reklama

Predvianočná naša sobota

sa v rokoch 1951 až 1953 začala ráno nákupom v tržnici :Od skorého rána tam privážali trhovníci svoj tovar.Za tržnicou stáli autá,kone z vozmi,vozíky,fúriky a pomocníci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ráno musela byť tržnica plná tovaru zo všetkého okolia a skladov.Dolné zamrežované boxy z oplechovanými pultmi boli už plné mäsa a výrobkov.Samé tlačenky,hurky,jaternice,žobrácká kaša a podobne.Na hákoch viseli nafúkané mechúre,bachory na tlačenku a na pultoch bolo všetko čo sa podarilo gazdom zohnať.Všetky boxy boli plné a obsadené mäsom.Zverina a divina bola zvlášť.Na hákoch viseli za nohy zavesené zajace,za krk na špagáte zavesené bažanty.Divina bola nasekaná na kusy a všade viseli klobásy a slaniny.Všetko bolo pekne uložené na papieroch,šúpolí z kukurice na konároch zo stromčekov a niekde mali strčený aj celý stromček.Ovocie a zelenina sa predávala hore.Gazdinky zo Záhoria ,od Trnavy alebo zo žitného ostrova mali na laviciach rozložený svoj tovar.Predávali tam čerstvo nadojené mlieko.Naberali ho z veľkého hrnca ciachovanou odmerkou do prinesených konvičiek.Taktiež tam predávali smotanu,maslo, syry,vajíčka a domáce pochutiny:sušené slivky,jablká,huby a iné domáce výrobky.Niektoré to mali rozložené len tak na plachietke a v koši. Chlapi postávali pri nich ,alebo na koštovke pri víne.Víno bolo špecialita tržnice a bolo ho vždy dosť.Či bolo dobré sa nepamätám ,ale iste ,lebo ho popíjam aj dnes.Vzadu za tržnicou sa predávali živé ryby.Kapre,šťuky,zubáče a drobné rybičky boli dovážané pravidelne z prístavu.Predávali tam aj veľké kusy ľadu do domácich ľadničiek.Stáli tam aj povozníci,ktorí ľad rozvážali po meste.Tam sa motali aj deti čo zbierali popadané kúsky ľadu a hádzali ho po sebe.Potom mama s tetkou niečo nakúpili ešte u Manderlu a išli sme domov.Ja som ešte musel ísť na Slovanskú ulicu pre fľaše sifónu.Tam bola výrobňa,oproti mojej škole.V Alžbetke som musel kúpiť knedľu a sebe krachelku.To bola nalinovka a to bolo za odmenu.Cukrári v našom dome nám predali štrúdle a to bolo všetko v sobotu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviem v ktorom roku to presne bolo,ale mám z toho obdobia fotografiu,kde mám oblečené pumpky tak to bolo asi v roku 1952.Mal som 12 rokov.Tak to sedí !!! Dnes večer tam budem zase.

Robert Škerko

Robert Škerko

Robert Škerko

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Údajne som veselý, optimistický dedko.Na dôchodku som už dlhší čas,ale ako dôchodca sa cítim až teraz,keď som už naozaj prestal pracovať.Moja láska k prírode,turistike,či už pešej či motorizovanej vypĺňala môj volný čas.Rád hubárčim. Snažím sa aj fotografovať a potom rád tieto fotografie komentujem. Snažím sa zážitky z ciest a zo života vyrozprávať, ale skúsim niečo napísať a za prípadné chyby sa ospravedlňujem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu