reklama

Ako sa zorientovať v IT spoločnostiach? Aké hľadať informácie?

Rozhovor s IT konzultantom: Stručná analýza 6 najväčších IT spoločností.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Mal by som ako začiatočník premýšľať nad investovaním do akcií IT společností?

  • Ak áno, aký podiel z investičného portfólia by mali tvoriť akcie IT spoločností?

  • Odkiaľ môžem čerpať informácie o IT spoločnostiach?

  • Ako identifikovať úspešnú IT spoločnosť?

  • Aký je biznis model úspešných IT produktov?

Rozprával som sa s IT konzultantom a šéfredaktorom Bluenumbers, Róbertom Ďurecom.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si rozhovor s Róbertom na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Sú akcie IT spoločností rizikovejšie, než napríklad MSCI World alebo S&P 500? Aký podiel z investičného portfólia by mali tvoriť akcie IT spoločností? Ako sa zorientovať v trhu IT spoločností? Aké hľadať informácie? Aký je rozdiel medzi firmou, ktoré vyvíja softvér a firmou, ktoré vyvíja hardvér? Ako identifikovať úspešnú IT spoločnosť? Aký je biznis model úspešných IT produktov? Ktoré sú najúspešnejšie IT spoločnosti? Do akých skupín alebo sektorov by si rozdelil IT spoločnosti? Ktoré z týchto skupín sú podľa teba najperspektívnejšie a ktoré sú naopak problematickejšie? Kde očakávaš najväčšie zmeny? Analýzy najlepších IT spoločností: Microsoft? Apple? Google? (kapitola aj i o geopoitike) Facebook? Tesla? Amazon? Čo najviac ohrozuje IT spoločnosti? Ako covid zmenil IT svet? Akým smerom bude IT svet pokračovať?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Mal by som ako začiatočník premýšľať nad investovaním do akcií IT společností?

Aj začiatočník investuje do IT akcií. Napríklad akcie IT spoločností tvoria približne 40 % amerického akciového indexu S&P 500. Preto veľa ľudí má zainvestované aj v IT spoločnostiach, aj keď o tom nemusí vedieť.
Preto aj začiatočník by mal investovať do týchto akcií, najmä do tých väčších. Mal by sa však vyhnúť akciám malých IT spoločností, a vyhnúť emočnému nákupu IT spoločností, o ktorých vie príliš málo.
Ak začiatočník chce kúpiť akcie namiesto ETF fondov, obvykle na prvých akciách prerobí, ale vďaka tomu sa naučí ako funguje burza a spozná svoje emócie. Preto neskôr dokáže zarobiť. A to bol aj môj prípad. Nikto múdry z neba nespadol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  752
  •  | 
  • Páči sa:  1 447x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu