reklama

Pán Weiss, objednajte si radšej Gambrinus ako Corgoň...

Keď príde jeden úspech, automaticky sa čaká ďalší. U fanúšikov i u vedenia. Tak je to aj so slovenskou reprezentáciou, ktorá má za sebou nevydarenú kvalifikáciu - napriek tomu, že postupová šanca teoreticky žila ešte dve stretnutia pred jej koncom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Tréneri pred Vladimírom Weissom pravidelne volávali hráčov, ktorí boli aktuálne vo forme. Menili nominácie často o niekoľko mien. No napriek tomu sa nedarilo. Tradičný reprezentačný obranca Ján Ďurica vtedy raz povedal: Z reprezentácie treba urobiť rodinu.

Tejto vety a tohto motta sa držal aj nový tréner Vladimír Weiss. Možno podľa predstáv slovenských futbalistov, no proti túžbam slovenských fanúšikov. Pochopiteľne, každý futbalový fanúšik radšej vidí v národnom drese hráča, ktorý hviezdi vo svojom klube a pýta sa víkend čo víkend do reprezentácie - aj keď v našej kvázi lige; než by tam videl syna reprezentačného trénera, ktorý raz za čas naskočí v drese Espanyolu do španielskej La Ligy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri každom inkasovanom góle je na vine brankár - nie obrana. Pri každom neúspechu sú ako prví na odstrel tréneri - nie hráči. Neprináleží mi viniť Weissa - seniora ani juniora. Obdivujem starého trénerské schopnosti, obdivujem mladého drzosť a techniku na ihrisku. Ale bez formy sa nedá hrať. A žiaľ, v závere kvalifikácie odišla forma viacerým slovenským reprezentantom.

Hološko - aj keď dal jeden gól, veľmi pekný, v tureckej lige - celý zápas už dlho, veľmi dlho neodohral. Stoch naskočil len pár dní pred reprezentačným zrazom na svoj prvý zápas vo svojom klube. Weiss nastúpil ako náhradník len na zopár zápasov vo svojom novom španielskom klube. V podstate, pravidelne a kvalitne vo svojom klube hrávali iba Marek Hamšík, Juraj Kucka, Martin Škrteľ, Tomáš Hubočan a Ján Ďurica. Môžeme povedať, že aj Miroslav Karhan. Ostatní však v reprezentácii nemali čo hľadať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonmi sa už dlhšie do reprezentácie pýtali hráči z českej ligy, aj z reprezentácie do 21 rokov. Z 21-ky najmä Róbert Mak, ktorý hráva v nemeckom Norimbergu - chápem však, že brať trénerovi Galádovi uprostred kvalifikácie tých najlepších hráčov by nemuselo byť najšťastnejšie. Z tej českej však na pozvánku čakali viacerí. Peter Grajciar už výkonom a pekným gólom aj v reprezentácii, proti Bosne a Hercegovine - odvtedy sa tam však nedostal, až do zápasu „o nič” s Macedónskom. Mišo Breznaník na seba upozorňuje už od tej doby, čo vymenil bratislavský Slovan za ten liberecký. Mareka Bakoša či Mariána Čišovského z českej Plzne spomínať ani netreba, ba niektorí by s radosťou zavolali aj náhradníka Michala Ďuriša.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po poslednom zápase Michala Breznaníka za Slovan Liberec, v zápase proti Sparte Praha, priniesol článok o jeho výkone aj najlepšie športové periodikum na Slovensku - denník Šport. Názov článku bol veľmi výstižný: „Breznaník sa výkonmi pýta do reprezentácie”. Ktovie, či to Vlada Weissa zaujalo alebo sa zasmial a povedal si - tréner som tu ja, žiadne noviny mi nebudú kecať do nominácie!

Michal Breznaník sa pre denník Šport k reprezentácii vyjadril: „Neviem, on má hráčov sledovať. Možno sa mu česká liga zdá málo.” Pre hráča je vážne demotivujúce, ak dlhodobo podávate výborné výkony v kvalitnom tíme a v kvalitnej lige, no nedostanete sa ani medzi náhradníkov, pričom sa do reprezentácie dostanú hráči, čo nehrávajú v tureckom Fenerbahce, čo nehrávajú v španielskom Espanyole alebo aj tí, čo hrávajú, no bez formy v slovenskej Senici...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z českej ligy sa do reprezentácie pýtajú viacerí hráči. A nemali by byť odignorovaní. Len tak ich šupnúť „aby sa nepovedalo” medzi náhradníkov - ak vôbec to - nestačí.

Vážený pán tréner Weiss, nech ste akokoľvek dobrý a úspešný tréner, nikdy nebudete nedotknuteľný. Ja som z tých fanúšikov, ktorí stoja za vami a chcú, aby ste ostali na lavičke reprezentácie. Chápem, že ste chceli vsadiť na hráčov, s ktorými ste už jeden úspech dokázali. Tak ako ste na začiatku vsádzali na svojich hráčov z Artmedie, tak ste teraz chceli vsadiť na hráčov z minulej kvalifikácie. Úplne vám rozumiem. Ale iné klubové postavenie hráča sa odzrkadlí aj na jeho výkone. Aj v reprezentácii.

Bez fanúšikov by žiaden futbalový klub ani futbalová reprezentácia nič nedokázala. Skúste si čas od času zapnúť aj Gabrinus ligu, aspoň na žiadosť tých fanúšikov. Verím, že ste dostatočne dobrý tréner na to, aby ste zistili, že sú v Čechách na vyššej úrovni, že viacerí slovenskí hráči tam majú momentálne lepšiu formu ako Piroska v tej slovenskej alebo aj ako Hološko v tej tureckej lige. Aby sme od Arméncov v dvojzápase dostali toľko gólov, koľko sme my dali za celú kvalifikáciu je neprijateľné. A nebyť šťastného gólu Pirosku po jeho katastrofálnom výkone proti Macedónsku, tak nie je ani toho. Preto sa nesmiete diviť, že vás verejnosť kritizuje. Hráčov ste do reprezentácie vybrali vy. Tak, ako vás verejnosť vynášala do nebies pred a počas majstrovstiev sveta, tak vás teraz právom kritizujú pred majstrovstvami Európy.

Je potrebné zmeniť niektorých hráčov. Nik netvrdí, že Weiss junior nemá na to, byť v reprezentácii. Ale bez formy sa nedá hrať. Najmä nie v reprezentácii. A to sa týka aj zvyšných hráčov. Najmä, keď sú na ich poste k dispozícii hráči, čo tú formu majú. Aj keď „iba” v Gambrinus lige. No potom mi ostáva iba rozum stáť, ako sa do reprezentácie dostal Piroska z Corgoň ligy...

Michal Šášky

Michal Šášky

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne meškajúci maniak do športovej novinárčiny, s extrémne vyvinutým zmyslom pre ironické a sarkastické poznámky, predseda vlastnej kvázipolitickej strany SPI a človek prácu vykonávajúci vždy na 100% (pondelok 12%, utorok 23%, streda 40%, štvrtok 20% a piatok 5%...) Zoznam autorových rubrík:  FutbalMS v hokeji 2011MS v hokeji 2012Iné športyZ môjho nudného životaTelevízorHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu