reklama

Želaj si niečo, padá hviezda

Najmladší český politik, instagramový fenomén, idol mladých, právnik. To všetko a možno ešte niečo viac bol politik, ktorý bol z pohľadu médií považovaný viac za celebritu, než za verejného činiteľa. Dominik Feri.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ja sama som tohto, momentálne už expolitika na Instagrame sledovala a preberala od neho informácie tykajúce sa hlavne covidu 19 a opatrení s nim súvisiacich. Po prečítaní článku, ktorý minulý týždeň uverejnil český Deník N v spolupráci s denníkom Alarm, som ako väčšina českej populácie ostala v šoku. 

Dominik Feri sa narodil 11.júla 1996 v meste Kadaň. Vyštudoval gymnázium v Tepliciach a následne Právnickú fakultu UK, ktorú dokončil s titulom JUDr. Jeho aktívna politická kariéra sa začala v roku 2014. Keď mal len 17 rokov bol na zasadaní zastupiteľstva zvolený ako člen rady mesta Teplice. V roku 2017 sa stal najmladším poslancom v poslaneckej snemovni PČR v histórii, keď kandidoval z posledného miesta na kandidátke politickej strany Top 09. V máji 2021 po obvineniach zo sexuálneho predátorstva sám rezignoval a vzdal sa mandátu v politickej strane. Dobrovoľnosť toho gesta je diskutabilná a adorovanie tejto pomerne rýchlej reakcie je nezmyselné, pretože nič iné mu ani neostávalo. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lakonicky povedané, nebyť covidu 19, neschopnej vlády zrozumiteľne informovať svojich občanov počas pandémie a Instagramu, doteraz by po Ferim neštekol ani pes a svojho obrovského mediálneho vplyvu by dosiahol len veľmi ťažko. So svojím 1,1 miliónovým Instagramom bol druhým najsledovanejším Čechom na tejto sociálnej sieti. Známym sa stal hlavne vďaka svojim žltým výkričníkom, vďaka ktorým v zrozumiteľnej a v zjednodušenej forme informoval ľudí o často neprehľadných opatreniach, ktoré vyhlásila vláda počas pandémie covid 19. Sám český premiér Andrej Babiš mu poďakoval a pogratuloval za jeho prácu na Instagrame. Stala sa z neho celebrita, často pozývaná do televíznych diskusii, prednášal na stredných a vysokých školách, s hlavným cieľom vzbudiť záujem mladých ľudí o politiku. Dominik Feri bol jednoducho všade. V tomto momente by sa mohlo zdať, že politickou stoličkou influencera neotrasie skoro nič. Ale ako sa hovorí, človek mieni, pán boh mení. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Českí investigatívni novinári z dvoch rôznych redakcií, Apolena Rychlíkova a Jakub Zelenka spojili svoje sily a minulý týždeň v utorok publikovali text, ktorý otriasol celou českou politickou aj spoločenskou scénou. Článok sa prevažne skladá z výpovedí a svedectiev viacerých žien, ktoré sa dostali, nazvime to do bližšieho kontaktu s týmto, teraz už bývalým politikom. Otvorený sexizmus, nežiadané obťažovanie, ponižovanie pre vzhľad a intelekt a vynútený sex bez súhlasu sa v článku spomínajú asi najčastejšie. Novinári vyspovedali skoro 30 žien, ktoré opísali chovanie Feriho od roku 2015 až 2020. Tieto ženy sa navzájom nepoznajú, pochádzajú z rôznych sociálnych vrstiev, vekových kategórií a ich výpovede boli overované aj v ich blízkom okolí. Novinári disponujú aj internetovými správami Dominika Feriho, ktorými mal tieto ženy obťažovať a veľmi nevhodným spôsobom sa dožadovať sexu. Študenti Právnickej fakulty opísali správanie Feriho k ženám ako “verejné tajomstvo”. Obaja redaktori sa vyjadrili, že skoro každé slovo v článku bolo konzultované s právnikmi ako aj s obidvoma editorskými redakciami. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, štatistiky jasne ukazujú, že z celkového počtu znásilnení je nahlásených len 5% a len mizivé percento ľudí si také niečo vymyslí (3-9% z nahlásených prípadov). Drvivá väčšina nahlásených znásilnení je pravdivá a myslieť si, že ženy (muži) po prekonanej traume túžia po popularite je absurdné. 

Od prevalení kauzy Feri s médiami nekomunikuje a veľmi stručne sa vyjadril len svojom Instagrame. Tak ako to robí každý slušný a (ne)vinný politik predsa. Vo svojim vyjadrení sám priznal, že sa v minulosti mohol chovať nevhodne, nepatrične alebo negentlemansky. Čo on sám považuje za nevhodné chovanie, o tom môžeme len polemizovať a videá na jeho vlastnom Youtube kanále tak trochu naznačujú jeho veľmi špecifický vzťah k mladým ženám. Pesničku s názvom “Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci”, ktorú Feri sám naspieval, aby motivoval mladých ľudí prísť k volebným urnám, asi nemá cenu ani komentovať. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ku kauze sa vyjadrili už skoro všetci. Tu treba podotknúť, že sa stále čaká na názor slovenskej pseudocelebrity Zuzany Plačkovej a speváčky Ilony Csakovej. Ich názor totiž ako vždy všetkých zaujíma. Diskusie sú plne samozvaných odborníkov na všetko, hlavne so zameraním na právo, investigatívnu žurnalistiku a sociálne siete, ktoré on sám využíval ako svoju hlavnú zbraň, sa zo dňa na deň obrátili proti nemu. 

Asi jediným pozitívom tohto škandálu je vytvorenie celospoločenskej diskusie o násilnom sexuálnom chovaní, ktorá v civilizovanej krajine má mať svoje dôležité miesto. A nezáleží, či ste alebo nie ste fanúšikom kampane Me too. Pretože význam slova Nie, by mal chápať naozaj každý. 

Faktom ale ostáva, či už súdy na základe výpovedí obetí rozhodnú akokoľvek, Dominik Feri sa už nálepky sexuálneho predátora nezbaví. A tento jav otvára otázky do ďalších diskusii. Možno o tom raz napíše knihu a do konca života bude znásilňovať svoju slávu z minulosti, rovnako ako ostatné, jemu veľmi podobné umelo vytvorené pseudocelebrity a bývalí väzni. 

(Odkaz na celý článok denníka Alarm : https://1url.cz/AKw56

Naďa Serafínová

Naďa Serafínová

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  516x

Adiktologička, blogerka a tak :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu