Na lúke plnej rozkvitnutých púpav som si zaspomínala.


Keď boli moje deti menšie, tak sme chodievali na horské lúky zbierať hlávky púpavy na med. Okrem zberu liečivých rastlín to bola taká naša jarná tradícia .
K púpavovému medu potrebujeme:
400 púpavových hlávok
2 citróny
1,5 kg kryštálové cukru
1,5 litra vody
Očistíme kvety od stoniek, citrón sa tiež musí riadne umyť, nakoľko sa nakrája na plátky aj so šupkou.Potom ich zalejeme vodou a privedieme do varu. Celé sa nechá odstáť 24 hodín, zmes precedíme a aj vyžmýkame cez gázu, pridáme cukor a na miernom ohni varíme 1,5 hodiny.
Hotový med naberieme do pohárov a obrátime hore dnom pokiaľ nevychladne. Je výborný do čaju alebo na maslový chlebík. Púpavovému medu sa pripisuje aj liečivý účinok, pri nachladnutí či kašľu.
Už nevarievam púpavový med, med pre mňa zbierajú včielky, chodievam len fotiť ich zlatožlté hlávky.



Neskôr keď odkvitnú, tak sú to lampášiky semiačok ktoré rozsieva široko ďaleko vietor.



Vrátila som sa aj na lúku ktorá bola posiata púpavami v nádeji, že bude posiata týmito bielymi lampášikmi, dážď a vietor urobili svoje, zostali len opustené stonky... Tak možno nabudúce...
