reklama

Bez Ďuricu, bez Šeba a skoro bez chyby

Slovenská futbalová reprezentácia štartuje nový rok 2012. Už dlhšie sme vedeli, že sa ho nezúčastní Vladimír Weiss st., ktorý ako tréner reprezentácie skončil. Momentálne bude mať národný tím pod taktovkou jeho asistent Michal Hipp. Jeho nominácia určila ďalších, ktorí nový reprezentačný rok neodštartujú hneď od začiatku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jeden a pol týždňa dozadu som sa aj ja sám pokúsil vytvoriť nomináciu v spolupráci s množstvom fanúšikov slovenského futbalu na internete. Článok si vyžiadal pomerne dosť reakcií, nielen priamo v diskusii pod článkom, ale rozoberala sa aj na sociálnych sieťach. V konečnom dôsledku sa z nej do oficiálnej nominácie Michala Hippa dostalo niekoľko mien, ktoré tam v minulých reprezentačných zápasoch podstatne chýbali. A naopak, reprezentáciu opustili mená, ktoré tam nemali už vtedy čo hľadať.

PLUSY
Plusom pre reprezentáciu je každý hráč, ktorý má aktuálne formu. Medzi nich môžeme zariadiť Dušana Perniša, brankára škótskeho Dundee United, ktorý súperom pravidelne vychytáva množstvo gólov. Radoslav Zabavník sa nakoniec prebojoval do základu nemeckého 1. FSV Mainz, kde hráva pravidelne a darí sa mu aj nahrávať na góly, preto aj jeho miesto v reprezentácii je zaslúžené. Exžilinčan Tomáš Hubočan sa prebojoval so svojím tímom - ruským Zenitom Petrohrad - až do osemfinále Ligy Majstrov, kde dokázali poraziť doma Benficu Lisabon 3:2 a Tomáš odohral celých 90 minút. Mimochodom, za Benficu odohral taktiež celý zápas niekdajší hráč corgoňligového MFK Košice, Nemanja Matič.

Špeciálnym plusom je nominácia dvojice z českej Gambrinus ligy - Michal Breznaník a Marek Bakoš. Obaja hviezdili počas celej jesennej časti Gambrinus ligy, no do reprezentácie sa neprebojovali a prednosť dostávali hráči, ktorí si to zaslúžili možno o niečo menej. Keďže česká liga už začala, hráči dosvedčili, že ich forma neopúšťa. Breznaník vsietil jeden gól - pričom nebol ďaleko ani od hetriku - Marek Bakoš vystrieľal víťazstvo v Tepliciach 4:3, keď dal dva góly. V základe mimochodom nastúpil aj ďalší útočník Michal Ďuriš, ktorý vstrelil tiež jeden gól. Ten sa ale ocitol spoločne s Mariánom Čišovským iba medzi náhradníkmi.

Taktiež plusom je, že niektorí hráči nominovaní neboli. Fanúšikom už išli na nervy futbalisti ako Filip Šebo alebo Ján Ďurica, preto sa mnohí fanúšikovia potešili, keď ich tréner Hipp nezavolal. Ktovie ale, či nebudú Ďuricu všetci razom chcieť naspäť. Saláta totiž mňa osobne v repre viac nezaujal ako zaujal. Ale, to je čisto subjektívny pohľad a počkajme si radšej na samotný zápas s Tureckom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

MÍNUSY
Za jednoznačné mínus môžeme považovať nomináciu Jána Muchu z anglického FC Everton. Napriek tomu, že nám vychytal množstvo zápasov aj v poslednej kvalifikácii (spomeniem zápasy s Írskom alebo Ruskom), v Evertone absolútne stráca svoju pozíciu, v poslednom zápase dokonca dostal na lavičke prednosť bezmála štyridsaťročný Marcus Stephen Hahnemann. O Muchovi navyše vyhasli aj všetky novinárske špekulácie a jeho prestup sa tak zdá čoraz viac nepravdepodobnejší. Preto je trochu nelogické, že jeden z najlepších (ak nie najlepší) brankár poľskej ligy Dušan Kuciak, čaká len medzi náhradníkmi. Pritom si pripomeňme, že Mucha nám tiež vychytal majstrovstvá ešte ako brankár poľskej Ekstraklasy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Istým spôsobom môžeme za mínus označiť aj nomináciu Vladimíra Weissa alebo Miroslava Stocha. Obaja totiž v kluboch ukázali, že na reprezentáciu majú, otázne však ostáva, koho nasadiť miesto nich v prípade zranenia. Preto by na krajoch mali väčší priestor dostať Michal Breznaník a, napríklad z tejto aktuálnej nominácie, Stanislav Šesták.

Za mínus to momentálne nepokladám, ale do budúcnosti by som v rámci kvality skôr rátal s Dušanom Šventom, než s Marekom Čechom. Keďže však Čech hráva ligu nášho momentálneho súpera, za negatívum to označiť nemôžem. To isté by som totiž urobil aj ja. Proti Holandsku, ba možno priam proti Robbenovi, by sa však na tú pozíciu hodil skôr rýchlonohý hráč rakúskeho Red Bull Salzburg. Samozrejme, obaja majú čo robiť, aby zo zostavy vytlačili krídelníka Zenitu Petrohrad, Tomáša Hubočana.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V diskusiách fanúšikov sa ozývalo mnoho hlasov, ktoré nerozumeli prítomnosti Kamila Kopúnka v reprezentácii. Niektorí pseudoznalci samozrejme ihneď pripisovali jeho prítomnosť medzi reprezentantmi zimnému prestupu do bratislavského Slovana, avšak treba pripomenúť, že Kamil sa prebojoval do reprezentácie - aj na samé majstrovstvá sveta v Afrike - ešte ako hráč trnavského Spartaku. Rozhodol nám zápas s Talianskom a ruku na srdce - poznáte v súčasnosti lepšieho slovenského defenzívneho stredopoliara (s výnimkou Juraja Kucku a poloslováka Karima Guédého)? Ja osobne nie.

S celkovou nomináciou teda môžeme viac súhlasiť ako nesúhlasiť. Keďže na nej pracoval Michal Hipp, dlhoročný asistent Vladimíra Weissa, som si skoro na sto percent istý, že navlas rovnako by vyzerala aj nominácia už extrénera. Otázne bude teraz už len to, aká sa zvolí taktika na zápas a ako nominovaní hráči zahrajú. To však dopredu nemôžeme vedieť. Môžeme len držať palce. A to ja robiť určite budem. Nech tam nastúpi za slovenské farby hocikto, kto bude za ne patrične bojovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nominácia trénera Michala Hippa na priateľský zápas proti Turecku (29/02/2012, 19:30, Bursa):
BRANKÁRI: Ján Mucha (FC Everton/Ang.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.)
OBRANCOVIA: Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz/Nem.), Peter Pekarík (Kayserispor/Tur.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Ang.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Čech (Trabzonspor AS/Tur.)
STREDOPOLIARI: Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Kamil Kopúnek (Slovan Bratislava), Róbert Jež (Polonia Varšava/Poľ.), Michal Breznaník (Slovan Liberec/ČR), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss ml. (Espanyol Barcelona/Špan.), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul/Tur.)
ÚTOČNÍCI: Stanislav Šesták (Bursaspor/Tur.), Marek Bakoš (Viktoria Plzeň/ČR), Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tal.)

Náhradníci: Lukáš Hroššo (FC Nitra), Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.) - Ľubomír Michalík (Carlisle United/Ang.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Marián Čišovský (Viktoria Plzeň/ČR), Dušan Švento (Red Bull Salzburg/Rak.), Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.), Peter Grajciar (Sparta Praha/ČR), Marek Sapara (Trabzonspor AS/Tur.), Tomáš Kóňa (FK Senica), Adam Nemec (FC Ingolstadt/Nem.), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Filip Šebo (Slovan Bratislava), Erik Jendrišek (SC Freiburg/Nem.)

Nastúpime takto?

PERNIŠ

ZABAVNÍK ŠKRTEL SALÁTA HUBOČAN

KUCKA

ŠESTÁK JEŽ HAMŠÍK BREZNANÍK

BAKOŠ

Michal Šášky

Michal Šášky

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne meškajúci maniak do športovej novinárčiny, s extrémne vyvinutým zmyslom pre ironické a sarkastické poznámky, predseda vlastnej kvázipolitickej strany SPI a človek prácu vykonávajúci vždy na 100% (pondelok 12%, utorok 23%, streda 40%, štvrtok 20% a piatok 5%...) Zoznam autorových rubrík:  FutbalMS v hokeji 2011MS v hokeji 2012Iné športyZ môjho nudného životaTelevízorHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu