reklama

Má ešte rusko šancu sa vzchopiť? Vydrží rusku technika?

Kedy Ukrajina oslobodí Cherson? Aké aktuálne scenáre sú možné? Prečo sú Ukrajinci lepší?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Ako dlho vydrží rusku technika?

  • Má rusko šancu niečo dosiahnuť útokmi na civilné ciele a infraštruktúru?

  • Má rusko šancu sa ešte vzchopiť?

Diskutovali:
Pavel Macko, generál
Vít Solnař, zakladateľ FB skupiny Lacrimae Mundi

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Kedy tipujete, že Ukrajina oslobodí Cherson? Z akých čerpáte zdrojov? Má rusko šancu sa ešte vzchopiť? Aké aktuálne scenáre sú možné a akú pravdepodobnosť im kladiete? Má rusko ešte inú cestu, ako útoky na civilistov a infraštruktúru? Prečo sú Ukrajinci lepší? Prečo už rusko nemôže vojnu vyhrať? Dokáže byť ešte kremeľská propaganda v našich krajinách efektívna? Prijímajú už dnes nemeckí politici realitu? Očakávate, že nás koniec vojny prekvapí svojou neočakávanosťou?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Ako dlho vydrží rusku technika?

Pavel Macko:
V závislosti od toho, o ktorej technike sa bavíme. Rusku rapídne dochádzajú sofistikovanejšie zbraňové systémy. Medzinárodné sankcie im úplne ochromili alebo dramaticky znížili schopnosť vyrábať moderné presne navádzané rakety ako Kaliber a Iskander-M vo všetkých variantoch, drony, prostriedky rádio-elektronického boja, systémy PVO a prevádzkovať a opravovať modernejšiu techniku. Tie sú postavené už na súčiastkovej základni zo západu. Ruské fabriky boli finančne dlhodobo poddimenzované a ak aj mali nejaké zásoby dielcov, tak tie nestačia na obnovu potenciálu.  Prípadná náhrada týchto súčiastok za iné by trvala mesiace aj roky a u zložitejších systémov by museli pristúpiť k redizajnu techniky a novým skúškam. Tento čas Rusi nemajú.
Majú aj staré zásoby techniky, rakiet a munície. Ale tie sú asi väčšinou vo veľmi zanedbanom stave a už teraz sa kanibalizujú na uschopnenie techniky už nasadenej vo vojne. Aj keby Rusi prešli do strategickej obrany a čiastočne znížili intenzitu strát na svojej strane, ich zásoby sa dramaticky stenčujú a Rusi bez vonkajšej pomoci budú mať čoraz väčšie problémy pokračovať v boji v rovnakom tempe a nasadení. Kolaps by mohol prísť už v priebehu budúceho roku. Aj preto sa Rusi zúfalo snažia získať čokoľvek  zo zahraničia a orientujú sa aj na také krajiny ako Irán a Severná Kórea. Len v oblasti munície Rusi spotrebúvajú 10-násobne viac ako dokážu vyprodukovať. Ich produkčná kapacita je okolo 1.5 mil. ks delostreleckej munície ročne, ale ročná spotreba kalkulovaná z doterajšieho priebehu je viac ako 15 mil. kusov. Majú síce veľké zásoby, ale tie im idú dramaticky dole a bez hospodárskej mobilizácie ten stav nezvrátia. Dokonca ani mobilizácia im nemusí pomôcť, lebo majú problémy s prachovými komponentami a súčiastkami do sofistikovanejšej munície a rakiet do raketometov.
Tretím faktorom je vysoká intenzita opotrebovávania techniky, ktorú už majú nasadenú na bojisku. Aj keď sa front zdanlivo nehýbe,  bavíme sa o viac ako tisíc kilometrovej línii dotyku s extrémne intenzívnou bojovou činnosťou. Pôvodnou profesiou som technik výzbrojár. Z technického hľadiska,  základom prežitia armády v boji a jej schopnosti bojovať je schopnosť rýchlo zhromažďovať, odsúvať, opraviť a vrátiť na bojisko poškodenú techniku. S týmto majú Rusi problém. K tomu treba prirátať  zanedbávanie priebežných opráv a predpísaných profilaktických ošetrovaní. V konečnom dôsledku sa tak technická životnosť už nasadenej techniky dramaticky znižuje a veľká časť techniky môže Rusom odísť už na jar budúceho roku. Ukrajinci majú podstatne menej techniky, ale aj menšie straty a aj keď malý a pomalý, ale predsa len prísun ďalšej techniky a opravy tej poškodenej u partnerov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  754
  •  | 
  • Páči sa:  1 656x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu