Cholesterol je lipid alebo jednoducho povedané typ tuku v našom tele, ktorý ako bolo spomenuté je tzv. prekurzorom pri syntéze hormónov. Aby sa tomu lepšie rozumelo, tak si cholesterol môžeme predstaviť, ako nejaký materiál, ktorý je potrebný na produkciu daného tovaru. Ak si chceme vyrobiť napr. drevený stolík, tak potrebujeme primárne drevo, ako hlavný materiál. V tomto prípade si môžeme cholesterol predstaviť presne ako spomínané drevo, ktoré je potrebné na syntézu dôležitých molekúl v našom tele, ktoré riadia náš každodenný život.
Funkcia a mechanizmy
Funkcia tohto lipidu je veľmi široká, keďže pôsobí vo viacerých systémoch nášho organizmu. V prvom rade je z neho syntetizovaný vitamín D3 (samozrejme za prítomnosti UV žiarenia), ktorý ako som v článku (Vitamín D) spomínal, je dôležitý v kostrovom a imunitnom systéme. Ďalej je látkou, ktorá syntetizuje dva typy dôležitých hormónov v našom tele: steroidné a pohlavné. Zo steroidných hormónov syntetizuje kortizol (spolu s adrenalínom hormón stresu) a aldosterón (riadi rovnováhu sodíka a draslíka v krvi, čím reguluje krvný tlak), o ktorých bude písané v ďalších článkoch. No a v neposlednom rade z pohlavných hormónov syntetizuje testosterón, estrogén a progesterón, ktorých funkciu si myslím netreba širšie vysvetľovať. Chcel by som ešte doplniť, že cholesterol je aj stavebnou molekulou, ktorá je zložkou bunkových membrán.
No čo to znamená, ak nám pri vyšetrení lekár povie, že máme vysoké hladiny "zlého" cholesterolu?
Tak ako ostatné molekuly, tak aj cholesterol potrebuje byť transportovaný krvným systémom. Túto úlohu plnia prenášače (transportéry), tzv. lipoproteíny, v ktorých je cholesterol zabalený. Je viacero typov týchto prenášačov, no dva sú "hlavné", a teda najdôležitejšie pre správne fungovanie ľudského organizmu. Sú nimi LDL alebo tzv. zlý cholesterol a HDL alebo tzv. dobrý cholesterol. LDL je hlavným prenášačom cholesterolu, čo znamená, že väčšina cholesterolu je práve zabalená v tomto lipoproteíne, a preto je dôležité, aby hladiny LDL v krvi neboli príliš vysoké. Prečo? LDL má tendenciu sa ukladať v cievach, čím spôsobuje zužovanie ciev a tvorbu tzv. plakov. Zúženie cievy spôsobí to, že sa menej krvi prepumpuje, čo spôsobí oslabený prietok krvi, kde srdce tiež trpí, keďže musí vyvinúť väčšiu námahu, aby krv cez zúžené cievy prepumpovalo. Ak je v cieve uložené veľké množstvo LDL, až do toho štádia, že to takmer znemožní prietok krvi, hrozí to najhoršie, infarkt. Aby som to celé nevykreslil čierno, tak našťastie má náš organizmus obranu, ktorou je práve HDL. Úlohou HDL je práve transportovať nadbytok LDL v krvi späť do pečene, kde je následne spracovaný a vylúčený z tela. Jednoducho povedané, dobrý cholesterol transportuje ten zlý do pečene na vylúčenie. Telo si tieto dva lipoproteíny, ktoré transportujú cholesterol pravidelne vyrába, no keď človek prijíma nadbytočné množstvo tukov, tak je telo nútené vyrábať viac a viac LDL, teda toho zlého lipoproteínu. Prečo? Je to jednoduché, pretože LDL je hlavným transportérom cholesterolu, dve tretiny z celkového cholesterolu v krvi je prenášaných LDL.
Čo robiť, aby sme zabránili vysokým hladinám LDL?
Ak nie ste vo vážnom štádiu, tak vám takmer každý lekár, ba aj laik povie, že by ste mali konzumovať menej tzv. nasýtených tukov. Čo sú nasýtené tuky a čo nenasýtené? Po chemickej stránke je medzi nimi rozdiel v štruktúre, no tú nechcem spomínať. Dôležité je vysvetliť, že nasýtené tuky, ako červeno mäso, hydina, slanina, klobásy, maslo, syr, a mnoho ďalších, sú v stálej teplote v tuhom skupenstve (stave), čím majú tendenciu sa ukladať v cievach, keďže zvyšujú množstvo LDL (zlého cholesterolu). Na druhú stranu nenasýtené tuky sú v stálej teplote v kvapalnom skupenstve, majú oveľa menšiu tendenciu sa ukladať v cievach, čím aj znižujú hladinu LDL. Z toho dôvodu je dôležité prijímať v pomere väčšie množstvo nenasýtených tukov, ako nasýtených.

Obsah v strave
Nasýtené tuky ("Zlé")
Mäso: červeno mäso, hydina, saláma, slanina, klobása, šunka, masť (bravčová)
Olej: palmový, kokosový
Mliečne výrobky: syr, maslo, čokoláda, zmrzlina, šľahačka, smotana, puding, jogurt
Nenasýtené tuky ("Dobré")
Strukoviny: hrach, fazuľa, šošovica, arašidy, orechy, mandle
Ovocie/Zelenina: avokádo, olivy, tekvica (tekvicové semiačka)
Olej: olivový, repkový

Zdroje:
Huff T., Boyd B., Jialal I. Physiology, Cholesterol. March 9, 2022. STATPEARLS, NIH.
Moll J., Fogoros N. R. Saturated vs. Unsaturated Fats. October 10, 2022. verywellhealth.
Elshourbagy A. N., Meyers V. H., Abdel-Meguid S. S. Cholesterol: The Good, the Bad, and the Ugly-Therapeutic Targets for the Treatment of Dyslipidemia. December 11, 2013. NIH.
Lee Y., Siddiqui J. W. Cholesterol Levels. July 25, 2022. STATPEARLS, NIH.
Rishe J., Schaefer A. Why Is Cholesterol Needed by the Body? March 24, 2022. Healthline.
WIKIPEDIA. Saturated fat. October 23, 2022. WIKIPEDIA.
Moll J., Bull M. What Are Unsaturated Fats? November 14, 2022. verywellhealth.
NHS. How to eat less saturated fat. March 26, 2020. NHS.
Pietrangelo A. What's the Difference Between Saturated and Unsaturated Fat? December 11, 2019. Healthline.