reklama

Zákon 122/2013 o ochrane osobných údajov - oznamovacia povinnosť

Po necelom roku platnosti zákona na ochranu osobných údajov prišla jeho novela, ktorej ustanovenia nadobudli platnosť od 15.4.2014. Novela priniesla niekoľko podstatných zmien z ktorých jedna z nich sa týka aj oznamovacej povinnosti pre informačné systémy osobných údajov. Tá nahrádza doteraz používanú registráciu. Na rozdiel od nej je ale bezplatná. Aké sú teda podmienky oznámenia informačného systému osobných údajov a ktorých sa to vlastne týka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prvým kritériom je to či sa osobné údaje spracovávajú na základe osobitného zákona alebo nie, t. j. či je právny základ spracovania osobných údajov. Ak je v platnosti zákon, ktorý vám nariaďuje spracovávať osobné údaje v nejakom informačnom systéme, tak neplatí oznamovacia povinnosť, stačí viesť evidenciu informačného systému. Evidenčné listy sa nikam neposielajú a ostávajú u Vás v dokumentácií. Takým typický príkladom je personalistika a mzdy, kde sa osobné údaje spracovávajú na základe osobitných zákonov - zákon o dani z príjmov, zákon o sociálnom poistení a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhým kritériom je poverenie, alebo nepoverenie zodpovednej osoby. Ak máte poverenú zodpovednú osobu tak potom podľa §34 odsek (2) písmeno b) nie ste povinný poslať oznámenie o informačnom systéme na úrad pre ochranu osobných údajov, ale stačí vám túto skutočnosť viesť v evidenčnom liste. Ak však zodpovednú osobu nemáte, tak povinnosť oznámenia pre vás platí. Typickými informačnými systémami, ktoré je potrebné oznámiť ak nemáte zodpovednú osobu sú - eShop, marketing, vernostný program, súťaže a podobne. Jedná sa hlavne o informačné systémy v ktorých sa osobné údaje spracovávajú na základe súhlasu zákazníka, alebo uzatvorenej zmluvy. Príkladný zoznam informačných systémov osobných údajov, na ktoré sa vzťahuje oznamovacia povinnosť uviedol úrad na svojej stránke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a posledným kritériom je, keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu práv a právom chránených záujmov. Jedná sa najmä o osobné údaje spracúvané v rámci ochrany majetku, finančných, alebo iných záujmov, osobné údaje spracúvané na zabezpečenie bezpečnosti prostredníctvom kamier, alebo obdobných systémov (podľa §10 odsek (3) písmeno g). V tomto prípade si musíte splniť oznamovaciu povinnosť bez ohľadu na to či máte, alebo nemáte zodpovednú osobu. Takto oznámené informačné systémy osobných údajov môžu byť po zvážení úradu na ochranu osobných údajov postúpené na osobitnú registráciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Oznámenie informačného systému sa zasiela úradu písomne poštou, v podobe elektronického dokumentu, prostredníctvom elektronického formuláru, alebo osobne do podateľne úradu. K oznámeniu sa neprikladajú ďalšie dokumenty. Pokiaľ chcete mať potvrdenie o oznámení musíte o to požiadať. Na vyjadrenie k oznámeniu nemusíte čakať a môžete začať spracovávať osobné údaje ihneď po jeho odoslaní.

A na zaver ešte zhrnutie v prehľadnej tabuľke.

Na základe právneho základu

Bez právneho základu

Je zodpovedná osoba

Evidenčný list

Evidenčný list

Nie je zodpovedná osoba

Evidenčný list

Oznamovacia povinnosť

Spracovanie podľa §10 odsek (3) písmeno g)

Oznamovacia povinnosť vždy

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  47x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu