Bryndzové halušky z konopného dvora

K tradičnej slovenskej pochúťke som dnes pridala ešte niečo tradičnejšie. O tom, že konopa je našou tradičnou plodinou stáročia asi nik nepochybuje. Každý pozná konopné plachty starých mám, či lodné laná alebo špagáty alebo dnes modernú konopnú kozmetiku. Málokto však vie, že konopa sa dá aj jesť. A pritom je to asi výživovo najhodnotnejšia potravina, ktorá sa v našom regióne pestuje. V predchádzajúcich receptoch sme používali konopné semienka, konopný olej a v chlebe pribudla i múka. Dnes použijeme múku do halušiek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Pripravíme si suroviny ako na klasické zemiakové halušky s bryndzou. 20% tradične používanej múky však nahradíme konopnou múkou.

Tradičné halušky s tradičnou plodinou - konopou
Tradičné halušky s tradičnou plodinou - konopou (zdroj: Mirka Sláviková)

Po vytiahnutí halušiek z vody dáme na ne za lyžičku konopného oleja. Halušky sa nepolepia a budú nádherne voňať.

Pozor! Olej po otvorení treba čo najrýchlejšie spotrebovať. Keď zostane dlho otvorený "zatuchne" ako každý iný jedlý olej. Preto odporúčam v prípade, že nie ste náruživý kuchár, kupovať menšie balenia. 

Mirka Sláviková

Mirka Sláviková

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mama, stavarka ale hlavne človek. Chodím po svete s otvorenými očami a čo vnímam, dávam ďalej. Zoznam autorových rubrík:  Konopný dvorStavebníctvotime2restartSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu