reklama

o všetkom a o ničom

Často si kladiem otázku, čo zahŕňa obsah slova „humánny“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

 V slovníku cudzích slov je výraz vyjadrený ekvivalentom – ľudský, ľudomilný. Nech sa na to pozerám ako chcem, drvivá väčšina ľudskej populácie je všetko možné, len nie humánna.

 Stačí sa pozrieť už do dávnej minulosti, ešte ,keď sa ľudský rod ponevieral v kolíske nášho zrodu – Afriky. V tamojších dobách súperilo niekoľko vetiev humanoidov o svoje miesto pod africkým slnkom. Práve vďaka našej vrodenej agresivite sme sa postupom času dostali na vrchol potravinového reťazca. Samozrejme to bolo podmiené aj inými faktormi – ako napr. zloženie potravy. Boli aj sme všežravci. Vďaka tomu sme boli schopný sa prispôsobiť ročným obdobiam, s ktorými úzko súvisí aj dostupnosť potravy. Ale v neposlednom rade sme boli konzumentmi mäsa. Obsah živočíšnych bielkovín priaznivo vplýval na zväčšovanie mozgu. Mali sme v rukách zbraň ktorú dovtedy nevlastnil žiadny iný tvor. A ak aj vlastnil s časti externé podmienky a s časti ľudský rod samotný, dosiahol už spomínaného vrcholu. Už v týchto dobách sa vraždilo. Boli to útoky zapríčinené či už nedostatkom jedla, chránenia si svojho územia. To sú však ataky, ktoré bežne vidieť aj u tvorov s nižšou inteligenciou. Cez to všetko sme sa nestihli vyvraždiť. Pomer natality voči mortalite bol vyšší.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme tento sled udalostí neprebiehal v tejto zjednodušenej forme. Medzi jednotlivými etapami bol odstup niekoľkých tisícok až miliónov rokov.

 Pomaly ale iste sa rozvíjalo ľudské racio. Človek začínal uvažovať aj nad inými vecami ako kam sa pohnú stáda bizónov, alebo či bude dosť rýb v sieti. Rozvinulo sa filozofické zmýšľanie. Kto som? Odkiaľ som? Kam patrím ? Ľudia potrebovali určiť pôvod svojej existencie, pôvod prírodných úkazov. Hľadali mnohé iné odpovede na mnohé menej či viac pragmatické otázky. Rozvinuli sa mestá, štátne zriadenia. Rozvinulo sa náboženstvo. Tieto inštitúcie potrebovali vodcu. Potrebovali aby ich niekto zriaďoval. A ak niečo zriaďujeme máme MOC! Mať moc nad ostatnými ľuďmi, nad životom a smrťou. Ak má niekto moc, nájdu sa ľudia čo mu závidia. Kde je závisť je agresivita. Niektorý ľudia sú schopný, bažiac po moci a prostriedkoch urobiť čokoľvek – napr. aj vraždiť. Takže sme sa (a stále to pokračuje) zabíjali a vraždili, aby sme mali viac peňazí, viac moci, viac pozemkov. Vraždili sme sa v mene kráľov, v mene Božom, v mene veľkých myšlienok, v mene nepozaného, v mene klamstiev. Vraždíme sa v mene nedostatkov bez ktorých ide žiť. Tieto nedostatky pramenia z našich vlastností, ktoré sú našimi nedostatkami. Veď kto z nás nikdy nezávidel, neklamal, nezavádzal či utajoval. Veď aj to je ľudské. Tak isto ako láska, štedrosť, empatia. Ľudské je podať pohár čistej vody bez jedu, podať pomocnú ruku. Ľudské je utrieť dieťaťu slzu a chlácholiť ho. Ľudské je podať starcovi ruku, hladnému chlieb. Mali by sme sa snažiť, aby každý z nás obhájil ono slovo stojace v slovníku cudzích slov. Aby naozaj platilo humánny = ľudský

Jaroslava Škultétyová

Jaroslava Škultétyová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  PoviedkyZvieratá a myDenník skoromamyMôj názorNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu