reklama

Barcelona – moderné mesto

Barcelona patrí k najviac pozitívne sa meniacim veľkomestám  v Európe. Jej moderná éra začala začiatkom minulého storočia výstavou EXPO a nastavený trend len znásobili olympijské hry, ktoré organizovala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Výstava EXPO v roku 1929 bola situovaná pod kopcom Montjuïc, ktorý sa čnie nad mestom. Pre mesto znamenala veľa, hlavne pre jeho rozvoj. Nadväzovala na výstavu EXPO z roku 1888, ktorá vrátila Barcelonu medzi európske veľkomestá a zvýšila povedomie o Katalánsku. V rámci výstavy boli vybudované viaceré architektonické skvosty a Barcelona sa stala inovátorom v modernej architektúre 20 storočia.

Medzi najznámejšie architektonické počiny tej doby určite patrí fontána Font Mágica. Jej jedinečnosť je vo farebnom nasvietení so sprievodnou hudbou, ktorá sa tu hrá cez víkendy. Najkrajší pohľad na fontánu sa vám naskytne po západe slnka z kopca Montjuïc, od brán Katalánskeho múzea umenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ďalšou aktivitou vtedajšej architektúry je Španielska dedina. Nachádza sa na severnej strane kopca. Sú tu zobrazené architektonické štýly z celého Španielska. Na každom dome je tabuľka z ktorej časti pochádza a z akého je obdobia. Okrem toho sa tu robia aj rôzne výstavy a festivaly. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Olympiáda v roku 1992 taktiež posunula mesto po architektonickej stránke vpred. Barcelona o svojej olympiáde dala vedieť celému svetu už na jeseň v roku 1998, keď operná diva Montserrat Caballétová spolu s Freddiem Mercurym za sprievodu veľkého orchestra zaspievali hymnu Barcelona. Ako inak, aj väčšina športovísk bola vybudovaná na kopci Montjuïc. Dominuje im telekomunikačná veža. Patrí medzi vrcholné a novátorské diela architekta Santiaga Calatravu. Tvarom veže chcel vyjadriť kľačiacu ľudskú postavu atléta, ktorý zdvíha nad hlavu pochodeň s olympijským ohňom. Duch olympiády nájdete aj na nábreží. Stačí sa len poprechádzať bulvárom popri mori. V prístave síce už nekotvia pretekárske jachty, ale jácht je tam aj tak dosť. A vidieť ich aj ako brázdia vlny stredozemného mora. Napriek tomu, že sme tam boli v polovici novembra pri pohľade na pláž ste mali dojem leta. Teploty vystúpili na príjemných 25 stupňov, len to more bolo už chladnejšie. Našlo sa však pár otužilcov, ktorým to nevadilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Modernosť dokazuje Barcelona aj svojou dopravnou infraštruktúrou. Nie je problém dostať sa v krátkom čase z jedného konca mesta na druhý. Dopravu zabezpečuje hlavne metro, ktoré je dostupné skoro všade a dostanete sa ním k väčšine zaujímavých miest. Barcelona je úchvatne mesto a stojí za to tam ísť. Mnohí považujú Barcelonu za jedno z najkrajších miest Európy.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pozrite si:

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  47x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu