Z jedálnička Astrid Lindgrenovej

Astrid Lindgrenová má už oddávna vyhradené čestné miesto v našej knižnici. A takisto pri stole: vždy, keď sa večer číta Pipi, Emil, Madita, Karlsson, Ronja a spol., rozvoniavajú u nás špecialy švédskej kuchyne. Niekedy mi nevoňajú

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Nuž asi takto: tradičné recepty podľa kníh Astrid Lindgrenovej nespĺňajú moje požiadavky na vyváženú a plnohodnotnú detskú stravu. Samé fašírky, pudingy, klobásy, múčne knedle, krvavničky, palalcinky. Keďže moje deti nechodia do školy tri kilometre peši a okopávaniu repy na poli či naháňaniu utečivšieho dobytka sa venujú relatívne zriedka, nemám veľkú chuť dennodenne vyprážať fašŕky, piecť a osie hniezda či palacinky z bielej múky, ale občas sa dám nahovoriť. Koniec-koncov prečítanie jednej Lindgrenovky trvá asi tak týždeň a recepty sa dajú nebadane modifikovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Astrid Lindgrenová (a väčšina jej knižných detí) vyrástla na vidieku v južnom Švédsku a jeho kuchyňu rada ponúka aj vo svojich knihách. Myslím, že v jedlo, jedenie, varenie, zabíjačky, nakupovanie a ostatné činnosti s jedlom súvisiace sa spomínajú v každej z nich. Lebo jedlo je život.

  1. Na jedálničku Astrid Lindgrenovej určite nechýbajú mäsové guľky s brusnicami a varenými zemiakmi. Predpokladám, že pri poslednom nákupe regálov a vidličiek v žlto-modrom nábytkárstve ste im tiež rovnako ako Emil z Lönnebergy, Madita a Krlsson zo strechy neodolali a viete si ich obrazne predstaviť.

  2. Také rybie fašírky, to je už iná reč. Sú chrumkavé, chutné, zdravé a dá sa do nich zakamuflovať aj taká neobľúbená zelenina ako zeler či petržlen.

Obrázok blogu

3. Pamätáte sa, ako piekla Pipi Dlhá pančucha palacinky? Miešala ich metlou a jedno vajíčko jej skončilo na hlave. Jej kamarátom chutili, aj malej nezbednej Lotte a mojim deckám tiež, aj keď som bielu pšeničnú múku vymenila za špaldovú a do cesta nastrúhala jabĺčko.

Obrázok blogu

4. Deti z Bullerbynu jedli tuším v každej kapitole. Do školy si nosili chleby s maslom a fľašu mlieka, oberali čerešne a slivky, piekli cukrový koláč a nakupovali klobásu. Pozor! V severských krajinách bývajú klobásy a saláma často sladkasté a našim chuťovým bunkám nerobia dobre. Neodporúčam. Ale také čerstvo nachytané jazerné raky by sme neodmietli. My sme nachytali (na trhu) iba krevety.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

5. Madita a jej malá sestra zbožňovali puding, Ronja a Birk nedali dopustiť na čerstvo uloveného lososa a my rovnako ako všetky švédske deti milujeme škoricové osie hniezda. V pravých severských receptoch v nich nikdy nechýba štipka kardamónu a ja zamieňam pšeničnú múku za špaldovú a biely repný cukor za surový trstinový. A mňam!

Obrázok blogu

6. Nezbedný Emil z Lönnebergy strčil hlavu do misy, v ktorej bola posledná kvapka hovädzej polievky. Okrem nej varievala jeho trpezlivá mamka aj čučoriedkovú a na hostine na Kathulte podávala okrem iného repnú penu, rybí puding a egrešový kompót. Na gazdovstve Salthrokan nikdy nechýbali ryby. Tie nechýbajú ani u nás. Vďaka, pani Lindgrenovej, že im robí takú reklamu. Na ňu dajú deti viac ako na moje prednášky o zdravej výžive.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Škoda len, že v žiadnej z jej kníh, ktoré máme doma, som nenašla recept na tekvicové menu. Máme doma jednu maslovú a jednu hokkaido, už doslúžili dekoračným účelom a musia do hrnca. Ježiško asi prinesie Kalleho Blokvista, možno si na nej pochutnával on?

Obrázok blogu
Zuzana Široká

Zuzana Široká

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Kto vlastne som a koľko nás je?Kúpte si moje knihy! Zoznam autorových rubrík:  Jabloňové láskyLiterárne NobelovkyKaždodennosti

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu