reklama

Mexiko bude mať nové 20 pesosové bankovky

To už naozaj nemajú kde inde minúť peniaze daňových poplatníkov ?? Tiestaré bankovky sú pritom tiež veľmi moderné, vysoko odolné voči falšovaniu, vyrobené z plastu a podľa ich vzoru sa len nedávno začali meniť bankovky 50 pesos z papierových na plastové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Bankovka 20 pesos, aktuálne v obehu.
Bankovka 20 pesos, aktuálne v obehu. (zdroj: Banco de Mexico)

O tejto novinke informovali ľavicové mexické noviny La Jornada.

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2007/07/05/banco-de-mexico-emitira-nuevo-billete-de-20-pesos

V správe sa ďalej píše, že nová bankovka, mimochodom tiež plastová, bude mať o čosi menšie rozmery a orol, používaný ako štátny znak za čias prezidenta Benita Juaréza bude nahradený otvorenou knihou a váhou. Táto grafická zmena je hlavným dôvodom výroby nových bankoviek. Neúspešný ľavicový prezidentský kandidát Andres Manuel Lopez Obrador si totiž zhodou okolností zvolil za svoj symbol práve tohto orla a aktívne ho používa pri verejných vystúpeniach a v materiáloch svojej tieňovej vlády:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

http://www.gobiernolegitimo.org.mx/

Orol
Orol 


Zdá sa, že súčasný prezident Felipe Calderón má silný vplyv aj na Mexickú národnú banku, ktorá by podľa zákona mala byť nezávislou inštitúciou a rozhodol sa, že Obradorovi už nebude naďalej robiť zadarmo reklamu na bankovkách. Čo na tom, že to mexických daňových poplatníkov bude stáť peniaze? Najdôležitejšie je udržať sa pri moci.

Zaujímavé tiež je, že zhromaždenie, ktoré na 2.júla zvolal Lopez Obrador na hlavné námestie Zócalo v Mexico City a ktorého sa zúčastnilo vyše 100 000 ľudí, hlavné mexické média prešli bez povšimnutia. Obrador počas svojho prejavu totiž účastníkom pripomenul podľa neho zmanipulované prezidentské voľby z 2. júla 2006 a na tie by súčasná vládnuca elita najradšej zabudla. Žial, znovu sa ukazuje, že správy sú tiež len otázkou toho, kto si ich zaplatí a objektivita je až druhoradá ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zhromazdenie
Zhromazdenie 


Celé to však pre Obradora má jedno veľké pozitívum: Oficiálne zvolená garnitúra sa ho bojí, má strach z podpory, ktorú ma Obrador v ľudoch a všemožne sa snažia, aby sa na Obradora a prezidentské voľby čo najskôr zabudlo. Veľmi sa im to však nedarí, skôr naopak :-).

Samuel Kováč

Samuel Kováč

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spolu s manželkou a fotografkou Tatianou Murčovou žijem v Mexiku a vlastním tu cestovnú kanceláriu Mexico Tours. Okrem cestovania sa venujem ekonomike, burzám, obchodu, počítačom, mobilným technológiám a filozofii. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieEkonomikaSpoločnosť a kultúraDoprava

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu