Snívam o školskej jedálni

Spod prahu sa do učebne linú arómy zeleninovej polievky, kuracieho paprikáša a vanilkového pudingu. Zazvoní a tretiaci sa vyrútia do jedálne, v letku si opláchnu ruky, schmatnú príbor, posadia sa k stolu s voskovým obrusom ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Základná škola Pavla Emanuela Dobšinského vonia v mojich spomienkach pradajkovou polievkou, "mäso-knedlík-kapustou" a parenými buchtami ľahučkými ako chumáčiky púpavy. Tie bývali vždy v stredu, na striedačku s ryžovým nákypom, pečenými buchtami a (bŕŕŕŕ) rezancami s lekvárom. Tie som neznášla. A keď si spomeniem na sladkastú mliekovú polievku s mrveničkou, na predlaktiach mi naskočia zimomriavky. Zato pri spomienkach na sviečkovú plnenú párkom so zemiakovou kašou a takou tou oranžovkastou omáčkou sa vo mne prebúdzajú pocity najlahodnejšej gurmánskej slasti. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moje deti takéto spomienky mať nebudú. Absencia školskej jedálne ich okradla o celú škálu dobrodružstiev, emocionálnych zážitkov, fyzikálnych experimetov a synaptických spojení. (Dokážem v pokoji jesť polievku, keď sa musím pozerať na to, ako sa Jaro pokúša prehltnúť dukátovú buchtičku bez hryzenia? Dokážem. Dá sa prehltnúť prehltnúť dukátová buchta bez omáčky a bez hryzenia? Dá.)

Pamätáte sa na desiate v škôlke? V súlade s platnými normami sa v osemdesiatych rokoch podávali chlebíky či rožky s nátierkami. Bryndzová s pažítkou. Tvarohová s cesnakom. Syrová na bielom rožku - mňam. K tomu kakao alebo čaj, niekedy teplé mlieko s kožkou - fuj.

SkryťVypnúť reklamu

Viete, čo desiatuje v škôlke moja dcéra? Chlebík so syrom. Celozrnný, viaczrnný, slnečnicový, špaldový a k tomu eidam, čedar, volovec. A ešte kúsok jabĺčka, malú paradajku, polovicu hrušky. V našej nemeckej škôlke sa totiž nepodáva strava. Deti si nosia jedlo v kapsičkách, v plastových krabičkách. Ahmad zo Sýrie má každý deň chlebovú placku s cícerovou nátierkou. Keď sa učiteľka nepozerá, dá Elče odhryznúť. Modrooký Luka dáva kolovať kaiserku s nutellou. Portugalské dvojčatá si každý deň vybalia lahodný čokoládový croissant s dvojročnou trvanlivosťou, malá Meret žužle klobásku a Soraya si zas zabudla desiatu v aute. Škôlka má otvorené od siedmej do jednej, desiatuje sa o desiatej. Obeduje sa doma. Ideálne o pol jednej. Dovtedy mamky stihnú navariť, upratať, nakúpiť aj poklebetiť. Vždy to tak bolo, tu na viedieku v bývalom západnom Nemecku. A bolo by to tak aj ostalo, keby nie tieto novodobé pracujúce matky! Dožadujú sa zmien v pravidlách, ktoré sa nemenili od čias hospodárkeho zázraku. 

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ bezúspešne. Viete, čo mali na obed včera v Základnej škole Pavla Emanuela Dobšinského, ktorú navštevuje moja neter? Polievku hrachovú krémovú, hydinový karbonátok, zemiakovú kašu, vodu s citrónovou šťavou. Prečítala som si to na ich internetovej stránke. Vrátane alergénov a gramáže. Viete, čo budú obedovať moje deti? To, čo sa práve (21.58 hod.) pečie v rúre - francúzske zemiaky s karfiolom. Prídeme domov s úderom jednej a ten z nás, ktorý si prvý vyzuje topánky, odfrčí do kuchyne a zapne rúru. Kým sa jedlo zohreje, urobím šalát. Ak mi budú deti pomáhať, porozprávam im o tom, ako to funguje v škôlke s jedálňou, pospomínam na tety kuchárky zo všetkých škôl, na ktoré som kedy chodila a možno im opíšem aj jedlá, aké sa varia iba v školských a podnikových jedálňach - karfiolový mozoček, šošovicový prívarok či čevapčiči. Hoci - časy a normy sa menia - v slovenských školských jedálňach sa vraj podáva už aj losos, bulgurový šalát a boloňské špagety. Sen pracujúcej matky podávaný s čerstvou zeleninou a zníženým osahom soli.

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, že môj pohľad na slovenské školské stravovanie je skreslený ružovou optikou spoza plota a zahmlený nostalgiou. Navyše je poznačený závisťou a trochu aj vyčerpaním z nekonečného nočného vyvárania a zvláčania nákupov. A samozrejme, aj v Nemecku majú školské a škôlkarke jedálne. Ale u nás nie, čert aby to vzal. Vraj chýba dopyt,

Relatívne aktuálny článok na Sme problematiku zhrnul v celku výstižne: "Aktivity v oblasti stravovania detí si vyžadujú širokú spoločenskú objednávku a konsenzus. Zdá sa však, že sa dostávame do stavu, keď podmienky pre spoločenskú debatu o tejto problematike sú lepšie než kedykoľvek predtým a aj na Slovensku máme školské jedálne, ktoré sa o zmenu usilovne snažia a vedia navariť zdravo aj za málo peňazí." To znamená, že ponuka stravovania v školských jedálňach musí byť generovaná dopytom - ak 90 percent rodičov nemá o školské stravovanie záujem, tak jedáleň nebude. Ak zvyšných 10 percent po jedálni túži, ich túžby a predstavy sa delia na všelijaké stravovacie trendy ako vegánske, vegetariánske, bezlepkové, bezbravčové a bezlaktózové. Nevďačné slovenské matere (0,019%) odchované (doslova) na fašírkach so zemiakovým prívarkom, erárnych hliníkových príboroch a stredajších ryžových nákypoch s čerešňovým kompótom, spoločenskú objednávku netvoria a niečo také ako konsezus môžu zapísať nanajvýš tak do Knihy želaní a sťažností zavesenej na špagátiku vedľa dupľového okienka. Teda nemôžu. Lebo dupľové okienko v školskej jedálni neexistuje. Lebo jedáleň neexistuje. Lebo ju nik neche. Had zhltol svoj vlastný chvost - jedáleň nebude, lebo nie je dopyt, a konsenzus už vôbec nie. Bodka. Pokrievka na prázdny hrniec.

Môj hrniec je plný, buble v ňom polievka na zajtra, ešte vhodiť brokolicu, vypnúť rúru, umyť dózičky na desiatu do škôlky... Pri varení sa dobre sníva - o usmievavej tete kuchárke a fazuľovej polievke.

Zuzana Široká

Zuzana Široká

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Kto vlastne som a koľko nás je?Kúpte si moje knihy! Zoznam autorových rubrík:  Jabloňové láskyLiterárne NobelovkyKaždodennosti

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu