Liečivá sila prírody - rakytník

Pichľavý ker, ktorý sa na jeseň vďaka svojim plodom zafarbí do oranžova. Rakytník je niekedy nazývaný aj citronovníkom severu. Už jeho jedna bobuľa vraj pokryje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho obsahuje aj iné účinné látky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
rakytnik
rakytnik (zdroj: DS)

Rakytník je rastlina, ktorú ľudstvo pozná a využíva viac ako 2.500 rokov, hlavne vďaka tomu, že sa vyskytuje takmer kdekoľvek na na svete. Už počas výprav Alexandra Veľkého sa jeho vojaci zvykli ním posilňovať a dopĺňať sily po tom, čo videli kone jesť plody rakytníka. Rakytník je vhodný hlavne na dopĺňanie vitamínov, na celkové posilnenie organizmu a imunity. Tiež je vhodný proti infekciám a stresu a tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a na sliznicu dýchacieho a tráviaceho traktu.

Z rakytníka môže použiť takmer všetko. Okrem plodov majú liečivé účinky aj listy a kôra. Plody môžete konzumovať aj surové. V takomto stave sú najchutnejšie a najúčinnejšie. Okrem toho ich môžeme usušiť alebo z nich vyrobiť sirup, marmeládu či likér. Ja som klasicky vyrobil sirup. Ten je na užívanie najmenej problémový a pri dobrej technológii nezničíme účinné latky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rakytníkový sirup:

sirup
sirup (zdroj: DS)

Potrebujeme: 3l rakytníkových plodov, vodu, 20 g kyseliny citrónovej, cukor

Postup: plody rakytníka rozmačkáme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zalejeme dvomi litrami vlažnej vody a pridáme kyselinu citrónovú. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme a prepasírujeme cez sitko. Mierne zohrejeme, len tak aby sa mám rozpustil cukor. Na 1 liter šťavy dáme 900 g cukru. Do fliaš plníme ešte teplé.

Rakytníkový likér:

bobule
bobule (zdroj: DS)

Potrebujeme: 1 kg rakytníkových plodov, 1 liter vodky, 1 kg cukru

Postup: rozmačkané bobule zmiešame s vodkou a necháme 8 dní stáť. Potom rozpustíme cukor v menšom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmes vodky s rakytníkom precedíme a zmiešame s cukrovou vodou. Opäť precedíme a naplníme do fliaš. Necháme stáť asi tri mesiace.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte jeden tip na záver. Dostať čerstvé plody rakytníka z konárikov je dosť náročne a niekedy aj bolestivé. Preto je dobré ich dať cele aj s plodmi do mrazničky a zamraziť. Potom budú plody odpadávať aj samé.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Pozrite si:

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu