
X+
V suchom stave stráca bylina svoje liečivé účinky, preto ju konzumujeme v čerstvú. Ja som si pripravil pár pochutín ku jedlám.
Bylinkové maslo
Na bylinkové maslo potrebujeme jedno mäkké maslo, trošku ľanových semienok, soľ a nadrobno nakrájané alebo rozmixované listy medvedieho cesnaku.

Všetko spolu vymiešame a vypracujeme hladkú zmes.

Vytvarujeme do valčeka, zabalíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Takto ochutené maslo sa výborné hodí na hrianky, alebo ako príchuť ku grilovanému mäsu či steaku.
Pesto
Bazalku v klasickom peste môžeme nahradiť medvedím cesnakom. Celé listy vložíme do mixéru. Pridáme mandle, pistácie, ľanové semená a zalejeme olivovým olejom aby zmes nebola suchá. Ja som pridal aj kúsok masla na celkové zjemnenie chuti.


Takto vyrobené pesto môžeme použiť na špagety alebo ako príchuť ku grilovanému mäsu. Je dobré aj len tak s hriankou, len to netreba prehánať, lebo medvedí cesnak je vo väčšom množstve ťažký na žalúdok.
Liehový macerát
Jednou z mála možností uchovania liečivých účinkov tejto byliny je naloženie v alkohole. Listy pokrájame na drobné kúsky. Naplníme fľašu a zalejeme alkoholom. Použil som 40% vodku. Zavrieme a necháme luhovať na teplom svetlom mieste. Po dvoch týždňoch zlejeme. Užívame 10 až 15 kvapiek denne. Tieto kvapky podporujú pamäť, predchádzajú vápenateniu ciev a odstraňujú mnohé iné ťažkosti.



Navštívte aj moju stránku www.byliny.sk, kde nájdete množstvo informácii o liečivých bylinách. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Pozrite si: