
Rakytník je rastlina, ktorú ľudstvo pozná a využíva viac ako 2.500 rokov, hlavne vďaka tomu, že sa vyskytuje takmer kdekoľvek na na svete. Už počas výprav Alexandra Veľkého sa jeho vojaci zvykli ním posilňovať a dopĺňať sily po tom, čo videli kone jesť plody rakytníka. Rakytník je vhodný hlavne na dopĺňanie vitamínov, na celkové posilnenie organizmu a imunity. Tiež je vhodný proti infekciám a stresu a tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a na sliznicu dýchacieho a tráviaceho traktu.
Z rakytníka môže použiť takmer všetko. Okrem plodov majú liečivé účinky aj listy a kôra. Plody môžete konzumovať aj surové. V takomto stave sú najchutnejšie a najúčinnejšie. Okrem toho ich môžeme usušiť alebo z nich vyrobiť sirup, marmeládu či likér. Ja som klasicky vyrobil sirup. Ten je na užívanie najmenej problémový a pri dobrej technológii nezničíme účinné latky.
Rakytníkový sirup:

Potrebujeme: 3l rakytníkových plodov, vodu, 20 g kyseliny citrónovej, cukor
Postup: plody rakytníka rozmačkáme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zalejeme dvomi litrami vlažnej vody a pridáme kyselinu citrónovú. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme a prepasírujeme cez sitko. Mierne zohrejeme, len tak aby sa mám rozpustil cukor. Na 1 liter šťavy dáme 900 g cukru. Do fliaš plníme ešte teplé.
Rakytníkový likér:

Potrebujeme: 1 kg rakytníkových plodov, 1 liter vodky, 1 kg cukru
Postup: rozmačkané bobule zmiešame s vodkou a necháme 8 dní stáť. Potom rozpustíme cukor v menšom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmes vodky s rakytníkom precedíme a zmiešame s cukrovou vodou. Opäť precedíme a naplníme do fliaš. Necháme stáť asi tri mesiace.
Ešte jeden tip na záver. Dostať čerstvé plody rakytníka z konárikov je dosť náročne a niekedy aj bolestivé. Preto je dobré ich dať cele aj s plodmi do mrazničky a zamraziť. Potom budú plody odpadávať aj samé.
Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Pozrite si: