reklama

Po hradoch - 1. Hričovský hrad

Aby som stihla prísť na stretnutie ráno o šiestej, musím vstávať o tri hodiny skôr. Pohľad cez okno napovedal, že ma čaká aj ranný tréning rozmrazovania a čistenia auta.  Pre istotu som si zobrala aj rukavice, vonku riadne prituhlo. V časovom limite som prišla do Lietavskej Lúčky, mojim prvým úspechom bolo, že som našla aj obecný úrad, kde už postávalo pár ranostajov odhodlaných zdolať Hričovský, Súľovský a Lietavský hrad.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Prvý presun bol autobusom do Hričovského Podhradia, odkiaľ viedla červená turistická značka k Hričovskému hradu. Dedinka ešte spala spánkom spravodlivých, nevšímali si nás ani dedinské psy, Zobrať si však rukavice bola správna voľba bolo mrazivé ráno.

Obrázok blogu

Slnko práve vychádzalo a my sme sa presunuli na lúku, kde bol výhľad na zrúcaninu Hričovského hradu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Hričov patrí rozlohou k najmenším slovenským hradom .Najstarší údaj o Hričove je z roku 1208, keď sa spomína ako prediálny majetok nitrianskeho biskupstva. Nasledujúci známy dokument svedčí o tom, že kráľ Belo IV. daroval v roku 1254 Hričovský hrad a k nemu patriace majetky magistrovi Tolušovi (Bartolomej), synovi Farkaša. Keď magister Toluš zomrel, hrad spomínaný ako „castrum Hrichou“ i s príslušenstvom dostal roku 1265 Mikuláš, vnuk prepošta zo župy Fejér, pochádzajúci z rodiny Beychovcov. /wikipédia/

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalší majitelia hradu / Matúš Čák, Kapolaiovci, cisár Žigmund, husitský veliteľ Svidrigal, Blažej Podmanický. Anna Likárka a ďalší/ ako aj história hradu a okolia, je popísaná na vkusne vyrobených drevených tabuliach po celej trase. Hričovský hrad je jedným z najstarších hradov na Považí.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Na obnovu prebiehajú rekonštrukčné práce vykonávané nadšencami na záchranu hradu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Z výšky boli pekné výhľady do okolia, dvíhajúca sa hmla však sľubovala pekný slnečný deň.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Po prehliadke hradu a spoločnej fotografii sa naša skupinka vyberá ďalej.

Obrázok blogu

Ešte pohľad späť.

Obrázok blogu

Ako snáď o každom hrade, aj o tom Hričovskom sa traduje povesť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povesť Kamenný mních spred mátožného hradu Hričov

Takmer súčasne s jagelovským kráľovským rodom vymrel aj rod pôvodných obyvateľov Hričovského zámku - rytierov Laharovcov. Zomrel posledný pán, nasledujúc svojich štyroch synov. Svojej manželke zanechal nedostupný hrad aj bohaté dedičstvo.

Najbližší vdovin sused bol František Thurzo, ktorému tiež práve zomrela žena, pôvabná Barbora Kostková. Ich rozľahlé majetky všade susedili, preto ich spojením by Thurzovcov povzniesli k najmocnejším šľachticom kraja. Vdova nakoniec neodolala Thurzovým ponukám, no Thurzo bol oveľa mladší, preto si ho nevzala za muža, ale s kráľovským povolením si ho osvojila za syna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lež Thurzovi takýto postup nevyhovoval, stal sa síce jej dedičom, ale všetky jeho plány sa tým oddialili do neistej budúcnosti. Preto sa odhodlal k trúfalému kroku. Nechal vdovu Laharovú uvrhnúť do najodľahlejšej temnice.

Na druhý deň oznámil služobníctvu, že pani prepadla zúrivému šialenstvu, musia ju opatrovať na neprístupnom mieste a on je ich nový pán. Postupne v zámku vymenil všetko služobníctvo za svojich ľudí.

Vdova v zúfalom stave dúfala že sa zo žalára čoskoro dostane. Ale plynúcimi dňami a mesiacmi vidiac hrad za príčinu svojho nešťastia, prekliala hrad nahroznejšou kliatbou starého kráľa Leara.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Strážca počul kliatbu, oznámil to Thurzovi a rozchýril aj medzi služobníctvom. Od tej chvíle akoby si boli zlí duchovia zvolili za obydlie tento hrad. V podzemných chodbách to hartusilo, dlhými chodbami kvílilo a čudesne stonalo. Nik už nepokladal zámok za bezpečný.

Raz sa pred bránami hradu objavil mních. Nedajúc sa odbiť, nakoniec pred služobníkmi obvinil Thurza z hrozného činu. Po surovom vykázaní z hradu však ďalej trpezlivo vyčkával pred bránou až ho dal Thurzo nakoniec zavliecť do práchnivej veže, aby tam zomrel hladom.

No Thurzo zbadal, že sa jeden balvan pred jeho oblokmi pretvára v mohutnú podobu hroziaceho mnícha. Nechal balvan rozrumiť, no ráno znova videl ako mních hrozí. Služobníctvo zo strachu jeden po druhom opúšťalo Thurza. Nechal preto vdovu z temnice prepustiť na slobodu, no už neskoro.

A tak Thurzo radšej rýchlo odtiahol späť na Lietavu, no ani tam už nenašiel pokoj.

Duchovia rozohnali obyvateľov Hričova, ani sám kastelán tam nevydržal. Nasledujúcu noc zámok zachvátil požiar a leží v rumoch dodnes. Nikdy sa už nikomu nepodarilo zámok znovu opraviť, hoci sa o to pokúšali. A skala kamenného mnícha ešte aj dnes drží stráž pred niekdajším vchodom.

Zlí duchovia čas od času ešte aj dnes strašia zvedavcov, alebo hľadačov pokladov, ktorí sa odvážia vstúpiť do hrôzu vzbudzujúcich rozvalín Hričovského hradu a prestrašení sa ženú odtiaľ preč, akoby ich niekto naháňal.

Skrátené podľa:
Kamenný mních spred mátožného hradu Hričov
Alojz Mednyanský, Dávne povesti o hradoch, Tatran, Bratislava, 1982

Pokračujeme červeným značením na Roháč. Vyčasilo sa, jeseň ukázala svoje krásne farby.

Obrázok blogu
Irena Šimuneková

Irena Šimuneková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 066
  •  | 
  • Páči sa:  3 470x

Žijem, teda som a som na tomto svete rada. Mojim mottom sú nasledovné citáty:Aj keby som vedel, že zajtra celý svet zanikne, dnes by som ešte zasadil moju jabloň. — Martin Luther KingJediné bohatstvo, ktoré uznávam, je bohatstvo ducha a dobrota srdca. — Ludwig Van BeethovenŽivot človeka má zmysel, ak po ňom zostane vo svete o trochu viac lásky a dobra. — Alfred Delp Zoznam autorových rubrík:  len takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu