reklama

Pribinov meč na Pražskom hrade?

Pôvodný korunovačný meč uhorských kráľov je uložený v pokladnici pražského hradu.  Slávny Karol IV. ho pri inventúre dal zapísať pod názvom Gladius S. Stephani Regis Ungariae cum manubrio eburneo - Meč Sv. Štefana, Uhorské kráľovstvo, slonovinová rukoväť. Keďže Čechom nepatri, nikdy sa špeciálne nevenovali jeho výskumu. O meči nie je prístupných veľa informácii, čo je úžasným zdrojom špekulácii pre môj blog.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Takže k veci. V roku 997 A.D. pri Hrone „opásali mečom" Vajka, syna veľkokniežaťa Gejzu. Následné Vajk vybojoval víťaznú bitku pri Vespréme s pohanom Kopáňom a stal s prvým uhorským kráľom a bol vyhlásený za svätého. O tom aký v bitke použil meč, Maďari nepochybujú. Na kopci GPS koordináták: 47.1295 / 18.0322 urobili 13 metrový mečový pamätník.

Obrázok blogu

Ale ten meč k prvému maďarskému kráľovi nepasuje. Podľa knižky „Sword of the Viking Age" z roku 2002 a aj maďarských vedcov sa jedna o stredoeurópsky výrobok z oblasti Solingenu. Čepeľ je podľa tzv. Petersenovej klasifikácii „Typ 1".vyrobena niekedy od roku 600 do roku 820. Záštita a rukoväť sú „Typ D", ktoré sa používali na mečoch vyrobených medzi rokmi 800 až 850. Prekrytím oboch dátumov sú roky výroby 800 až 820. A.D. Meč je veľmi starý.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

O kvalite koni, na ktorých Maďari prišli, sa medzi veterinármi dosť pochybuje, ale o kvalite maďarských zbrani, žiadne pochybnosti nie sú. Vo viedenskej Schatzkammer je tzv. Boží meč. Videl som ho. Je to luxusná šabľa plna zlatých ozdôb. Výrobok maďarských kováčov a zodpovedá šabliam používanými maďarskými veľmožmi pri honfoglaláse - zaujatí vlasti. Šabľa je pre jazdu výhodnejšia a neunavuje tak ruku ako meč. Maďarovi patri šabľa do ruky. Nakoniec aj sa spieva v tretej slohe: „Ešte jedle rastú na krivánskej strane. Kto jak Maďar cíti, nech sa šable chytí, a medzi nás stane." (Alebo tam Matuška napísal Slovák? Geneticky to je jedno.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vráťme sa ale naspäť k Hronu. Podľa kroník mládenca Štefana, ktorý bol nitrianskym správcom, opásali slovanskí veľmoži Hont a Poznaň. 90 rokov po poslednej správe o Veľkej Morave! To by sa aj Slotovi páčilo, ako s ním vybabrali: Dvaja bohatí „Starí Slováci" opášu mlade maďarské knieža v roku 997 mečom vyrobeným v roku 800. Temer 200 ročnou nemotornou rárohou. Ale Poznaň a Hont boli slušní Slovania.

Dôvod prečo pri opásaní použili ten meč musel byt v samotnom meči. V roku 997 bolo ľahšie opásať Štefana hi-tech šabľou alebo novým kvalitnejším mečom. Tento starý meč musel mať výnimočnú cenu alebo sa k nemu musel viazať významný zvyk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

+ULFBERHT+

Na meči je tento nápis. Takéto meče sa nachádzajú od Atlantiku po Fínsko. Predstavujú overenú kvalitu a dekorujú majiteľa. Tento meč mohol byt vhodný pre významného bojovníka alebo vodcu okolo roku 800, ale nie je to meč pre veľkoknieža alebo kráľa v roku 1 000.

Obrázok blogu

A teraz špekulácia. Je možné, že zároveň s vysvätením kostola v Nitre dostal Pribina od solnohradskeho biskupa v roku 828 aj hodnotný meč v rámci náboženského obradu. V roku 834 Mojmír I. vyhnal Pribinu z Nitry. Pribina utiekol a utekajúcemu je meč na obtiaž. Zanechal ho v Nitre v kostole aj s ostatnými insígniami kniežacieho titulu, takže sa nim mohli neskôr aj obaja Svätopluci prizdobiť pri slávnostných inauguráciách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dodnes sa vedu spory o tom, či Nitra bola Maďarmi dobytá alebo prevzatá. Na každý pád po porážke Mojmíra II. mala maďarského správcu. Prvého, ktorého poznáme po mene Lél popravili Nemci po zničujúcej porážke v roku 955 pri rieke Lech. Lélovo Nitriansko obsadili Arpádovci a používali na vladársky zácvik synov. Všetci to boli pohania, používali svoje šable a ani náhodou sa nesnažili vyštafírovat s mečom, ktorý mal inlayou vyhotovený kríž. V roku 995 sa stal udeleným kniežaťom pokrstený 16 ročný Vajk budúci Štefan.

Ťažké poďme znovu k Hronu. Píše sa rok 997. Na brehu Hrona stoji nemecky veliteľ Vencelín, má novy a dlhý normanský meč. Poznaň a Hont ako boháči majú tiež nove a dlhé meče. Maďarskí vodcovia, ktorí prišli brániť mlade veľkoknieža, majú svoje krásne šable, za nimi stojí rôznorodá kresťanská armáda.

V tých časoch bývalo zvykom uskladňovať regalia v kostoloch alebo u biskupov. Ešte za Mojmíra II. bol v Nitre pravdepodobne biskup. Pretože slovanskí veľmoži boli kresťania a nemecky hostia tiež chodili na bohoslužby, v Nitre musel prežiť nielen kostol ale aj kňazi. A tak reálne existovalo miesto a ľudia, ktorí mohli opatrovať a priniesť tento starý meč z Nitry do Bíni. Vlastne nie mohli, museli, lebo aj osoby duchovné mali za povinnosť zúčastňovať sa vojenských vyprav, slúžiť omše a rozdávať požehnania a pomazania.

A je ešte jedna zaujímavosť. Podľa kroniky Štefan bol opásaný iným, nie nemeckým spôsobom. Nejakým špecifickým slovanským druhom opásania, keďže ho poznali a vykonali Slovania. Bohužiaľ, žiaden opis podobnej ceremónie z Veľkej Moravy sa nezachoval, ale zachoval sa obrad pri opásaní poľských kráľov. Pred samotnou korunováciou vybral biskup v Gniezne meč položeny na oltári z pošvy. Držiac ho pred kľačiacim kráľom zaprisahal ho, aby meč používal spravodlivo a na obranu viery. Veľmoži upevnili kráľovi okolo pásu remeň s pošvou, kráľ urobil mečom tri krát znamenie kríža a zasunul meč do pošvy.

Všetko do seba krásne pri Hrone zapadlo. Dvaja slovanskí veľmoži opášu chlapcovi z vynikajúceho rodu, ktorý sa len krátko predtým stal sirotou, pri starobylom kresťanskom obrade slávny a starý meč. Meč kresťanského vládcu Karpatskej kotliny. Meč Pribinov a Svätoplukov.

Česi meč už dvakrát zapožičali Maďarom na výstavu. Bolo by zahodno požiadať Čechov, aj keď teraz majú štátny hokejový smútok (písane A.D. 25.2.2010 po štvrťfinále Fínsko Česko 2:0.), aby nám ho zapožičali a navždy. Pribinov meč patri na Slovensko. Pekne by sme ho mohli vystaviť ako meč Pribinov, Mojmírov, Rastislavov, Svätoplukov a meč Sv. Štefana.

http://www.demokrata.hu/heti-hir/gladius-s-stephani-regis-ungariae?mini=program-naptar/2009/10/all&

http://www.magyarmegmaradas.eoldal.hu/cikkek/our-history/ak33

Pavol Satko

Pavol Satko

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  1x

antik.pk@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu