Kvalita stravovania v našich reštauráciách sa v posledných rokoch mierne zlepšuje. Prispieva k tomu aj lepšia informovanosť klientov prostredníctvom prehľadov ponúk stravovacích zariadení, ktoré im ponúkajú špecializované web stránky ako www.superobed.sk , alebo www.obedovat.sk. Ako gurmánovi laikovi mi tento systém vyhovuje minimálne k tomu aby som už dopredu zo zoznamu vyčiarkol tie reštaurácie, ktoré už len podľa skladby menu, alebo referencií návštevníkov nestojí za to vyskúšať. Výber miesta kde sa chcem v pokoji najesť je jedna z príležitostí neuplatniť pravidlo „všetko raz treba vyskúšať“. Na druhej strane niet krajšej činnosti pre gurmána laika ako prísť do novučkej reštaurácie a urobiť prvý test nováčika na trhu. Ak obstojí a príjemne prekvapí sme ochotní pretrpieť detské choroby a vrátiť sa aj nabudúce. Ak však pri prvej návšteve chýba toaletný papier, čašníčka pokojne sedí za barom bafká cigaretku, alebo sa vaše Chili con carne podobá skôr na kuracie soté na sladko, pri dnešnom výbere stravovacích zariadení radi ohrniete nosom a vrátite sa k odskúšanej klasike.
Je veľa vecí od prostredia, atmosféry, pestrosti stravy, cenovej relácie a mnohých iných, ktoré robia z reštaurácie priestor pre psycho hygienu a príjemne strávený čas. Azda tým najpodstatnejší a v našich končinách aj ten najzanedbanejší je servis. Úsmev čašníka je vo väčšine podnikov priamo úmerný poskytnutému prepitnému, prípadne nálade. Iste, práca je to ťažká, väčšinou zle platená a fluktuácia v tomto sektore je vysoká, takže je ťažké vychovať si dobrých zamestnancov. Stačí pritom tak málo, snaha majiteľa motivovať zamestnancov k tomu, aby verili, že ich prístup ovplyvňuje to či sa hosť vráti, či posunie referenciu o dobrom jedle. Najlepšie reštaurácie nie sú tie s najvychytenejšou kuchyňou, ale tie kde sa človek najlepšie cíti. Keď je to čašníkovi jedno, posunie hosťovi aj takú vtipnú odpoveď ako som dostal minule v nemenovanej reštaurácii v Trenčíne kde keď som si chcel dať bloody mary mi bolo povedané, že hoci je drink v menu, nerobí sa, lebo drink sa málo objednáva a kvôli jednému hosťovi ho predsa nebudú kupovať.
Všetci máme radi dobré jedlo, pripravené rýchlo a spojené s príjemným servisom. Zhodneme sa aj na tom, že za štandardom v poskytovaní gastronomických služieb oproti západným susedom pokrivkávame. Čo sme však ochotní urobiť pre zmenu ako klienti? Ako často dáme najavo svoju nespokojnosť v reštaurácii? Nie sme k obsluhe a chybám v našich stravovacích podnikoch zbytočne tolerantní? Nepýtajme sa čo pre nás urobia zajtra naše reštaurácie, pýtajme sa čo sme ochotný urobiť pre ne my! Tu je zopár tipov ako začať:
1. Za chyby sa platí, keď obsluha robí chybu, nonšalantne ju na to upozorníme, chceme aby sa to nabudúce neopakovalo.
2. Drobná chyba vo výdavku nemusí byť prepracovanosťou čašníka, v žiadnom prípade netolerovať.
3. Neporiadok na toalete? Upozorníme dostatočne jemne, aby sa personál primerane zahanbil a zjednal nápravu.
4. Dobré jedlo treba pochváliť, v dnešných časoch nie je samozrejmosťou - pošleme pozdrav kuchárovi do kuchyne.
5. Zlé jedlo pošleme do kuchyne naspäť spolu s opačne ladeným pozdravom, v žiadnom prípade pokorne nejesť polosurové mäso pokiaľ sme si neobjednali krvavý steak.
6. Prepitné nie je samozrejmosť, ale hodnotenie, prideľujeme podľa celkovej spokojnosti a samozrejme aj podľa výšky celkovej sumy účtu.
7. Nesnažme sa potykať si s obsluhou pri prvom stretnutí, zamyslime či sú sympatie vzájomné.
8. Ak si už s obsluhou v snahe vylepšiť vzťahy potykáme, majme na pamäti, že sa veľmi pravdepodobne časom prepne do módu „najskôr hostia, potom kámoši“.
9. Nebojme sa naznačiť obsluhe, že víno sa nedelí na biele, červené a sudové.
10. Prehodiť milé slovo s obsluhou nie je na škodu a poteší, je však v práci, nezdržujme ju bojom o telefónne číslo a snahou spoznať jej životný príbeh.