VETËVENDOSJE!" - Bez vyjednávania - SEBAURČENIE!

Kosovo v boji o nezávislosť - časť druhá
Dievča máva kosovskou vlajkou na demonštrácii pri príležitosti prvého výročia nezávislosti krajiny. (Zdroj: Alliance/dpa)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Srbsko aj po roku 1999 považovalo Kosovo formálne za súčasť svojho územia, ktoré je len dočasne pod správou OSN (Rezolúcia OSN č.1244). Počas ôsmich rokov prebiehali medzi Srbskom a Kosovom rozhovory o štatúte Kosova. Rokovania sa uskutočnili s rôznymi medzinárodnými a miestnymi vyjednávačmi na oboch stranách. Bol to až fínsky diplomat Martti Athisaari, ktorý predložil v marci 2007 komplexný návrh na urovnanie štatútu Kosova Bezpečnostnej Rade OSN. Athisaariho návrh slúžil ako právny a politický základ pre neskoršie jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Medzi kľúčové ustanovenia tohto plánu patrili:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Multietnická demokracia- Multietnická spoločnosť v Kosove sa bude sama riadiť demokraticky a pri plnom rešpektovaní zásad právneho štátu, ľudských práv a základných slobôd, pričom bude podporovať mier a prosperitu všetkých svojich obyvateľov.

  2. Ústava - Kosovo zakotví vyššie uvedené princípy v novej ústave. Ahtisaariho plán tiež definoval ďalšie kľúčové prvky, ktoré musia byť zahrnuté, ako napríklad ochrana a práva členov všetkých komunít.

  3. Medzinárodný štatút - Kosovo bude mať právo rokovať a uzatvárať medzinárodné dohody a uchádzať sa o členstvo v medzinárodných organizáciách.

  4. Práva menšín a účasť - Ústredným prvkom plánu je ochrana a podpora práv všetkých ľudí a komunít v Kosove, vrátane ochrany ich kultúry, jazyka, vzdelávania a symbolov komunity.

  5. Decentralizácia - Komunita kosovských Srbov bude mať vysoký stupeň zodpovednosti za svoje vlastné záležitosti, vrátane zdravotnej starostlivosti a vysokoškolského vzdelávania. Komunity srbskej väčšiny budú mať rozsiahlu finančnú autonómiu a budú môcť prijímať transparentné financovanie zo Srbska a zúčastňovať sa na medziobecných partnerstvách a cezhraničnej spolupráci so srbskými inštitúciami.

  6. Súdny systém - Kosovský súdny systém bude etnicky integrovaný, nezávislý, profesionálny a nestranný.

  7. Náboženské a kultúrne dedičstvo - Plán obsahuje ustanovenia na ochranu Srbskej pravoslávnej cirkvi v Kosove.

  8. Utečenci - Všetci utečenci a vnútorne vysídlené osoby budú mať právo vrátiť sa a získať späť svoj majetok a osobný majetok v súlade s medzinárodným právom.

  9. Bezpečnosť

  10. Ekonomický rozvoj

  11. Medzinárodná prítomnosť - Kosovo bude mať nepretržitý medzinárodný dohľad a podporu s troma hlavnými zložkami: Medzinárodný civilný zástupca (ICR), Misia Európskej bezpečnostnej a obrannej politiky (ESDP) a Medzinárodná vojenská prítomnosť pod vedením NATO.

Ahtisaariho návrh možno chápať ako technický, stavovo neutrálny plán na založenie štátu. Ale nejednoznačný, pokiaľ ide o právomoci a trvanie misie EÚ. Bol založený na jemnom vyvážení medzi medzinárodne kontrolovaným subjektom a nezávislým štátom.

Ahtisaariho plán bol kompromisom, ktorý ponúkal kosovským Albáncom perspektívu nezávislosti, kosovským Srbom rozsiahle práva, bezpečnosť a privilegované vzťahy so Srbskom a Srbsku šancu raz a navždy zahodiť minulosť a realizovať svoju európsku budúcnosť. Tento plán tiež zapadal do multietnického projektu Európskej únie pre západný Balkán (Solúnsky prísľub o perspektíve pristúpenia pre krajiny západného Balkánu vrátane Kosova z roku 2003).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dva mesiace predtým, ako Athisaari predložil plán bezpečnostnej Rade OSN, začalo 21. februára 2007 vo Viedni obdobie konzultácií s oboma stranami s cieľom dokončiť urovnanie sporov. Týmto konzultáciám predchádzalo neprijatie návrhu plánu srbskou stranou. Nespokojných s návrhom bolo aj mnoho etnických Albáncov, čo vyústilo do nepokojov v Prištine. Pri demonštrácii boli jednotkami UNMIK misie zastrelení dvaja kosovskí Albánci. Túto demonštráciu viedlo hnutie súčasného premiéra Kosova Albina Kurtiho.

Konzultácie a úpravy plánu pokračovali aj napriek nepokojom. Lídri oboch strán signalizovali absolútnu neochotu pristúpiť na kompromis vo svojich ústredných požiadavkách. Kosovskí Albánci za nezávislosť Kosova a Srbsko za pokračujúcu suverenitu nad Kosovom. Ahtisaari dospel k záveru, že obe strany nemajú šancu zladiť svoje pozície. Napriek tomu potvrdil, že má v úmysle predložiť svoje navrhované odporúčania týkajúce sa štatútu Bezpečnostnej rade OSN, vrátane výslovného odporúčania pre samotný výsledok štatútu, do konca marca. Martti Athisaari predložil Komplexný návrh na urovnanie štatútu Kosova Bezpečnostnej Rade OSN 26. marca 2007.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas obdobia vyjednávania meškali komunálne voľby v Kosove. Kosovskí Albánci očakávali výsledok urovnania koncom mája, poprípade začiatkom júna 2007, keďže prijali mnohé obmedzenia a záruky zabudované do Ahtisaariho návrhu jednomyseľne v parlamente. Očakávali tiež, že medzinárodné spoločenstvo prijme včasné rozhodnutie. Mainstreamoví politici, ktorí investovali do procesu riešenia štatútu Kosova čas a zdroje, sa obávali, že budú čeliť nepríjemnej voľbe vyhlásenia nezávislosti jednostranne, v rozpore s Rezolúciou OSN č.1244.

Trojuholník veľmocí („Troika“) USA, EÚ a Rusko sa stali hlavnými aktérmi pokračovania v diskusii o štatúte Kosova. Európska únia, ako hlavný zainteresovaný subjekt, vyjadrila podporu Athisaarimu plánu. Rusko sa opakovane vyjadrilo, že nepodporí rezolúciu, ktorá nariaďuje nezávislosť Kosova bez súhlasu Belehradu a Spojené štáty americké, ktoré sa snažili o rýchle vyriešenie situácie z obavy pred politickou krízou v Kosove. Vedelo sa totiž, že oneskorenie neuľahčí vyriešenie štatútu Kosova, ale situáciu môže ešte viac skomplikovať. Mesiace práce a diskusií pod záštitou „Troiky“ sa skončili neúspechom. Ani jedna strana nebola ochotná ustúpiť svoje stanovisko k základnej otázke suverenity Kosova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nakoniec 17. februára 2008 kosovský parlament odhlasoval vyhlásenie nezávislosti.

Kto boli kľúčoví politickí aktéri v povojnovom období Kosova ?

Všetky strany, ktoré boli aktívne v deväťdesiatych rokoch počas vojny, boli aktívne aj počas celej cesty Kosova v boji o nezávislosť a s malými obmenami zostali aktívne do dnešného dňa. Bola to Demokratická liga Kosova (alb. LDK), ktorá vznikla, keď sa Kosovo začalo odkláňať od rigídnej socialistickej politickej organizácie. Viedol ju najznámejší kosovský politik, neskôr prvý prezident Kosova, Ibrahim Rugova. Ďalšou stranou bola Strana za demokratický pokrok Kosova na čele s Hashimom Thaçim. Táto strana bola založená z politického krídla Kosovskej oslobodzovacej armády (alb. UÇK) a pred voľbami v roku 2000 sa premenovala na Demokratickú strana (alb. PDK).

