
Jedného dňa, kedysi strašne dávno, som ho objavila v talianskej reštike na Hviezdoslavku, hriešne drahý a nechutil tak, ako mal. A tá reštaurácia tam už nie je. Odvtedy sa zo mňa stal profesionálny ochutnávač Tiramisu. Naposledy vo Viedni na letisku, no, neodporúčam, okolo Tiramisu to len preletelo, aj to dosť zvysoka. Zvláštne je to, že za celé tie roky mi nikdy nenapadlo si ho urobiť doma. Neviem prečo, ale mala som fixnú predstavu, že je komplikovaný a treba mať špeciálne ingrediencie, ktoré u nás nie je dostať. Až do nedávna. Asi pred rokom som sa rozprávala s kolegyňou, už ani presne neviem o čom a len tak medzi rečou spomenula, že má veľmi dobrý a jednoduchý recept na Tiramisu. Nemusím snáď nijako zvlášť zdôrazňovať, že som ho od nej okamžite vymámila a odvtedy ho robím tak 2-3x do mesiaca. Robím ho pri každej príležitosti, ponúkam ho hosťom a kolegom a všetci sa oblizujú až za ušami a tak som sa rozhodla že sa o ten recept s vami podelím.
Čo potrebujete:
V prvom rade potrebujete balíček dlhých piškót, tu dostať špeciálne na Tiramisu, ale videla som ich aj na Slovensku v Tescu, 180 g Mascarpone syra (tiež ho majú v Tescu), 300 ml sladkej smotany na šľahanie (pozor, nie šľahačka!), 120 g práškového cukru, 3 vajcia, 500 ml Nescafé, kávový likér (alebo akýkoľvek iný, ja používam Bailyes a raz som tam dala aj whisky a bolo to super), kakaový prášok na ozdobenie. Sklenú alebo keramickú oválnu alebo obdĺžnikovú misu s vysokými stenami a mixér.
Ako na to:
Najprv si urobte 5 deci nesky, pridajte 3 lyžice kávového likéru alebo aj viac (podľa chuti) a nechajte vychladnúť. Počas toho si rozmixujte práškový cukor so žĺtkami tak, aby vznikla úplne jemná žltá zmes. Do nej pridajte Mascarpone syr a mixujte ďalej. Samostatne vyšľahajte smotanu a pomaly ju pridávajte do prvej zmesi a zľahka zamiešavajte.
Na dno misy dajte tenkú vrstvu krému a začnite na ňu ukladať piškóty ktoré ste predtým namočili v káve. Odporúčam piškótu stále držať v prstoch a namočiť iba spodnú časť. Ak by ste ju celu do kávy vložili rozpadne sa. Takže uložíte prvú vrstvu piškót, na ňu dáte asi tak 3 cm hrubú vrstvu krému a zase vrstvu namočených piškót tento krát v opačnom smere. Na to poslednú vrstvu krému a pekne vyrovnať. Misu vložíte do chladničky a necháte minimálne pol hodinku, ale odporúča sa aspoň 1,5 hodinky odstáť. Za ten čas to celé pekne stuhne a chute sa navzájom premiešajú. Vyberte z chladničky, posypte kakaovým práškom a nakrájajte na kocky. Ak by ste to chceli ešte trošku opticky doladiť, tak do každej kocky zapichnite malú stonku čerstvej mäty a hor sa do maškrtenia! Mňam!