Kľúčovými aktérmi boli Rugova a Thaçi. A nemôžeme zabudnúť na Albina Kurtiho. Albin Kurti, dnešný premiér Kosova, bol snáď najznámejším politickým demonštrantom na západnom Balkáne. EULEX naňho dokonca vydal zatykač a Kurti strávil nejaký čas v domácom väzení. Jeho hnutie bolo známe kaskadérskymi kúskami od prevracania terénnych áut OSN, pašovaním slzotvorného plynu do parlamentu až po masívne protesty pred budovou parlamentu, ktoré vyústili do jej zapálenia.

Ako sa z politického aktivistu stal premiér - Kurtiho cesta ku sláve.

Život mnohých študentov v deväťdesiatich rokoch okrem útlaku ovplyvnil aj fakt, že vzdelávacie inštitúcie v Kosove vyučujúce v albánskom jazyk, boli zatvorené. Ak aj niektoré zostali v prevádzke, tá bola veľmi náročná alebo takmer nemožná. Učebnice a skriptá sa prekladali len do srbčiny a hovorili o Kosove spôsobom, ktorý kosovskí Albánci nechceli akceptovať. Celé školstvo (vyučovanie v albánskom jazyku) bolo organizované nelegálne, triedy existovali v pivniciach alebo v domoch ľudí z diaspóry, ktorí ich prenechávali na užívanie svojim krajanom v Kosove. Kurti bol práve v tom čase študentom Univerzity v Prištine. Bol ľavičiarom, stúpencom marxizmu a realizmu a ako člen Nezávislej študentskej únie sa aktívne zúčastňoval rôznych politických diskusií. Charizmatický študent s dlhými vlasmi, fúzami a výbornou angličtinou sa stal vodcom nenásilných študentských protestov v roku 1997 v Prištine. Študentské protesty boli v tom čase veľmi masívne. Boli tiež veľmi násilne potláčané a stali sa niečím, s čím sa ľudia stotožnili. Aktivity rebelujúceho študenta, ktorý viedol boj proti nespravodlivosti a útlaku oceňovali najmä bežní kosovskí Albánci. Netrvalo dlho a v roku 1998 sa Kurti stal hovorcom UÇK. Ako hlasný odporca režimu prezidenta Slobodana Miloševića bol v roku 1999 zatknutý, obvinený zo zločinov proti územnej celistvosti Juhoslávie a prepojení s teroristickou organizáciou a následne deportovaný do Srbska. Srbské úrady o ňom odmietali poskytovať akékoľvek informácie.

Počas 80-tich a 90-tich rokov mnoho intelektuálov skončilo v srbských väzniciach (na území dnešného Srbska alebo Srbskom kontrolovanými väznicami v Kosove). Ľudia, ktorí boli oveľa starší ako Kurti, žurnalisti, bývalí členovia Ligy socialistov Kosova, tí, ktorí neboli nevyhnutne nacionalisti a boli súčasťou juhoslovanského systému až do roku 1989, všetci svorne tvrdili, že sa s nimi vo väzniciach zaobchádzalo zle. Ale taktiež tvrdili, že s Kurtim sa zaobchádzalo oveľa horšie. Bol pravidelne bitý, trpel rôzne druhy fyzického a psychického mučenia.

Samozrejme, že medzi odporcov režimu patrili aj Rugova a Thaçi, ale Milošević vedel, že ak by sa zameral na politicky exponované osoby, poškodí to jeho imidž a tiež „rétoriku“ že kosovskí Albánci nie sú utláčaní. Zatknúť študenta, ktorý neustále organizuje protesty, predstavovalo pre Miloševića menší problém.

V roku 2001 srbská vláda Zorana Đinđića (zavraždený v roku 2003) oznámila prepustenie všetkých politických väzňov. Kurti sa vrátil do Kosova, zostal aktívnym oponentom UNMIK a naďalej obhajoval úplnú nezávislosť Kosova. Jeho skutočná politická kariéra, transformácia z aktivistu na politika, sa rozbehla niekedy v rokoch 2004-2005.

Hnutie Sebaurčenie - Lëvizja Vetëvendosje

Albin Kurti založil v roku 2005 hnutie pod názvom Sebaurčenie (alb. LVV), ktoré je momentálne najväčším politickým hnutím v Kosove. Kurti trvá na tom, že LVV bude vždy hnutím a nikdy nie stranou. Od momentu svojho vzniku priťahovalo pozornosť medzinárodnej komunity. Hnutie Sebaurčenie bolo známe vajíčkovými útokmi na politikov, vypúšťaním slzotvorného plynu v parlamente a organizovaním protestov. Kurtiho správanie bolo do značnej miery pokračovaním jeho politického presvedčenia, ktoré bolo založené na skutočnosti, že Kosovo má byť nezávislé a nemalo by byť len “ kolóniou“ Západu. Taktiež nikdy neprijal domnienky,  že ak Západ robí niečo pre Kosovo, je dokonalý. Jeho politickí oponenti sa ho snažili a stále snažia vykresliť ako politika, ktorý bojuje proti Západu. Kurti nebojuje proti Západu, dovolí si ho však otvorene kritizovať.

Kurtiho hnutie Sebaurčenie je jedinečným subjektom na kosovskej politickej scéne. Členmi hnutia sú spisovatelia, filozofovia, umelci, ľudia, ktorých ste v minulosti mohli vidieť na protestoch v oblakoch slzného plynu a ktorí skutočne verili a stále veria, že svojím bojom za nezávislosť Kosova ovplyvňujú svoje komunity. Hnutie bolo spočiatku obľúbené najmä medzi mladými a predstavovalo pre nich akýsi prístav, kde mohli prejaviť svoj hnev a frustráciu. Hnev na nezávislosť, ktorá bola prezentovaná Západom a frustráciu s tou, s ktorou sa každodenne stretávali.

Hnutie Sebaurčenie po prvýkrát kandidovalo vo voľbách do parlamentu v roku 2010. Tieto voľby boli prvé od jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova a poradného stanoviska Medzinárodného súdneho dvora k zákonnosti vyhlásenia. Voľby vážne narušilo množstvo nezrovnalostí a volebných podvodov, boli poznačené správami o obchodovaní s drogami, zbraňami a ľudskými orgánmi zo strany organizácie napojenej na Thaçiho, čo viedlo k opätovnému otvoreniu formálneho vyšetrovania misiou EULEX. Thaçiho Demokratická strana voľby vyhrala. Hnutie Sebaurčenie skončilo na tretom mieste v počte získaných kresiel v parlamente a to aj vďaka rétorike odmietania medzinárodne sprostredkovaného a kontrolovaného plánu nezávislosti. Hnutie uprednostnilo zotrvanie v opozícii počítajúc s nárastom nespokojnosti s politickou vládnucou triedou (Demokratická strana Hasima Thaçiho). Členovia hnutia aj naďalej pokračovali v kritike akéhokoľvek náznaku kompromisu so Srbskom.

V parlamentných voľbách v roku 2014 Sebaurčenie opäť zostalo v opozícii a jeho členovia ostro vystupovali proti Bruselskej dohode medzi Kosovom a Srbskom z roku 2013 o ktorej tvrdili, že dáva väčšie práva Srbom žijúcim na severe Kosova. Členovia opozície v priebehu šiestich mesiacov odpálili deväť dymových bômb v budove parlamentu na znak nesúhlasu s dohodou.

V každých ďalších parlamentných voľbách sa hnutiu darilo obsadiť čoraz viac kresiel. V predčasných voľbách v roku 2017 získalo o 16 kresiel viac ako v predchádzajúcich voľbách. Napriek tomu Vetëvendosje zostalo aj naďalej v opozícii.

V predčasných voľbách v roku 2019 získalo Sebaurčenie 26,27 % hlasov, čím sa stalo najväčšou politickou stranou v kosovskom zhromaždení s 29 kreslami a vytvorilo koalíciu spolu s Demokratickou ligou Kosova (alb. LDK). Albin Kurti sa po prvý raz stal predsedom vlády Kosova. Trvalo len dva mesiace a nová kosovská vláda pod vedením Kurtiho stratila dôveru. Stalo sa tak po tom, čo USA verejne podkopali Kurtiho za to, že odolal tlaku bývalého prezidenta Donalda Trumpa smerom k rýchlej mierovej dohode so Srbskom. Kurti bol obvinený z autoritárstva, nerešpektovania koalície a kolapsu vzťahov so Spojenými štátmi. Na druhej strane, Kurti obvinil opozičných lídrov, ktorí sú pri moci už roky, že si vytvorili „žoldniersku“ povahu drancovania.

Necelý rok po tom, v parlamentých voľbách 2021, Albin Kurti a jeho ľavicovo orientované hnutie zaznamenali historické víťazstvo - 48 percent hlasov, čo je najväčší rozdiel v podpore získaný v akýkoľvek voľbách od ukončenia srbskej vlády nad Kosovom v roku 1999.

Nie všetci boli nadšení. Vedelo sa totiž, že Kurtiho konfrontačný štýl nemusí byť vhodný na riešenie pretrvávajúcich sporov v dialógu sponzorovanom EÚ, ktorý už roky dosahuje len malý pokrok a víťazstvo hnutia Sebaurčenie ešte viac skomplikuje snahy Západu o sprostredkovanie mieru medzi Kosovom a Srbskom.

ZDROJE:

https://rememberingyugoslavia.com/podcast-yu-eu-kosovo/

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-5-1999-2868_EN.html?redirect

https://2001-2009.state.gov/p/eur/rls/fs/101244.htm

https://digitallibrary.un.org/record/595359

https://www.vetevendosje.org/

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/Kosovo%20S2007%20723.pdf

https://balkaninsight.com/2008/01/18/kosovo-to-enact-ahtisaari-plan/

https://zeneucrnom.org/en/19-aktivnosti/suocavanje-sa-prosloscu/1622-in-support-of-the-protests-of-the-independent-student-union-of-the-university-of-pristina

https://reliefweb.int/report/serbia/kosovo-uck-wants-formal-cease-fire-agreement

https://www.bbc.com/news/world-europe-34512121

https://euobserver.com/opinion/28602

https://eu.boell.org/en/2019/12/04/i-want-state-succeed-first

https://www.rferl.org/a/kosovo-parliament-dismisses-government-noconfidence-kurti/30509600.html

https://balkaninsight.com/2010/03/09/albin-kurti-guardian-of-flame-of-kosovo-nationalism/

Sabina Rehušová

Sabina Rehušová

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  79x

Vydajte sa spolu so mnou na cestu západným Balkánom, kde budeme spoločne objavovať históriu, kultúru a politickú situáciu tejto geograficky blízkej, ale pre mnohých neznámej oblasti. V mojich príspevkoch ponúkam čitateľom unikátne poznanie o tom, ako historické udalosti formovali súčasnú politickú situáciu a aký vplyv majú na obyvateľov a spoločnosť krajín západného Balkánu. Mám veľmi dobrý prehľad o politických udalostiach a vývoji v danej oblasti. Verím, že týmto spôsobom prispievam k hlbšiemu porozumeniu histórie a politiky krajín, ktoré sú mojím druhým domovom. Okrem politických tém môžete na tomto blogu nájsť cenné informácie pre tých, ktorí sa chystajú západný Balkán navštíviť alebo sa o ňom chcú dozvedieť viac. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu